EY Nederland koopt financieel adviesbureau Montesquieu

23 februari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountants- en adviesorganisatie EY heeft Montesquieu overgenomen, een financieel adviesbureau uit Maastricht. Circa dertig adviseurs maken de overstap naar de Advisory praktijk van het Big Four kantoor. Voor EY ligt de stap in lijn met zijn ambitie om in Nederland en België marktleider te worden in debt advisory, risk management en treasury.

Montesquieu werd in 2003 opgericht door Angelique Paulissen, Joep Munten en Ralph Poulssen. Alle drie waren daarvoor actief in de treasurywereld, Paulissen onder meer bij ABN Amro en Rabobank, Munten bij ABN Amro en Société Générale, terwijl Poulssen als treasurer actief was bij verpakkingsbedrijf Smurfit Kappa. Onder hun leiderschap bouwde Montesquieu een stevig track record op het gebied van financieringsvraagstukken en risicomanagement op. Het consultancybureau levert advies aan bedrijven, publieke organisaties en institutionele beleggers, en beschikt sinds 2008 over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De afgelopen jaren heeft Montesquieu een flinke groeispurt doorgemaakt – het bedrijf wist vijf keer een FD Gazellen Award in de wacht te slepen – en heeft anno 2016 inmiddels dertig medewerkers in dienst.

In lijn met de bredere ontwikkelingen in de markt, merkte Montesquieu dat er een groeiende behoefte was om zijn portfolio zowel te verdiepen als te verbreden. “Onze klanten vragen steeds meer een integrale aanpak bij hun uitdagingen op het gebied van treasury”, aldus Paulissen, die zich in 2011 zakenvrouw van het jaar mocht noemen. Tegen deze achtergrond besloot Montesquieu onlangs de krachten te bundelen met EY, waardoor het bureau inmiddels behoort tot een van de grootste spelers in de markt voor financieel advies. “Door toe te treden tot EY worden we in één keer een topspeler en zijn wij in staat om onze klanten nog breder te bedienen”, zegt Paulissen. Als onderdeel van de transactie, wordt Paulissen partner bij het Big Four accountants- en advieskantoor en zal zij als één van de bestuurders van Montesquieu fungeren. Medeoprichter Munten neemt na 12,5 jaar afscheid en zal zich volledig focussen op zijn nieuwe onderneming, Hartelt Fund Management, terwijl Poulssen betrokken zal blijven als executive director.

Voor EY ligt de stap in lijn met zijn ambitie om “in debt advisory, risk management en treasury in Nederland en België marktleider te worden”, zegt Marcel van Loo, Country Managing Partner bij EY, om daar aan toe te voegen: “Wij zijn er trots op dat Montesquieu voor ons heeft gekozen. Dankzij de combinatie van Montesquieu met EY voegen we een belangrijk speerpunt toe aan onze dienstverlening. We combineren een sterk merk met specifieke expertise, wat zal leiden tot verdere groei.”

Naast de economische fit levert de krachtenbundeling ook voor de werknemers van Montesquieu “prachtige groeiperspectieven en meer doorgroeimogelijkheden” op, zegt Paulissen, zowel in Nederland als internationaal. “De culturen van EY en Montesquieu sluiten naadloos op elkaar aan”, besluit ze.

De transactie past in een bredere trend: grote accountantskantoren zijn actief bezig met het uitbouwen van hun positie in de adviesmarkt, die een sterkere groei doormaakt en lucratievere marges met zich meebrengt. Zo maakte EY in januari van dit jaar bekend data-analist i3 over te nemen, en in de zomer van 2015 werd Integrc overgenomen, een specialist op het gebied van governance, risk and compliance. 

Alle overnames van EY in de database van Consultancy.nl zijn te vinden op de pagina EY | Nieuws | Fusies & Overnames.