Adviesbureaus krijgen 35 mln voor bankendoorlichting

24 maart 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Medio maart werd bekend dat De Nederlandsche Bank (DNB) vijf externe adviseurs heeft ingeschakeld om ondersteuning te bieden bij de doorlichting van de Nederlandse systeembanken. Inmiddels heeft de directie van DNB laten weten dat de totale kosten voor de ‘Comprehensive Assessment’ worden geschat op tussen €42,5 en €61,7 miljoen. Een analyse van Consultancy.nl toont aan dat het overgrote deel van het bedrag wordt uitgegeven aan de aangestelde consultancybureaus. 

In het kader van de invoering van het Europese bankentoezicht moeten nationale toezichthouders de financiële stabiliteit van grote banken onder de loep nemen. De zogeheten Comprehensive Assessment bestaat uit een Asset Quality Review (AQR), een stresstest en een risicoanalyse. De AQR bestaat zelf ook uit 3 fases – het treffen van de juiste voorbereidingen, de uitvoering van het balansonderzoek (de meest intensieve fase) en het opstellen van de eindrapportage.

Kosten voor Comprehensive Assessment

Omdat de DNB volgens eigen zeggen niet beschikt over voldoende interne capaciteit voor een “dergelijk arbeidsintensief, specialistisch en complex project” besloot de toezichthouder om een beroep te doen op vijf externe adviesbureaus. Booz & Company, Blackrock, EY, KPMG en Zanders zullen tot en met oktober, wanneer de eindrapportage overhandigd moet worden aan de ECB, ondersteunen bij fases twee en drie.

DNB hoopt in totaal €42,5 miljoen kwijt te zijn aan de doorlichting. In het ergste geval stijgen de kosten naar €61,7 miljoen. Een analyse van de cijfers laat zien dat het overgrote deel van het bedrag wordt uitgegeven aan de externe adviseurs. De inzet van eigen DNB personeel kost €4,6 miljoen, consultancybureaus brengen naar verwachting minimaal zo’n €35 miljoen in rekening voor hun werkzaamheden. In de worst-case scenario stijgen de fees voor consultants naar circa €47 miljoen. De onderverdeling van inkomsten per adviesbureau is onbekend.

DNB doet beroep op externe adviesbureaus

Vaste prijsafspraken

In de brief laat DNB weten dat het ‘fixed price’ contracten heeft afgesloten met de adviesbureaus. Ook zijn strikte afspraken gemaakt over de verrekening van minder/meer werk. Hiermee hoopt de nationale toezichthouder de kosten zoveel mogelijk te beheersen.