Accuracy en Hogenhouck begeleiden verkoop van Vellance

30 juni 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Technologie bedrijf Sentia heeft Vellance overgenomen, een kleine branchegenoot uit Amsterdam. Met de toevoeging van Vellance groeit het personeelsbestand van Sentia uit naar zo’n 300 medewerkers in de Benelux en de Nordics.

De overname is onderdeel van Sentia’s ambitie om zijn positie te versterken op het gebied van managed services voor complexe en bedrijfskritische cloudapplicaties in Europa. “Ons doel is om in Europa toonaangevend te worden op het gebied van wat wij managed application continuity noemen”, zei Ian Zein, CEO van Sentia, recent in een interview.

Eind vorig jaar nam Sentia hiertoe al twee bedrijven over in Denemarken: Solido Hosting en de Jaynet Group. Het inlijven van Vellance is het nieuwste hoofdstuk in de ‘buy-and-build’ aanpak – in 2015 werden bijvoorbeeld hybride managed hosting partner Nines en ICT-firma ReasonNet overgenomen. 

Sentia versterkt zich met overname van VellanceSentia richt zich op zowel private, publieke als hybride cloudplatformen, waarbij het bedrijf zich primair focust op financiële dienstverleners, verzekeringsmaatschappijen, uitgeverijen en media. De complementaire dienstverlening vormde volgens Zein een belangrijker drijfveer voor de deal: “Vellance is gespecialiseerd in het beheren van bedrijfskritische applicaties en past daarmee naadloos bij Sentia. Ook de strategie om zowel op private als publieke cloud infrastructuur te werken maakt de integratie logisch.”

Vellance, opgericht in 1997, is gespecialiseerd in het ondersteunen van high performance IT-applicaties en beschikt over een wereldwijd uitgerolde infrastructuur. Schaalbaarheid, kwaliteit en 24x7 support zijn kernwaarden van de onderneming. De circa twintig specialisten van het IT-bedrijf blijven werkzaam vanuit hun onlangs vernieuwde kantoor in Amsterdam. Daarmee heeft Sentia nu kantoren verspreid over drie landen: Gent (BE), Amsterdam (NL), Nieuwegein (NL), Delft (NL) en Kopenhagen (DK). 

Voor verkoper Vellance biedt de krachtenbundeling in de ogen van Mathijs de Bildt, COO van het bedrijf, een kans voor zowel klanten als werknemers. “Vellance is actief in een markt waar technologische en compliance ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en het is een uitdaging om als partner voorop te blijven lopen. Met deze schaalvergroting bieden wij onze medewerkers en opdrachtgevers een nog breder scala aan innovatieve oplossingen.”

Lexence, Hogenhouck, Accuracy en JanssenBroekhuysen advocatenKoper Sentia werd tijdens de transactie geadviseerd door advocatenkantoor Lexence. Het bestuur van Vellance werd door de verkoop heen geleid door Hogenhouck (M&A expertise), Accuracy (vendor due diligence) en JanssenBroekhuysen Advocaten (juridisch advies). Volgens Rik Stikkelbroeck, Managing Partner van het Haagse Hogenhouck, was het een erg vloeiend proces. “Binnen vier maanden (in maart in de markt, in juni geclosed, red.) was deze transactie een feit, naar ieders volledige tevredenheid,” aldus Stikkelbroeck. “Partijen hebben zich zeer professioneel opgesteld. Kennis van de markt (“het internationale speelveld van managed hosting was voor ons overzichtelijk en wij wisten welke partijen interesse zouden uiten”) en een gestructureerde, professionele aanpak hebben bijgedragen aan het proces.”

Ook wijst hij op de goede samenwerking tussen de M&A bureaus. “In dit proces hebben wij de keuze gemaakt om een vendor due diligence te laten uitvoeren door Accuracy, hetgeen het proces en de voortgang ervan zeker ten goede is gekomen.” 

Eerder deze maand was Hogenhouck ook al betrokken bij de overname van Centralpoint door Infotheek, een snel groeiende Europese aanbieder van hardware- en software producten. Accuracy was dit jaar onder meer betrokken bij de management buy-in van Fatboy en de overname van wet wipes producent Codi Group.