EY neemt OC&C Strategy Consultants Benelux over

01 september 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

EY heeft OC&C Strategy Consultants Benelux overgenomen. Als onderdeel van de deal maken alle 59 professionals, waaronder zes partners, van het strategie adviesbureau de overstap naar Parthenon-EY. De overname betekent een belangrijke stap in de opbouw van de strategische adviespraktijk van het Big Four kantoor. 

OC&C Strategy Consultants Benelux (OC&C Benelux) werd in 1992 opgericht door ex-McKinsey & Company consultant Pieter Witteveen en is gevestigd in Rotterdam. Het advieskantoor is gespecialiseerd in het leveren van strategisch advies aan grote en middelgrote bedrijven, evenals private equity-bedrijven, overheidsinstanties en andere publieke instellingen. Het dienstenaanbod van OC&C Benelux bestaat onder meer uit het ontwikkelen en uitvoeren van corporate en business unit strategieën en het begeleiden van fusies en overnames. Bovendien heeft het kantoor ruime expertise op het gebied van private equity. Klanten van het advieskantoor zijn onder meer afkomstig uit de retail, consumentengoederen, media, dienstverlening en private equity sectoren.

Per vandaag is OC&C Benelux ingelijfd door Big Four accountancy- en adviesorganisatie EY – een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Alle 59 professionals van het consultancybureau uit Rotterdam, inclusief de zes partners*, maken de overstap naar Parthenon-EY, de strategy consulting praktijk van EY. Parthenon-EY ontstond in 2014 toen EY Advisory strategiefirma The Parthenon Group overnam. The Parthenon Group ging verder onder de naam Parthenon-EY en is onderdeel van EY Transaction Advisory Services. Onder de vlag van EY is de tak bijna verdrievoudigd – van 350 werknemers ten tijde van de deal naar circa 900 professionals in bijna 30 kantoren wereldwijd vandaag de dag.

Overname OC&C Strategy Consultants Benelux door EY

De toevoeging van OC&C Benelux betekent een belangrijke stap in de opbouw van de strategie adviespraktijk van EY. Coen Boogaart, bestuursvoorzitter van EY in Nederland, licht toe: “Met de overname zetten wij een belangrijke stap in het verder opbouwen van een onderscheidende praktijk voor strategie dienstverlening, waarmee wij inspelen op de internationale groeikansen van onze klanten.”

Stephan Lauers, partner van EY Transaction Advisory Services, voegt toe: “Met de specialisten van OC&C Benelux breiden wij de positie van ons strategie advies team in Nederland verder uit en verstevigen wij onze rol als adviseur van Raden van Bestuur bij de uitdagingen en vraagstukken waar de kapitaalagenda hen voor plaatst.” 

Recent werd de Advisory praktijk van EY ook al versterkt met de overnames van I3 en Montesquieu.

OC&C Benelux maakte hiervoor onderdeel uit van OC&C Strategy Consultants International. Dit internationale kantorennetwerk wordt verder niet beïnvloed door de transactie en blijft wereldwijd vanuit veertien kantoren opereren. De Nederlandse OC&C-partners laten weten “verheugd” te zijn met de belangrijke rol die zij mogen spelen in het najagen van de groeikansen van Parthenon-EY in Europa.

Pieter Witteveen, voormalig Managing Partner van OC&C Benelux, geeft aan: “Door onderdeel te worden van een internationale organisatie als EY versterken wij onze Europese dekking en komen meer lokale en internationale groeiperspectieven binnen ons bereik. Hier zullen onze cliënten van profiteren en het biedt unieke carrièreperspectieven voor onze medewerkers."

Over de culturele match tussen EY en OC&C – traditioneel gezien een heikel punt tijdens fusies tussen accountants en strategische adviseurs – zegt Witteveen: "Aangezien de culturen van onze organisaties zeer vergelijkbaar zijn, geloven we dat de integratie een perfecte combinatie is.”

Pieter Witteveen, Stephan Lauers en Coen Boogaart

Big Four bouwen strategieadvies uit

De overname van OC&C Benelux is de nieuwste deal in een reeks grote overnames van de Big Four in het strategie consultancy domein. Zowel EY als rivalen Deloitte en PwC zijn de afgelopen jaren druk bezig met het opbouwen van hun strategie-adviespraktijken. Deloitte nam in 2012 Monitor Group over, een bureau dat in 1983 werd opgericht door onder meer strategie-goeroe Michael Porter. PwC reageerde eind 2013 met de overname van Booz & Company en rebrandde het consultancykantoor naar Strategy&.

Eind 2013 probeerde EY al strategiekantoor Roland Berger over te nemen, nadat eerder PwC en Deloitte al interesse hadden getoond, maar deze deal werd op het laatste moment afgeblazen. Het kleinere OC&C was destijds echter geen overname-optie, vanwege de wens van de partners om onafhankelijk te blijven opereren.

* Het partnerteam van OC&C Benelux bestond voor de overname naast Managing Partner Pieter Witteveen uit Max Groeneveld, Dirk Rens, Marc van der Goot, Bram Kuijpers en Irvin Faneyte.