PwC Advisory koopt strategiefirma Booz & Company

30 oktober 2013 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De strategy consulting markt schudt op zijn grondvesten door het nieuws dat accountants- en adviesbureau PwC de wereldwijde strategiefirma Booz & Company zo goed als zeker heeft overgenomen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de partners van Booz & Company, die in december zullen samenkomen om te stemmen.

Met de overname van Booz & Company, wordt PwC in een klap een leidende speler binnen de strategy & operations consulting markt, en haalt het BCG, Accenture en Bain in, qua wereldwijde omzet.

Booz & Company is in 1914 opgericht door de Amerikaan Edwin Booz. Na de toevoeging van twee nieuwe partners veranderde de naam in 1940 naar Booz Allen Hamilton. In de afgelopen 100 jaar, groeide Booz uit tot een van de top 5 wereldwijde strategy consulting organisaties, en concurreert het adviesbedrijf met grote spelers als McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company en kleinere spelers als Roland Berger, Monitor en OC&C Strategy Consultants en de verschillende strategiepraktijken van grote professionele dienstverleners (i.e. Deloitte, Accenture). In 2008 had Booz meer dan 21,000 consultants in dienst.

Na een strategische heroriëntatie en de betrokkenheid van private equitybedrijf The Carlyle Group, besloot Booz in mei 2008 om het bedrijf op te splitsen in twee aparte organisaties. Booz Allen Hamilton (18,000 adviseurs) werd opgericht om de Amerikaanse publieke sector te bedienen en de internationale operaties gericht op de private sector werden in Booz & Company (3,300 adviseurs) ondergebracht.

Consultants per Strategy Consulting Firm

Strategy consultancy markt

In de laatste vijf ‘crisis’-jaren verzekerde Booz zijn plek als een top-5 speler binnen de markt, mede door de sterke reputatie en de overname van drie gerenommeerde concurrenten: In 2009 kocht Booz en strategisch adviesbureau Katzenbach Partners, vorig jaar kocht het Axon Advisory Partners en begin dit jaar nam het strategie adviesbureau het Duitse Management Engineers over.

Ondanks deze overnames, en met name door de veranderende druk en dynamiek binnen de strategy consulting markt, kon Booz & Company gedurende zijn 5-jarige onafhankelijkheid het gat met de concurrentie niet dichten. Op dit moment heeft Booz & Company circa 3,000 werknemers in dienst, verspreid over 57 kantoren wereldwijd, beduidend minder dan de drie marktleiders. De organisatie zat in zekere zin vast “in het midden van het spectrum” – te klein voor marktleiderschap en te groot om door een kleine concurrent overgenomen te worden.

Als gevolg hiervan werd er continu gespeculeerd over de toekomst van Booz & Company. In 2010 kondigde Booz & Company aan dat ze onderhandelingen waren gestart om mogelijk te fuseren met branchegenoot A.T. Kearney, maar na een gedetailleerde due diligence werd de fusie door 'culturele redenen' een maand later afgeblazen.

Eerder dit jaar, deden geruchten in Duitse en Amerikaanse media de ronde dat Accenture dichtbij een deal was met Booz & Company, hoewel deze berichten als 'nonsens' werden afgedaan door Booz. Nu, twee maanden later, is de kogel door de kerk: Booz & Company is gekocht door Big 4 kantoor PwC.

Revenue from Strategy & Operations Consulting

Megaovername voor PwC

Voor PwC, betekent de overname een flinke boost voor hun strategy & operations consulting praktijk, zowel in volume als prestige. Tot op heden, kijkend naar de omzet van Strategy & Operations, volgde PwC marktleider Deloitte op grote afstand.

Door de toevoeging van Booz & Company wordt PwC in een klap, qua omzet, de derde grote speler in het veld en passeert het Boston Consulting Group, Accenture en Bain. Booz consultants zullen worden geïntegreerd binnen de consulting tak van het Big 4 kantoor – PwC Advisory – en zullen naar verluidt leiding geven aan de strategy & operations dienstverleningstak.

Roland Berger?
PwC's overname van Booz is relatief goed geheim gehouden. In de afgelopen maanden werd PwC continu in verband gebracht met hun mogelijke interesse in Roland Berger, sommige bronnen, zoals de Financial Times, meldden zelfs dat ze dicht bij een deal waren. Nu blijkt dat er tegelijkertijd onderhandelingen met beide bedrijven werden gevoerd, en terwijl ze zich uit de onderhandelingen met de Duitsers terugtrokken, konden ze een deal sluiten met de Amerikanen. Zie het artikel 'Verkoop van Roland Berger steeds onwaarschijnlijker’ voor meer informatie.