Roland Berger Strategy Consultants blijft zelfstandig

19 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De kogel is door de kerk: Roland Berger Strategy Consultants blijft zelfstandig opereren. Een ruime meerderheid van het partnerteam van het strategisch adviesbureau stemde gisterenavond hiermee in. Als gevolg hiervan is een verkoop aan een branchegenoot van de baan en kan Roland Berger in alle rust verder bouwen aan het realiseren van de nieuwe strategie.

In de afgelopen maanden onderging Roland Berger een uitgebreide ‘strategische heroriëntatie’. Gisteren was het D-Day – de circa 250 partners vlogen van overal ter wereld in om de nieuwe koers van het consultancybureau te bepalen. In een reactie op de dag laat CEO Burkhard Schwenker weten dat “verschillende interessante opties besproken zijn”, waarvan twee het meest serieus waren: onafhankelijkheid of een fusie met EY.

Roland Berger blijft zelfstandig

In de aanloop naar de partnermeeting lekte al uit dat het wereldwijde bestuur z’n besluit in feite al had genomen, namelijk zelfstandig verder gaan. Aan het einde van de dag was een grote meerderheid van de partners ook overtuigd hiervan en werd het vonnis voltrokken. Vervolgens werd uitgebreid besproken hoe de nieuwe strategie dient te zijn en welke maatregelen genomen moeten worden om de nieuwe koers te realiseren.

Cultuurclash
Het besluit van het partner team laat wederom zien hoe gevoelig het voor strategie consultants is om hun autonomie op te geven aan grote multi-service organisaties zoals de Big4. Voor Roland Berger is het de tweede keer dat ze tegen een overname stemmen – in 2010 was het tegen Deloitte en gisteren was EY het middelpunt. Aanleiding voor de moeilijkheden is de clash tussen de beide culturen, en bovendien maken andere factoren als de verschillende manier van werken en de type opdrachten en salarishuizen fusies ingewikkeld. Zo werd bijvoorbeeld het huwelijk tussen A.T. Kearney en EDS een ramp, en vond Arthur D. Little ook nooit echt z’n plek bij Altran.

Roland Berger

De vraag blijft: zal Roland Berger’s besluit een voorbode zijn voor de partners van Booz & Company? Volgende week zullen zij samenkomen om te stemmen over het bod dat PwC heeft ingediend, naar schatting zo’n $1 miljard. Het wereldwijde management team van Booz heeft het aanbod reeds geaccepteerd, en nu is het aan de partners om te beslissen over het lot van het strategie adviesbureau.

Erfgoed
De redding van Roland Berger zal zonder twijfel goed ontvangen worden binnen de strategy consulting industrie, een segment dat over de hele linie worstelt met de nieuwe marktomstandigheden. De voortzetting van zelfstandig opereren betekent ook dat Europa nog altijd iets in handen heeft om trots op te zijn binnen de markt, die overwegend door Amerikaanse giganten als McKinsey, BCG, Bain, Booz en A.T. Kearney wordt gedomineerd. Roland Berger werd opgericht in 1967 door een Duitse consultant met dezelfde naam en sindsdien is uitgegroeid tot de enige Europese consultingorganisatie die wereldwijd steevast in de top 5 strategie consultancy ranglijst te vinden is.