Mark Weinberger populairste CEO van de Big Four-kantoren

14 juli 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Owler heeft de winnaars van zijn internationale populariteitswedstrijd bekendgemaakt door een lijst te publiceren met de meest geliefde CEO’s in de management-consulting industrie. De rangschikking is gebaseerd op een beperkte dataset van kantoren en CEO’s en geeft daarom geen volledig beeld van de elite van de consulting-industrie. Desondanks biedt de lijst wel interessante inzichten ten aanzien van zij die er wel in zijn opgenomen. Zo is EY’s Mark Weinberger hoger geëindigd dan Deloitte’s Punit Renjen en KPMG’s Lynne Doughtie, terwijl BCG’s Rich Lesser zich de meest geliefde CEO van de MBB-strategische adviesbureaus mag noemen.

Owler werd in 2011 opgericht en is een competitive intelligence platform dat onderdak biedt aan een van ’s werelds grootste databases van bedrijfsinformatie. De analisten van het bedrijf hebben de informatie hieruit ingezet en gebruik gemaakt van crowdsourcing om onderzoek te doen naar de populariteit van CEO’s in de management-consulting industrie. Voor de berekening van de populariteitscijfers van de topbestuurders besloot Owler geen gebruik te maken van het eenvoudige ‘één persoon één stem systeem’. In plaats daarvan evalueerde het platform de criteria aan de hand van de verschillende soorten rollen van de mensen die de CEO beoordeelden. Input van werknemers, volgers, concurrenten en andere stakeholders werden in dit model verschillend gewogen, waarbij een algoritme verzekerde dat verschillende input niet afkomstig kon zijn van dezelfde persoon.

De cijfers die vervolgens werden verzameld uit de database van het kantoor, dat wereldwijd meer dan 167.000 leidinggevenden bevat, laten grote verschillen zien ten aanzien van de perceptie van CEO’s. Met een gemiddelde score van 70 op een schaal van 100 kan worden vastgesteld dat de CEO’s van consultancybedrijven gemiddeld gezien op de 15e plek terecht komen in de top 25 van industrieën, waaruit kan worden opgemaakt dat zij zich in de middenmoot bevinden wat betreft hun populariteit. Hooggeplaatste CEO’s blijken met name werkzaam binnen de Marketing & Creative, automotive industrie en de verzekeringsbranche.

Mark Weinberger, Punit Renjen, Lynne Doughtie

Baas boven baas

Binnen de adviesbranche is Mark Weinberger van EY uitverkozen tot de meest geliefde CEO, gevolgd door Punit Renjen, die in 2015 het roer overnam bij Deloitte. Beiden zijn ze boven Lynne Doughtie van KPMG geëindigd. De laatste CEO van de Big Four, PwC-voorzitter Dennis Nally, ontbreekt op de lijst. De analisten van Owens hebben niet bekendgemaakt waarom PwC’s equivalent van de CEO niet in de lijst is opgenomen. Mogelijke redenen voor zijn ontbreken zijn onder meer verwarring omtrent zijn alternatieve titel of te weinig beoordelingen van het actieve gebruikersbestand van de gemeenschap, dat uit meer dan 1 miljoen mensen bestaat. 

De lijst van de meest geliefde CEO’s laat verder zien dat Rich Lesser van BCG net iets hoger scoort dat Bob Becheck van Bain & Company, terwijl beiden het een stuk beter deden dan Dominic Barton van McKinsey & Company, de grootste van de drie MBB-strategy consultancybureaus*. Andere CEO’s die opvallen in de ranking zijn Accenture’s Pierre Nanterme, Horacio Rozanki van Booz Allen Hamilton en Gregory Case van Aon. Julio Portalatin, de CEO van Mercer, wist zich hoger te plaatsen dan een van zijn grootste concurrenten, Gary Burnison van Korn Ferry, die sinds de overnamedeal in 2015 ook de eindverantwoordelijkheid draagt voor HR-consultancybureau Hay Group. 

* MBB is een afkorting die bestaat uit de eerste letters van de drie grootste strategie advieskantoren ter wereld: McKinsey & Company, Bain & Company en The Boston Consulting Group.