EY-Parthenon Strategy bouwt zijn due diligence portfolio uit

01 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nederlandse strategie-team van EY-Parthenon heeft zijn M&A-portefeuille in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Het bureau leverde de commercial due diligence voor meer dan twintig deals die succesvol zijn gesloten.

In Nederland ondersteunt EY-Parthenon klanten op grofweg drie thema’s: corporate en business unit strategie, top-line groei en fusie- en overname advisering. Het laatstgenoemde omvat strategische en due diligence diensten tijdens deals, waarbij ook andere collega’s binnen EY (indien nodig) aanvullende M&A-diensten verzorgen, zodat klanten een end-to-end dienstenaanbod voorgeschoteld krijgen.

Ondanks een teruggang in de algehele M&A-markt wist EY-Parthenon in 2020 het aantal deals waaraan het in 2020 heeft gewerkt fors op te schroeven. Casper Roex, een Director bij EY-Parthenon’s Strategy service line, geeft een verklaring hiervoor: “Vanwege de nog onzekerdere economische omgeving, probeerden zowel  kopers, verkopers als investeerders/crediteuren meer zekerheid in te bouwen in hun dealmakingprocessen.”

Dit leidde tot een toename in de vraag naar commerciële due diligence-diensten van het bedrijf. Jacco Slegers (ook een Director binnen de Strategy-service line van EY-Parthenon) stelt dat veel deals, die in de eerste helft van 2020 op een laag pitje waren gezet, in de tweede helft weer in beeld kwamen. Dit zorgde voor een inhaalslag in M&A activiteit, een ontwikkeling die volgens de dealmakers nu nog steeds gaande is.

Opmerkelijke buy-side deals waar EY-Parthenon bij betrokken is geweest, waren onder meer de overname van HEMA door de familie achter supermarktconcern Jumbo en investeerder Parcom, de overname van Signature Foods (een specialist in gekoelde gemaksvoeding (bekend van de merken Johma, Délio en Heks'nkaas), en de acquisitie van test-, inspectie- en certificeringsspecialist Normec.

Private equity

De meeste klanten van EY-Parthenon komen uit de private equity hoek, die volgens Preqin nog altijd op recordniveaus van ‘dry powder’ zitten. Te denken valt aan partijen als Arcus, Bencis, NPM Capital, Vendis en Nordian, die ieder aanzienlijke activaportefeuilles in beheer hebben in de Benelux.

Met verschillende investeerders heeft EY-Parthenon langdurige relaties en treedt het op als commercial due diligence-adviseur. In de afgelopen twee jaar heeft het team van EY-Parthenon bijvoorbeeld aan verschillende deals met Arcus gewerkt en het bedrijf geholpen bij het opzetten van een Europees koelopslag- en logistiekbedrijf ('Constellation'). Die bedrijf is voortgekomen uit verschillende overnames, van onder meer Lintelo in Nederland, Stockhabo in België, Glacio in Noorwegen en sinds kort Frigologix in België en Frankrijk.

Over de projecten van EY-Parthenon in 2021, zegt Roex: “We waren onlangs betrokken bij verschillende grote deals, waaronder het minderheidsbelang van CVC Capital Partner in cyberbeveiligingsspecialist Acronis, de verkoop van koelopslag- en logistiekplatform Kloosterboer (sell-side advisory) en we ondersteunden GIMV bij de overname van gespecialiseerde aannemer in energie- en waterinfrastructuur Verkley.”

"We verwachten dat de tweede helft van 2021 druk zal blijven, aangezien onze huidige pijplijn en gesprekken wijzen op een voortzetting van de dealactiviteit”, besluit hij.

Wereldwijd telt EY-Parthenon meer dan 5.000 strategieconsultants in 50+ landen, waardoor het behoort tot ‘s werelds grootste strategy consultancykantoren. Het bedrijf werd opgericht in 2014 toen EY The Parthenon Group overnam. In Nederland kreeg het team een ​​flinke boost door de overname van het Benelux-kantoor van OC&C in 2016.