De beste strategie consultancybureaus van Nederland

17 december 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd

McKinsey & Company, Berenschot, Deloitte en Boston Consulting Group, de winnaar van de 2014-editie, zijn volgens Nederlandse managers de beste consultancybureaus op het gebied van strategisch advies.

Jaarlijks doet zakenblad Management Team onderzoek naar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en organisatieadviesbureaus. De tevredenheidsranking kent dit jaar winnaars in 22 verschillende categorieën, waaronder zeven segmenten die onderdeel zijn van de management consultancymarkt*: ‘Strategisch advies’, ‘Organisatieadvies’, ‘Financieel advies’, ‘Digital consultancy’, ‘HR-advies’, ‘Marketingadvies’ en ‘Interim-management’. Meer dan 700 managers die de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij het inhuren van een adviesbureau hebben dit jaar deelgenomen aan het MT100 onderzoek**.

Uit de resultaten van de 2015-editie in de categorie 'Strategisch advies' blijkt dat McKinsey & Company – ’s Werelds grootste strategie kantoor – bovenaan staat als het gaat om de klanttevredenheid van managers die een beroep doen op strategie consultants. De Strategie praktijk van Berenschot volgt op de tweede plaats, gevolgd door Monitor Deloitte, de strategische adviespraktijk van Deloitte Consulting. De top 5 wordt gecompleteerd Boston Consulting Group, de koploper van de 2014-editie, en Big Four KPMG Advisory en het Amersfoortse Twynstra Gudde, die samen op een gedeeld vijfde plek staan.

MT100 2015 - Strategisch advies

Big Four kantoor PwC staat op plek #7, gevolgd door Accenture en EY Advisory, met een omzet van €134 miljoen goed voor zo'n 20% van de totale omzet van EY. Op de 10de positie staan twee bureaus die zich specialiseren in strategy & operations, Roland Berger en A.T. Kearney (wereldwijd geleid door de Nederlander Johan Aurik), en op een gedeeld twaalfde plek staan drie bedrijven: BMC Advies (focus op strategie in de publieke sector), Kirkman Company uit Baarn en Strategy&, het voormalige Booz & Company. Opvallend in de ranking is dat managers op het gebied van strategy consulting PwC hoger inschatten dan Strategy&, terwijl laatstgenoemde juist werd ingelijfd voor bijna $1 miljard om de strategie adviespraktijk van een impuls te voorzien.

Ook Bain & Company, dat sinds 2000 actief is in ons land, Strategy Development Partners, een boutique kantoor uit Den Haag, het Utrechtse IG&H Consulting en het van oorsprong Brits consultancykantoor OC&C Strategy Consultants mogen zich dit jaar onder de beste strategie consultancybureaus van Nederland scharen.

* De overige categorieën zijn Accountancy, Digitaal beheer & onderhoud, Advocaten en notarissen, Opleidingen & trainingen, Pensioenen en verzekeringen, Executive search, Uitzendbureaus en detacheerders, Salesadvies en –training, Media-advies, Communicatie-advies, Beveiliging, Catering, Schoonmaak, Kantoorinrichting en Energieadvies. In 2014 kende het MT100 onderzoek tien segmenten.

** Per gebied heeft de redactie van MT een groslijst van bureaus opgesteld. Aan respondenten is eerst gevraagd over welke van deze gebieden ze (mede-)beslissend zijn, en waar ze bevestigend antwoordden, kregen ze de lijsten voorgelegd met de vraag welke dienstverleners ze zouden aanbevelen aan hun collega-managers. Daarnaast waren er 3 open vakken voor bedrijven die ze missen op de lijsten. Respondenten konden ook apart aangeven of een bedrijf voor hen op nummer 1 moet komen, of in hun top-3. Aan de hand van de scores is een aanbevelingsscore opgesteld. Alleen adviesbedrijven die een aanbevelingsscore van 5% of meer hebben behaald zijn meegenomen in de ranking.