Sander van 't Noordende vertrekt na 32 jaar bij Accenture
Na ruim tweeëndertig jaar heeft Sander van ‘t Noordende besloten Accenture te verlaten. De Nederlander vervulde een wereldwijde bestuurlijke rol bij het consultancy- en technologiebedrijf en heeft het stokje inmiddels doorgegeven aan de Brit Simon Eaves.
De 56-jarige Van ’t Noordende was tot vorige maand Hoofd van de Products-praktijk. Hij hoopte wereldwijd CEO van Accenture te worden, maar nadat naar buiten kwam dat die rol naar Julie Sweet ging, was het voor hem tijd een stap terug te zetten. De geboren Nijmegenaar werkt vanaf 1987 bij de consulting- en technologiedienstverlener, destijds Andersen Consulting. In 1990 maakte hij de overstap naar Het Financieele Dagblad om als directeur marketing aan de slag te gaan, maar dat beviel hem niet. Drie maanden later keerde hij terug om er vervolgens ‘nooit meer weg’ te gaan. Formeel zal Van ’t Noordende pas per 1 januari 2020 uit dienst treden.
In 1998 werd Van ‘t Noordende partner binnen Accenture en drie jaar later, net nadat Andersen Consulting was gerebrand naar Accenture (de naam staat voor de combinatie van de woorden ‘accent’ en ‘future’), werd Van ’t Noordende managing director van de Nederlandse landenorganisatie. Daarmee werd hij ‘s lands jongste managing director ooit. Onder zijn leiderschap wist Accenture zijn inkomsten te laten groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 21%, naar ongeveer $500 miljoen.
Zijn prestaties vielen op bij Accenture’s wereldwijde bestuur, en in 2006 werd Van ‘t Noordende benoemd tot Chief Executive van de Resources operating group binnen Accenture. Vijf jaar later, nam hij als chief executive vervolgens de leiding over Accenture’s management consulting business. In zijn meest recente rol leidde hij de Products operating group, een afdeling die zo’n $13 miljard aan omzet genereert. “Ik heb binnen Accenture alle rollen die ik wilde kunnen vervullen”, zei Van ’t Noordende recent in gesprek met het FD. Hij voegde toe: “CEO was een mooie bekroning geweest, maar dat is nu buiten bereik. Ik ben 56, mijn volgende kans is over zes, zeven jaar. Dan ben ik 63.”
Ondanks het mislopen van de topbestuursfunctie, spreekt Van ’t Noordende van een vertrek in goed overleg. “Ik vertrek plezierig. Ik heb alles aan deze firma te danken, tot mijn vriendschappen aan toe.”
In een reactie op het aangekondigde vertrek van Van ‘t Noordende, laat chief executive Sweet weten: “Sander heeft zich zelf onderscheiden door zijn diepe industriekennis, de waarde die hij voor veel van onze grootste klanten heeft gecreëerd, en de strategische visie en het wereldwijde perspectief dat hij voor de gehele business heeft meegebracht. Tijdens zijn 32-jarige carrière bij Accenture heeft hij significante bijdragen geleverd aan onze organisatie, hiervoor ben ik hem erkentelijk en wil ik hem bedanken.”
Ze vervolgt: “Hij heeft binnen Products, onze grootste operationele groep, indrukwekkende groei weten te realiseren, en heeft eerder leidinggegeven aan onze wereldwijde Management Consulting- en Resources-afdelingen. Sander heeft zijn passie ten aanzien van het ondersteunen van klanten bij het transformeren van hun organisaties in de huidige digitale wereld laten zien, evenals zijn commitment rondom inclusiviteit en diversiteit binnen Accenture en daarbuiten. Namens Accenture, wens ik Sander het allerbeste voor de toekomst.”
Diversiteit
Naast zijn prestaties binnen de Accenture onderdelen, is Van ’t Noordende ook een boegbeeld van het bedrijf geworden op het gebied van LGBT-acceptatie. In 1987, tijdens een personeelsfeest van Accenture, kwam Van ’t Noordende uit de kast als homoseksueel.
Van ’t Noordende gelooft sterk in de kracht van diversiteit en heeft zich, sinds hij de leiding kreeg over Accenture in Nederland, altijd voor een meer diverse organisatie ingezet. Hij geeft aan: “In een cultuur van gelijkheid, waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gerespecteerd voelt, is meer creativiteit, wat weer innovatie en daarmee de bedrijfsresultaten ten goede komt.”
Als huidige ambassadeur voor Out & Equal, een non-profit organisatie die zich inzet voor gelijkheid op de werkvloer voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, spreekt Van ’t Noordende regelmatig over dit onderwerp. Tijdens de meest recente World Economic Forum-top in Davos, waar hij aanwezig was, deed hij een beroep op wereldwijde leiders om “mensen met een lesbische, bi-, homo- trans- en interseksuele (LHBTI)-achtergrond te accepteren om wie zij zijn. Niet alleen omdat het een mensenrecht is, maar ook omdat het zakelijk deuren opent.”
Wat Van ’t Noordende hierna gaat doen is onbekend. “We zien wel wat er op mijn pad komt”, sluit hij af.