EY Nederland neemt analytics-dienstverlener i3 over

18 januari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

EY heeft bekendgemaakt dat het dicht bij een overname is van Intelligence in Information (i3), een specialist op het gebied van Business Intelligence, Data Analytics en Predictive Analytics. 

Onder leiding van Simon van Ulden en Geeta Chetty, oprichter en directeurs van i3 (in 2001), is het ICT-bedrijf de afgelopen ruim 15 jaar gestaag ontwikkeld. Momenteel telt i3 45 werknemers verspreid over kantoren in Nederland (Zeist) en België (Diegem). “Vanaf dag één zijn we ons blijven focussen op business intelligence en weten we snel te anticiperen op de nieuwste ontwikkelingen en trends zoals big data, analytics en predictive modelling”, zegt Chetty over het succes van het bedrijf. Tot de klantenkring behoren onder meer Bureau Jeugdzorg, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en WE Fashion.

Afgelopen week maakte de oprichter bekend dat ze voornemens zijn hun bedrijf te verkopen aan EY, met een omzet van €710 miljoen een van de grootste zakelijke dienstverleners van ons land. “Door de beoogde overname krijgen wij toegang tot een internationale markt. Onze klanten vragen steeds meer een integrale aanpak bij hun uitdagingen op het gebied van business intelligence en data analytics. Door toe te treden tot EY zijn wij meer dan ooit in staat om onze klanten nog breder te bedienen”, zegt Chetty over de motivatie achter de deal. Daarnaast wijst ze op de kansen die voorhanden zijn door de integratie met EY: “De overname biedt niet alleen de organisatie prachtige groeiperspectieven maar ook voor onze medewerkers liggen een verbreding van hun werkzaamheden en meer doorgroeimogelijkheden in het verschiet.” 

Voor EY levert de transactie een forse impuls aan zijn business intelligence en data analytics dienstverlening, een van de snelst groeiende segmenten binnen de IT-consultancybranche. “Wereldwijd is het werkgebied van business intelligence en data analytics een enorme groeimarkt”, erkent Marcel van Loo, bestuursvoorzitter van EY in Nederland. Tegen deze achtergrond is het Big Four kantoor wereldwijd actief bezig met het uitbouwen van zijn analytics capaciteiten, zowel organisch als via overnames – zo werd bijvoorbeeld drie maanden geleden in Europa het Franse Bluestone Consulting overgenomen. 

Met de aankoop van het Nederlandse i3 volgt ook EY Nederland deze trend. “De diensten van i3 versterken onze activiteiten gericht op data analytics. Met deze acquisitie komen we verder tegemoet aan de vraag van onze cliënten om dergelijk gespecialiseerd advies te verstrekken. De specialisten van i3 zullen ons ook ondersteunen bij de digitalisering van onze controlewerkzaamheden”, zegt Van Loo. De komende periode wordt benut om de integratie vorm te geven, zegt de topman. Hij verwacht de deal nog in het huidige kwartaal af te kunnen ronden. Chetty laat weten de samenwerking met EY met vertrouwen tegemoet te zien: “We zijn er van overtuigd dat business intelligence en predictive analytics bedrijven dichter bij hun doelstelling brengt. De juiste informatie is van strategisch belang en (dus) een concurrentievoordeel.”

Fusies & Overnames in adviesbranche
Ook andere bureaus investeren fors in hun analytics dienstverlening. Zo nam afgelopen maand McKinsey & Company het Britse QuantumBlack over, terwijl Protiviti het Amerikaanse Decision First Technologies kocht. Branchegenoten Accenture, Deloitte, PwC en KPMG hebben binnen het analytics domein verschillende acquisities afgerond in de afgelopen jaren.