Verkoop van Roland Berger steeds onwaarschijnlijker

28 oktober 2013 Consultancy.nl

De verkoop van strategisch adviesbureau Roland Berger aan een groot internationaal accountants- en advieskantoor wordt steeds onwaarschijnlijker. Volgens internationale media hebben PwC en Deloitte – de twee meest serieuze gegadigden – de fusiegesprekken inmiddels de rug toegekeerd. Tegelijkertijd zou Roland Berger al diverse maatregelen hebben genomen gericht op een onafhankelijke toekomst.

In de afgelopen maanden is er volop gespeculeerd over de toekomst van Roland Berger Strategy Consultants. De Big 4 kantoren, die fors bezig zijn met het uitbouwen met hun consultancypraktijken, zijn vanaf het begin getipt als belangrijkste kanshebbers voor een fusie. Terwijl eerdere geluiden uit Duitsland Deloitte als favoriet tipten, wezen recente rapporten uit de UK PwC aan als het bedrijf met de beste papieren om het wereldwijde strategie consultancy kantoor te kopen. Ook EY en KPMG zouden zich hebben gemengd in de strijd, hoewel hun interesse volgens analisten lager ligt.

Roland Berger Strategy

Roland Berger zelf houdt zich al die tijd buiten de media en weigert commentaar te geven. Wel gaf het in mei aan dat het partnerteam overeen was gekomen gedetailleerd onderzoek te doen naar de strategische toekomstopties. De resultaten zouden in juli gereed zijn, maar werden uiteindelijk uitgesteld tot de volgende partnermeeting, die binnenkort plaatsvindt. De belangrijkste reden: aan de verkoopkant is het gat tussen potentiële kopers groter dan verwacht en intern lijken de partners het niet eens te worden over de strategische principes, zoals het toekomstige businessmodel en de winstgevendheidsstrategie.

Eigen naam en structuur
De laatste mediarapporten suggereren dat de koopinteresse substantieel gedaald is. Twee factoren liggen aan de discrepantie tussen verkoper en potentiële kopers ten grondslag. Allereerst, Roland Berger wil autonoom kunnen blijven werken ten opzichte van de mogelijke fusiepartner, inclusief het behoud van hun eigen merk en identiteit. Dit betekent ook het werken als een afzonderlijke organisatie-eenheid, met een hoge onafhankelijkheid van de non-consulting gebieden zoals accounting en tax. Voor Deloitte vormt dit een probleem – Deloitte CEO Barry Salzberg “veegde deze eis van tafel“ volgens American Business Week. Bovendien, is Deloitte verontwaardigd over de “bidding competitie” die door Roland Berger zelf werd ingezet, door de bevestiging van de verkooponderhandelingen door het global management team.

Roland Berger - overnamekandidaten

Voor PwC en EY vormt deze eis een minder groot obstakel, maar Handelsblatt geeft aan de interne weerstand – met name onder jongere partners – tegen PwC hoog is. EY wordt vanuit een algemeen perspectief gezien als de 'tweede keus' achter Deloitte en PwC, aldus de Duitse krant.

Hoge prijs
Ten tweede, de totale prijs die Roland Berger vraagt ligt substantieel hoger dan de waarde die potentiële kopers juist achten. Bovendien worstelen de kopers met een gegarandeerde investering die Roland Berger verlangt voor toekomstige wereldwijde uitbreidingen. Volgens Bilanz, een Zwitsers magazine, heeft EY de minste moeite met het financiële plaatje, met het oog op de koopprijs en de miljoeneninvestering voor de uitbreiding. EY wil echter een lange termijn “no exit optie” inbouwen (door de financiële constructie en een non-leave beleid voor senior adviseurs) in de deal, wat voor Roland Berger onaanvaardbaar is.

De financiële verschillen van vraag en aanbod tussen Roland Berger en PwC en Deloitte is volgens Business Week zo groot dat ze zich inmiddels uit de onderhandelingen hebben teruggetrokken. Ze staan wel open voor nieuwe onderhandelingen, mits Roland Berger water bij de wijn doet.

Roland Berger - markets

Onafhankelijkheid
Ondertussen heeft Roland Berger een groot intern kostenbesparingsprogramma gelanceerd, volgens de analisten een teken dat op verdere onafhankelijkheid duidt. 15 maatregelen zijn aangekondigd, waaronder het sluiten van verlieslijdende kantoren en efficiëntieverbeteringen in hun eigen operaties. De inspanningen zullen leiden tot “significante verlaging van operationele kosten” bevestigt Roland Berger CEO Burkhard Schwenker tegenover Duitse media, om eraan toe te voegen dat er “geen ontslagen” zullen vallen.

Als Roland Berger onafhankelijkheid nastreeft dan is de af te leggen weg duidelijk: of aggressief het gat dichten met marktleiders McKinsey, BCG en Bain, en de grote risico’s die hierdoor ontstaan accepteren, of teruggaan naar de kernactiviteiten en accepteren dat het adviesbureau als een niche speler binnen de internationale strategy consulting branche zal fungeren.

In de komende maanden zal er meer duidelijkheid komen over de toekomst van Roland Berger.

More on: Roland Berger
Netherlands
Company profile
Roland Berger is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Roland Berger is a Local partner of Consultancy.org in Middle East, Netherlands and United Kingdom.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.