BCG, McKinsey, Oliver Wyman en Parthenon-EY nemen bureaus over

21 november 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Consultancybureaus The Boston Consulting Group, McKinsey & Company, Oliver Wyman en Parthenon-EY hebben de afgelopen maanden wereldwijd verschillende overnames afgerond. McKinsey kocht VLT, BCG lijfde MAYA in, Oliver Wyman versterkte zijn luchtvaartdochter Cavok met de overname van AVISA, terwijl Parthenon-EY haar groei in Europa verder gestalte gaf met de overname van het Deense Box Associates.

McKinsey | VLT Labs

McKinsey & Company heeft VLT Labs overgenomen, een in Kuala Lumpur gevestigd digitaal bureau. VLT Labs is ruim vier jaar geleden opgericht als dochtermaatschappij van VLT Group een full service digital dienstverlener uit Maleisië. VLT Labs, dat ruime ervaring heeft met digital product engineering en designopdrachten, wordt met de overname onderdeel van McKinsey Digital Labs, de tak van het strategiekantoor dat zich richt op het ondersteunen van klanten binnen het digitale domein. Het bureau zal onder eigen naam blijven opereren.

De overname geeft blijk van het streven van McKinsey om zijn aanwezigheid en digitale vaardigheden in Azië te vergroten. Bronnen binnen het adviesbureau geven aan dat zij een snelle groei in vraag naar digitale diensten zien in de regio. Lokale organisaties willen vooroplopen op het gebied van digitale technologie en schakelen hiervoor steeds vaker de hulp in van bureaus met inzicht en expertise in dit disruptieve speelveld.

BCG | MAYA

Boston Consulting Group (BCG) heeft op zijn beurt MAYA Design, een in Pittsburgh gevestigd designbureau overgenomen. De overname voegt een team van dertig professionals en een kantoorlocatie in Pittsburgh toe aan de digitale tak van het consultancybureau, waaronder de drie oprichters – Carnegie Mellon University-professors Peter Lucas, Mickey McManus en Joe Ballay – en MAYA Design President en CEO Dutch MacDonald. MacDonald krijgt daarbij de positie van Digital Director binnen BCG, terwijl Lucas, McManus en Ballay zich aansluiten als senior adviseurs.

BCG - McKinsey - Oliver Wyman en Parthenon-EY nemen bureaus over

De nieuwe kantoorlocatie in Pittsburgh zal gaan dienen als recruitment- en opleidingscentrum voor digitaal toptalent, waarbij de sterke banden van MAYA met de lokale universiteiten en tech community worden aangehaald. Het bureau, dat in 1989 werd opgericht, staat bekend voor zijn expertise op het vlak van onder meer innovatie, intellectueel eigendom, gebruikerservaring (user experience/UX) en prototyping, evenals het uitvoeren van marktonderzoek om businessconcepten en customer journeys te valideren.

Oliver Wyman | AVISA

Oliver Wyman rondde recentelijk de overname van AVISA af. Wereldwijd is Oliver Wyman met meer dan 4.500 professionals actief vanuit meer dan vijftig kantoren in bijna dertig landen. Als gevolg van de overname maken alle ruim 130 consultants van het Britse luchtvaart IT-consultancybureau de overstap naar Cavok, de aviation-dochter van Oliver Wyman. Daarmee maakt de overname onderdeel uit van de realisatie van de Europese groeiambities van Cavok.

AVISA, voluit AVISA Aviation Safety Systems, is op de Britse markt een van de vooraanstaande consultancybureaus op het gebied van airworthiness management support en trainingen voor grote internationale luchtvaartmaatschappijen, regelgevende instellingen en autoriteiten en vliegtuigbouwers. Het adviesteam dat Cavok komt versterken heeft ruime ervaring met het ondersteunen bij bedrijfskritische vraagstukken rondom certificering, veiligheid, training, prestaties en implementatieondersteuning voor technische operaties.

Parthenon-EY | Box Associates

In Denemarken heeft Parthenon-EY het acht maanden geleden opgerichte BOX Associates overgenomen. De oprichters van het boutique adviesbureau, Thomas Holm-Møller, Nicolai Strate en Jakob Wedel, zijn aangesteld als Partners binnen de strategietak van Big Four accountants- en advieskantoor EY. Wedel, Strate en Holm-Møller zijn tevens medeoprichters van succesvol Scandinavisch strategisch advieskantoor Qvartz, dat bezig is uit te breiden naar de rest van Europa en de Verenigde Staten.

Na de overname wordt BOX Associates omgedoopt tot EY-BOX. Dit onderdeel van de strategietak moet gaan zorgen voor een versterkte positie in de groeiende markt voor growth ventures, innovatie en digitale transformatie. EY-BOX zal nauw samenwerken met de vijftien innovatie- en technologiecenters van EY wereldwijd. Met de overname wil EY zijn vooruitzichten en positie binnen het strategy consultingsegment verbeteren, volgend op de uitbreiding van Parthenon-EY naar een top tien speler in de wereldwijde strategiemarkt.