EY Advisory koopt strategiefirma The Parthenon Group

23 juli 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountancy- en adviesbureau EY heeft The Parthenon Group overgenomen, een wereldwijde strategy consultancy met kantoren in Boston, Londen, Mumbai, San Francisco, Shanghai en Singapore. Als gevolg van de deal zullen grofweg zo’n 350 professionals worden geïntegreerd in EY’s Advisory business unit. The Parthenon Group zal onder zijn eigen naam blijven opereren.

The Parthenon Group werd in 1991 opgericht door Bill Achtmeyer en John Rutherford, ex-werknemers van Bain & Company. De afgelopen 23 jaar is het in Boston gevestigde adviesbureau uitgegroeid tot 350 werknemers verspreid over zes kantoren wereldwijd, met een omzet van meer dan $80 miljoen.

Vanuit EY’s gezichtspunt komt de overname van The Parthenon Group niet als een grote verrassing. De afgelopen paar jaar breidde het Big 4 kantoor zijn Advisory business fors uit, met meer dan 30% tussen 2008 en vorig jaar, het gevolg van verscheidene overnames* en organische groei. Ondanks de indrukwekkende groei loopt EY Advisory in het consultancylandschap wereldwijd nog achter op rivalen Deloitte, PwC – in grootte en groeipercentage – en KMPG (in grootte). Een overzicht:

Global revenue and growth development of Big 4 firms ($ / billion)

Daarnaast heeft EY specifiek in het high-end Strategy & Operations segment van de markt een gat te dichten, wat éen van belangrijkste redenen was waarom EY eind vorig jaar bereid was zijn rivalen te overbieden om de top 5 speler Roland Berger Strategy Consultants over te nemen. Nadat de deal op het laatste moment niet doorging (EY Advisory was er vrij van overtuigd maar een heel klein stukje van de deal af te zitten) en het van oorsprong Duitse strategische consultancybureau opnieuw voor onafhankelijkheid koos*, bleef EY achter met de noodzaak om zijn focus op andere targets te richten. Doordat diverse branchegenoten al eerder werden overgenomen (Deloitte kocht Monitor in 2012, PwC kocht Booz & Company eind 2013) en andere interessante targets geen optie waren (bijv. A.T. Kearney, Arthur D. Little en OC&C Strategy Consultants volgen een strategie om hun onafhankelijkheid te behouden), besloot EY om zijn blik op The Parthenon Group te richten.

Omdat The Parthenon Group niet bepaald onder druk stond om te verkopen – het bedrijf had een sterke groei ondergaan de afgelopen jaren en stond op de shortlist van meerdere rivalen – namen de onderhandelingen wat tijd in beslag om concreet te worden. Na een succesvolle due diligence sloten de bestuursleden begin deze maand een principiële overeenkomst. Onlangs stemden de 33 partners van Parthenon unaniem voor de fusie met EY, volgens Parthenon Managing Partner Bill Achtmeyer voornamelijk vanwege de gedeelde ambitie om Parthenon's concurrentievermogen te verdiepen. “De fusie met EY biedt ons een interessante mogelijkheid, waar we in ons eentje alleen van konden dromen. En het vergroot aanzienlijk de groeimogelijkheden”, zegt Achtmeyer.

Revenue from Strategy & Operations Consulting ($ / million)

Een andere reden die door analysten genoemd wordt voor Parthenon Group's beslissing om te verkopen is de hoogte van EY’s bod. Al zijn de voorwaarden van de deal niet openbaar gemaakt, wordt het overnamebedrag ‘zeer attractief’ genoemd, en voorziet de partners van een goede return on investment en lucratieve financiële stimulans voor de komende jaren. Alle partners van Parthenon hebben toegezegd minimaal vier jaar aan boord te blijven, en vergelijkbaar met de PwC en Strategy& constructie werd de Parthenon partners een aanzienlijk hoger partnerfee in het vooruitzicht gesteld ten opzichte van hun 'peers' binnen EY Advisory***.

Eigen branding blijft intact

Vanuit een organisatorisch gezichtspunt zal Parthenon geïntegreerd worden binnen EY’s Transaction Advisory Services business unit. Het bedrijf zal onder zijn eigen naam blijven opereren en staat onder de leiding van Bill Achtmeyer, die zal rapporteren aan Pip McCrostie, EY’s global head van Transaction Advisory Services. “Door de krachten van EY en Parthenon te bundelen, zullen wij een betere positie innemen binnen de markt van strategisch advies”, zegt McCrostie.

* Bedrijven overgenomen door EY Advisory zijn onder meer Greenwich Consulting (Europa), J&M Management Consulting (Duitsland), Beco (Benelux), Taurus-i (België), Jeffrey Parker (VS), Partake Consulting (Europa) en ISA Consulting (VS). Zie het M&A archief binnen de branche voor alle deals.

** Roland Berger sloot in 2010 bijna een deal met Deloitte Consulting, maar na een last minute investering van de oprichter van Roland Berger ging de deal niet door.

*** Een vergelijkbare constructie is door Strategy& en PwC uitgevoerd. Partners van Strategy& werd, volgens insiders, een dividend twee keer zo groot als dat van een gemiddelde PwC Advisory partner voor een periode van twee jaar gegarandeerd, ongeacht de prestaties van Strategy&.