EY en M3 Consultancy betrokken bij overname van Leen Bakker door Gilde
Investeringsmaatschappij Gilde Equity Management heeft interieurketen Leen Bakker overgenomen van Blokker Holding. Bij de totstandkoming van de deal waren meerdere adviesbureaus betrokken, waaronder M3 Consultancy en EY.
Na net iets meer dan een week officieel te koop te hebben gestaan, is woonwarenhuis Leen Bakker overgenomen door Gilde Equity Management, een Nederlandse private equity investeringsmaatschappij. Gilde ziet de winkelketen als een goede aanvulling op het portfolio, waar sinds 2015 ook woonwinkel Kwantum deel van uitmaakt.
Zowel Leen Bakker als Kwantum hebben volgens de investeringsmaatschappij een sterke marktpositie en bovendien verwacht Gilde dat Leen Bakker de komende jaren verder zal groeien. De investeerders stellen dat er een stijgende consumentenvraag is naar woonwinkels die kwaliteit bieden voor een lage prijs, zoals Leen Bakker en Kwantum. Volgens verschillende analisten, die in de media op de deal hebben gereageerd, ligt het voor de hand dat de twee ketens, waarvan de formules sterk op elkaar lijken, door de overname meer met elkaar zullen gaan samenwerken.
Begin ontmanteling Blokker
Voor Blokker Holding is de verkoop van Leen Bakker de eerste significante stap in de ontmanteling van het concern. De holding, waar naast Blokker onder meer Intertoys, Bart Smit, Big Bazar en Xenos deel van uitmaken, maakte onlangs bekend dat het alle bedrijfsonderdelen – op Blokker en Marskramer* na – zal afstoten om zich volledig te concentreren op de Blokker-formule.
Blokker Holding is de laatste jaren in zwaar weer terechtgekomen. Volgens deskundigen heeft het concern onvoldoende ingespeeld op de veranderende markt waarin online-verkoop steeds belangrijker wordt en bovendien hebben zich veel interne conflicten binnen het bestuur afgespeeld. Het concern ging gebukt onder een zeer moeizaam verlopende vernieuwingsoperatie van de Blokker-keten.
Volgens de analisten in de media is het niet verwonderlijk dat Leen Bakker de eerste winkelketen is waarvoor een koper is gevonden. Het bedrijf wordt volgens hen gezien als de best presterende dochteronderneming binnen de Blokker Holding, onder meer dankzij een grondige modernisering die de woonwinkelformule de afgelopen jaren onderging. Wel voegen ze daar aan toe dat de snelheid van de verkoop doet vermoeden dat Blokker Holding en Gilde al om tafel zaten voordat Blokker Holding in de media aankondigde dat de woonwinkelketen te koop was.
Leen Bakker
Leen Bakker ontstond in 1953 als landelijke winkelformule** en kwam in 1988 in handen van Blokker Holding. Als onderdeel van de holding nam het aantal vestigingen van de keten toe van enkele tientallen tot 176 (114 in Nederland en 62 in België) en verschaft daarmee vandaag de dag werk aan meer dan 2.300 mensen.
In tegenstelling tot een groot deel van de winkelketens in handen van Blokker Holding, heeft Leen Bakker de slag naar online-verkoop niet gemist. Het afgelopen jaar had het bedrijf een omzet van ruim €330 miljoen, waarvan €50 miljoen afkomstig was van online-verkoop. Gilde zegt dat het zich de komende tijd zal richten op een verdere uitbreiding en verfijning van de online-strategie van het woonwarenhuis.
Bovendien wil de investeringsmaatschappij samenwerken met de organisatie van Leen Bakker om de markpositie van de keten verder te versterken, waarbij men ook zoekt naar een optimale balans tussen de vertrouwde winkelformule en de (vernieuwde) online-strategie. Er zal worden geïnvesteerd in zowel de organisatie als de IT-systemen en daarnaast zal de formule continu worden geüpdatet om aan te blijven sluiten op de wensen van de klant.
Gilde Equity Management
Gilde Equity Management werd in 1982 opgericht en is daarmee een van de oudste private equity kantoren uit Nederland. Sinds de oprichting heeft het bedrijf geïnvesteerd in ruim 50 Nederlandse en Belgische bedrijven die actief zijn binnen de retail-, voedsel-, services- en productiebranche, waaronder Peijnenburg, HG (schoonmaakmiddelen), Johma Salades en Dunlop Protective Footwear. Hierbij wordt er na het voltooien van de (gedeeltelijke) overname telkens gestreefd naar duurzame en autonome groei, zo ook bij Leen Bakker.
Externe adviseurs
Gedurende het overnameproces ontving Gilde ondersteuning van verschillende commerciële en juridische adviseurs, waaronder M3 Consultancy. De supply chain-specialist werd aangetrokken om een due diligence uit te voeren van het werkkapitaal, de operaties en de logistieke activiteiten van Leen Bakker. Het team van M3 Consultancy stond onder leiding van Erwin Matthijssen, partner bij het adviesbureau.
Daarnaast verzorgde Teun Breen van Big Four-kantoor EY de financiële due diligence voor Gilde. Eerder dit jaar stond EY het private equity kantoor ook al bij tijdens de overname van bakkerij Boboli. Het is momenteel niet bekend of en bij wie de investeringsmaatschappij juridische ondersteuning heeft ingewonnen.
De Blokker Holding werd op juridisch gebied bijgestaan door een ‘dealteam’ van advocatenkantoor Baker McKenzie Amsterdam, bestaande uit Casper Banz (lead partner), Youri van ’t Hul, Joost Polman en Lodewijk Vonken. Het is onbekend of Blokker Holding verdere ondersteuning heeft ontvangen tijdens de onderhandelingen.
De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit. Over de deal zijn geen financiële details bekendgemaakt.
* Marskramer zal door Blokker Holding worden aangehouden als franchiseketen.
** De basis voor de woonwarenhuisketen werd eerder al gelegd toen Cornelis Bakker, de vader van Leen Bakker, in 1928 in Rotterdam zijn textielwinkel opende.