Accuracy en M&A advocaten begeleiden Fatboy in management buy-in

15 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Private equitybedrijf Vendis Capital heeft samen met ondernemer Richard den Hollander geïnvesteerd in zitzakkenfabrikant Fatboy. Den Hollander wordt als onderdeel van de management buy-in aangesteld als de nieuwe CEO van het bedrijf, terwijl oprichter en huidig CEO Alex Bergman verder gaat als creatief directeur.

Fatboy the Original is een Nederlandse fabrikant, gevestigd in Den Bosch, die voornamelijk bekend staat om zijn gelijknamige zitzak. Het bedrijf, dat in 2002 werd opgericht door Alex Bergman, produceert daarnaast ook een innovatieve lampenlijn en lanceerde onlangs Lamzac, een opblaasbare ligzak. Fatboy bereikte onder leiding van Bergman groot succes, onder meer vanwege de succesvolle innovaties, de vooraanstaande merknaam en de marketing van zijn producten wereldwijd. Volgens de meest recente gegevens telt het bedrijf zo’n 60 medewerkers die samen een omzet realiseren van ongeveer €20 miljoen.

Vendis Capital en ondernemer investeren in zitzakfabrikant Fatboy

Onlangs maakte Belgische durfinvesteerder Vendis Capital bekend dat het samen met het management en ondernemer Richard den Hollander zal investeren in de verdere ontwikkeling van de zitzakfabrikant. Den Hollander, die hiervoor onder meer ruime managementervaring op heeft gedaan bij PepsiCo, United Biscuits en elektronicamerk Tristar, wordt als onderdeel van de management buy-in aangesteld als de nieuwe CEO van Fatboy.

Oprichter en huidige CEO Bergman, blijft bij Fatboy betrokken als creatief directeur. Hij vertelt trots te zijn op het succes dat hij heeft geboekt met het opbouwen van het zitzakmerk en geeft in het persbericht aan dat hij gelooft dat Fatboy in Vendis Capital de juiste partner heeft gevonden om het succes voort te zetten. Bergman: “Wij geloven in de bijdrage die Vendis Capital, steunend op zijn bekendheid met de consumentensector, zal leveren aan de ontwikkeling van Fatboy. Vendis Capital heeft de reputatie om waarde aan bedrijfsorganisaties toe te voegen en wij denken dat ze goed op weg zijn door Richard erbij te betrekken.”

Vincent Braams, partner bij Vendis Capital, zegt over de investering: “Fatboy voldoet heel goed aan de investeringscriteria van Vendis: het is een toonaangevend merk dat iconische producten aanbiedt via een sterk go-to-market platform en is goed gepositioneerd voor verdere groei. We kijken uit naar de samenwerking met Fatboy en vertrouwen erop dat we samen het beschikbare groeipotentieel kunnen benutten.”

Dealmakers

Om de deal – financiële details zijn niet bekendgemaakt – in goede banen te leiden werd de hulp ingeschakeld van drie M&A partijen. Accuracy, een internationale fusie- en overnamespecialist, werd ingeschakeld om transaction support te verlenen. Het dealteam van het financial advisory kantoor, dat sinds 2007 actief is in Nederland, bestond uit Leontine Koens-Betz, Joris Timmers, Martijn Vogelaar en Barry van der Vliet.

Accuracy, CORP.advocaten en Pellicaan Advocaten

Koper Vendis Capital liet zich op juridisch vlak adviseren door CORP.advocaten, een advocatenkantoor uit Amsterdam. Vanuit het kantoor waren betrokken Paul van den Belt, Diederik Baas en Claire van Zwam. Pellicaan Advocaten verzorgde eveneens juridische ondersteuning bij het tot stand komen van de investeringsdeal.