Boboli wisselt van private equity handen, zes M&A bureaus betrokken

10 april 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Gilde Equity Management heeft een aanzienlijk belang genomen in bakkerij Boboli. Private equity partij Synergia Capital en zakenfamilie Van Diermen worden door het Utrechts private equityhuis uitgekocht. Bij de transactie – financiële details zijn niet bekend gemaakt – waren professionals van zes M&A bureaus betrokken.

Boboli is een bakkersbedrijf dat zich richt op voornamelijk Italiaanse (afbak-)broodproducten en hartige snacks. Het bedrijf, dat in 1999 is opgericht, is gevestigd in Bunschoten-Spakenburg en levert jaarlijks zo’n 75 miljoen brood- en bakkerijproducten aan supermarkten en cateraars in Noordwest-Europa en Noord-Amerika. Boboli Benelux draaide in 2015 een omzet van ruim €60 miljoen en boekte een bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) van €9,3 miljoen – 72% meer dan het jaar daarvoor. Het bakkerijbedrijf heeft omgerekend 325 voltijdsmedewerkers en beschikt over twee bakkerijen.

Boboli wisselt van private equity handen

Onlangs heeft Gilde Equity Management, een investeringsmaatschappij uit Utrecht, een overeenkomst bereikt met Synergia Capital Partners over de overname van een fors belang in Boboli. Het private equity bedrijf uit Veenendaal nam in 2012 een belang in het bakkersbedrijf, dat nu wordt doorverkocht aan de Utrechtse branchegenoot. Ook zakenfamilie Van Diermen wordt uitgekocht. Zeger Klaas van Diermen, die de afgelopen twee jaar de leiding van het bakkersbedrijf had overgenomen, maakt plaats voor oud-directeur en medeoprichter Richard Hop, die samen met commercieel directeur Theo de Graaf de leiding weer op zich neemt.

Hoeveel Gilde Equity Management heeft betaald voor het belang in Boboli is niet bekendgemaakt. Volgens schattingen van het FD gaat het om enkele tientallen miljoenen. De investering moet een nieuwe groeifase inluiden voor het bakkersbedrijf. Boboli is onder meer gestart met de bouw van een derde bakkerij en zal zich de komende periode richten op internationale expansie. Gilde Equity Management heeft de afgelopen jaren meerdere bakkersbedrijven aan zijn portfolio toegevoegd, met onder meer belangen in Bakker Bart, ontbijtkoekfabrikant Peijnenburg, Banketgroep en Pré Pain. Deze ervaring zal de investeerder gaan inzetten bij de nieuwe aanwinst voor zijn portfolio.

Dealmakers

Bij de transactie waren verschillende M&A partijen betrokken. Synergia Capital liet zich bij de transactie adviseren door Niels Claeren en Tammo Gunst van PwC Corporate Finance en schakelde DLA Piper (Casper Hamersma, Laura Smit en Walter Borchert) in voor juridisch advies. 

PwC, DLA Piper, EY, JSA Tax Consultancy, Simmons & Simmons en Spring Associates

Gilde Equity Management schakelde EY (adviseurs Maurice Hoekstra, Bas Dantuma en Ric Bender) in voor financieel advies, terwijl Oscar Janssen van JSA Tax Consultancy de investeerder voorzag van fiscaal advies. Leo Verhoeff en Robbert Jansen van Simmons & Simmons waren verantwoordelijk voor de juridische dienstverlening. Tot slot was ook Spring Associates betrokken bij de transactie als dealmaker.