Renate van der Genugten (Monitor Deloitte) over haar overstap naar Australië

25 augustus 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na bijna vijf jaar bij Monitor Deloitte in thuisland Nederland te hebben gewerkt, was Renate van der Genugten toe aan een nieuw avontuur. Een interne overplaatsing binnen de internationale organisatie bracht haar uiteindelijk naar Australië, waar ze de afgelopen negen maanden in Sydney werkte. “Ik kan het iedereen ten zeerste aanbevelen.”

In Nederland was Renate als Senior Consultant actief voor de Business Model Transformation-praktijk van Monitor Deloitte, de strategische tak van zakelijk dienstverlener Deloitte. “De praktijk richt zich op een zeer interessant werkgebied: ervoor zorgen dat het businessmodel van een organisatie in lijn is met de toekomststrategie en commerciële doelstellingen van het bedrijf”, zegt Renate.

“Het werk is breed, divers en uitdagend, omdat we naar alle onderdelen van organisaties kijken”, legt ze uit, “van producten en kanalen tot mensen en technologie.”

Renate van der Genugten (Monitor Deloitte) over haar overstap naar Australië

Na te hebben gewerkt voor “allerlei soorten klanten in diverse industrieën”, wilde Renate graag actief blijven voor de Business Model Transformation-praktijk. Ze besloot de mogelijkheden te verkennen om internationaal te werken en ontdekte al snel dat Deloitte een aantrekkelijk beleid heeft voor interne kantooroverplaatsingen.

“Monitor Deloitte is wereldwijd actief en zodoende waren er over de hele wereld mogelijkheden”, geeft Renate aan. Haar keuze viel op Australië. “Dit land heeft een vergelijkbare werkcultuur als Nederland, mijn vakgebied heeft een vergelijkbaar volwassenheidsniveau en Sydney is een geweldige stad. Het heeft dezelfde bruisende sfeer als New York, maar met een strand in de buurt en een natuurpark op slechts een uur afstand. Het was voor mij een gemakkelijke keuze.”

Renate deelde haar plannen met haar team, dat positief reageerde op haar beoogde avontuur. “Toevallig had een van de partners uit het team enige tijd in Sydney gewerkt.” Zodoende kon Renate gebruikmaken van zijn contacten en ervaringen om meteen aan de slag te gaan. “Dit is het grote voordeel van werken bij een wereldwijde organisatie als Deloitte”, vertelt ze met een glimlach.

Nu, negen maanden later, kijkt Renate zeer tevreden terug op haar stap. Waar ze vooral van geniet zijn de uitdagende en impactvolle projecten waaraan ze mag werken. “Mijn rol lijkt op mijn werk in Nederland. Ik adviseer klanten op het gebied van strategie, business design en transformaties, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat- en duurzaamheidsthema’s. Klanten kunnen overheden en non-profitorganisaties zijn, maar ook meer traditionele bedrijven.”

In haar eerste project hielp ze Australische en Indiase overheidsinstanties bij het opzetten van een bilateraal innovatieprogramma voor Australische en Indiase startups. Momenteel werkt ze aan een strategieproject voor een non-profit-gezondheidsorganisatie. “Het werk dat ik doe lijkt behoorlijk op dat in Nederland, maar de markt is anders. Australië heeft meer een nationale focus, terwijl projecten in Nederland vaak meer Europees of wereldwijd gericht zijn. Maar beide teams zijn zeer internationaal, met veel expats.”

Ook de cultuur is anders, maar “het stereotype beeld van een Australiër die naar het werk gaat in slippers met een surfplank onder de arm klopt helemaal niet”, zegt Renate. “Australiërs werken hard. Maar buiten het werk is de sfeer altijd zeer ontspannen. Er zijn veel buitenbijeenkomsten en we vieren verjaardagen met een barbecue in het park of op het strand.”

Al met al ziet Renate haar avontuur in het buitenland als een verrijking voor haar leven, zowel professioneel als persoonlijk: “Een nieuw land, een nieuwe cultuur en een nieuwe manier van werken. Buiten je comfortzone stappen, een tijd lang in het buitenland wonen en werken is echt goed voor je ontwikkeling. Ik kan het iedereen ten zeerste aanbevelen.”