EY Advisory koopt analytics-expert Bluestone Consulting

07 oktober 2015 Consultancy.nl

De Advisory-praktijk van EY heeft Bluestone Consulting overgenomen, een analytics en big data consultancybureau uit Frankrijk. De overname betekent een flinke versteviging van EY’s capaciteiten op het gebied van analytics – het totale aantal EY-datawetenschappers in Frankrijk is gestegen naar 130.

Met ongeveer 850 consultants is EY Advisory een van de grootste consultancykantoren van Frankrijk. Net als in andere regio’s in West-Europa heeft de Advisorypraktijk van EY in Frankrijk de afgelopen jaren het sterkst gepresteerd van alle Big Four kantoren. In het fiscale boekjaar 2012 boekte EY een omzet van €753 miljoen met zijn activiteiten in Frankrijk. In dat jaar was 33% van de totale omzet afkomstig van de Advisory business unit*. Drie sterke jaren later zijn de totale fee-inkomsten gestegen met meer dan €100 miljoen naar een omzet van €855 miljoen, waarvan €317 miljoen (37%) afkomstig uit de Advisory praktijk. Ter vergelijking, in de UK genereert de Advisory-praktijk van EY een omzet van £584 miljoen (~€789 miljoen), terwijl Advisory samen met TAS in Nederland €134 miljoen verdient.

Revenue development of EY France

In de periode tussen boekjaar 2012 en boekjaar 2015 is EY Advisory Frankrijk met maar liefst 27% gegroeid, veel sneller dan alle andere EY-praktijken in het land. Wereldwijd boekte EY dit jaar een omzet van $28,7 miljard (~€25,2 miljard), 11% hoger dan vorig jaar. Ook hier was Advisory de sterspeler van het EY-team met een groei van 17% en totale inkomsten van $7,3 miljard – een kwart van de totale omzet. Een Consultancy.nl analyse van de inkomsten van EY vorig jaar toont aan dat de groei van Advisory indrukwekkend stabiel is gebleven de afgelopen jaren. In zeven jaar tijd is de omzet van het onderdeel bijna verdubbeld, van $3,8 miljard in 2008 naar $7,3 miljard anno 2015.

Voor de komende jaren is de ambitie van EY Advisory zo mogelijk nog uitdagender. In december 2014 maakte Global Vice Chair van EY Advisory, Norman Lonergan, namelijk bekend dat EY zijn omzet in de komende vijf jaar nogmaals wil verdubbelen. Het bereiken van een dergelijke groei is bijna onmogelijk door alleen organische uitbreiding, en Lonergan erkent dat overnames een belangrijk onderdeel uitmaken van EY’s groeistrategie. In de afgelopen maanden werden er al meerdere overnames afgerond waaronder Seren en Integrc in Europa, C3 Business Solutions in Australië en Entegreat in Noord-Amerika. In termen van grootte en prestige is The Parthenon Group – overgenomen in juli 2014 – de belangrijkste overname van de afgelopen jaren.

EY Advisory buys Bluestone Consulting

In Frankrijk is Bluestone Consulting inmiddels toegevoegd aan de overnamereeks van EY Advisory. Gisterochtend werd bekendgemaakt dat de Franse EY-adviespraktijk het in Parijs gevestigde consultancybureau heeft overgenomen. Bluestone Consulting is opgericht in 1996 en levert diensten op het gebied van datavisualisatie en statistische engineering technieken voor onder meer het marketing, finance en risk domein. Het is de derde overname die EY Advisory France in de afgelopen twee jaar heeft gedaan. Vorig jaar juli werd S.C.A. Consult uit Lyon aan de EY-praktijk toegevoegd, en in het jaar daarvoor werd Greenwich Consulting overgenomen. De 80 in Frankrijk gehuisveste consultants van de in totaal 130 Greenwich Consulting adviseurs zijn aan de Franse gelederen van EY toegevoegd.

Met de toevoeging van Bluestone Consulting versterkt EY zijn data analytics vaardigheden in Frankrijk en de bredere EMEIA-regio, aldus Andrew Embury, EY Advisory Leader EMEIA. “De overname van Bluestone Consulting komt op een cruciaal moment, aangezien de organisaties van vandaag steeds meer data-gedreven worden en op zoek zijn naar manieren om data en analytics in te zetten voor het maken van betere beslissingen en het versnellen van hun prestaties. Door onze krachten te bundelen komt EY in een sterkere positie om onze klanten te helpen bij grote en complexe zakelijke vraagstukken.”

Arnaud Laroche, Xavier de Boissieu and Pierre Capelle, Karim Ben Djemiaa, Andrew Embury

Als onderdeel van de integratie hebben voormalig Bluestone Consulting leiders Arnaud Laroche, Xavier de Boissieu en Pierre Capelle zich bij EY France aangesloten, en zullen het gecombineerde team samen met EY’s Karim Ben Djemiaa leiden. Volgens Laroche, die de leiding had over Bluestone Consulting, zal de krachtenbundeling met EY zijn bureau en zijn werknemers de kans bieden om hun activiteiten van de afgelopen 15 jaar “op veel grotere schaal” voort te zetten.

Verder is de timing van de deal sterk doordat de Franse adviesmarkt een herstel heeft ingezet na een aantal mindere jaren. Source for Consulting, een analistenbureau uit de UK, waardeert de Franse adviesmarkt op iets meer dan €4 miljard, waarvan Technologie – met een waarde van €1,4 miljard – het grootste segment is. Finance en Risk vormt echter het snelst groeiende segment.

* In Frankrijk hanteert EY een iets andere definitie van Advisory dan in andere markten, zoals de UK en Nederland. De omzet van EY France omvat Advisory zowel traditionele management en IT-consulting als accountingadvies en de TAS praktijk, waar onder meer corporate finance en restructuring-diensten onder vallen.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup