VIR e-Care Solutions kiest Gilde als platform voor duurzame groei

06 juli 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

VIR e-care Solutions (VIR), ontwikkelaar van softwareapplicaties voor de Nederlandse revalidatiezorg, heeft private equityhuis Gilde Equity Management Benelux (Gilde) gekozen als partner om verdere duurzame groei te realiseren.

In 2016 kozen respectievelijk Impulse Info Systems (Impulse) en Nedercare al voor Gilde. VIR, Nedercare en Impulse zijn marktleider in medisch specialistische revalidatiezorg, de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg en hebben gezamenlijk de ambitie om marktleider te worden in aanpalende segmenten waar zij actief zijn, zoals de geriatrische revalidatiezorg en de gehandicaptenzorg. Gilde zal haar kapitaal en ervaring in de IT-zorgsector inzetten om de groep verder uit te bouwen.

De eerste acquisitie van Impulse, bekend geworden door de ontwikkeling van software applicaties (elektronisch patiënten dossiers) voor de gezondheidszorg, vond plaats in juni 2016. In april 2017 werd daaropvolgend Nedercare geacquireerd, leverancier van software aan zorginstellingen in verschillende sectoren (en marktleider in de jeugdzorg). En afgelopen maand voegde VIR, leverancier van specialistische revalidatie EPD en het zorginformatiesysteem Ecaris, zich bij de groep. 

Gilde Equity Management is opgericht in 1982 en is anno 2017 een van de belangrijkste participatiemaatschappijen van Nederland. De investeerder, die zich richt op transacties van tussen de €15 en €150 miljoen, was in de IT-zorgsector eerder al betrokken bij onder andere Conclusion, Famed, BlueCielo en Ultimo. 

VIR e-Care Solutions kiest Gilde als platform voor duurzame groei

Impulse, NederCare en VIR willen de administratieve lasten van zorginstellingen substantieel verlagen en de ingebouwde controles verhogen. Behandelaren en begeleiders moeten eenvoudig kunnen registreren en rapporteren zonder de problematiek van complexe financieringen. Veel instellingen zijn niet in staat om hun jaarrekeningen op tijd in te dienen en worden belast met een veelvoud aan contracten, aanbestedingen en zelfcontroles. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de grote toename van financiers zoals de gemeenten. De accountantskosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen vanwege deze complexe financieringen. De drie IT-partijen bieden gecertificeerde software aan waardoor horizontaal toezicht eenvoudig toepasbaar wordt – hiermee worden administratieve lasten van zowel zorginstellingen als financiers verlaagd. 

Bonne Datema, algemeen directeur VIR, over de toetreding van het Arnhemse bedrijf tot de groep: “Door de krachten te bundelen met elkaar en met Gilde als partner kunnen wij onze voorsprong versterken en onze identiteit en cultuur versterken. Om onze klanten optimaal te ondersteunen bij hun maatschappelijke uitdaging, is diepgaande sectorkennis en specialisatie nodig. Hierin onderscheiden wij ons en dit staat in de groep centraal. Wij hebben hetzelfde DNA.” VIR mag zich al marktleider noemen in het segment voor specialistische revalidatiezorg, met de versterking wil het Datema de positie versterken in andere segmenten, waaronder de geriatrische revalidatiezorg.

M&A adviseur Hogenhouck

Alle drie de transacties van Gilde werden op M&A vlak ondersteund door Haags M&A bureau Hogenhouck. Volgens Rik Stikkelbroeck, mede-oprichter van Hogenhouck, was het een uitdagend en leerzaam proces. “Voor ons is het als M&A boutique buitengewoon interessant om de markt van IT Healthcare op landelijk niveau in kaart te mogen brengen, het speelveld in- en overzichtelijk te maken en met die partijen gesprekken aan te gaan waarvan wij denken dat zij direct toegevoegde waarde kunnen leveren. Kortom een proces van initiatie tot afronding; van kop tot staart. Wij kijken terug op een prettig, efficiënt en effectief proces en zien Gilde als een partij met een zeer duidelijk focus in de markt. Daarnaast een professionele partij waar het prettig mee samenwerken is,” aldus Stikkelbroeck.

Overige dealmakers betrokken bij de deal waren JSA Tax (tax advisory), Accuracy (transaction support) en Simmons & Simmons (juridisch advies). Voor Hogenhouck was de VIR e-Care Solutions transactie de 9e transactie van dit kalenderjaar. Afgelopen maand was het corporate finance kantoor samen met Accuracy nog betrokken bij de verkoop van Vellance.