Korn Ferry koopt HR bureau Hay Group voor $452 miljoen

25 september 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Korn Ferry, ‘s werelds grootste executive-search bureau, heeft Hay Group overgenomen, een van de meest gerenommeerde HR-consultancybureaus ter wereld. Met de deal, die een waarde heeft van $452 miljoen in cash en aandelen, voegt Korn Ferry Hay Group toe aan zijn Leadership and Talent Consulting adviespraktijk. Zo ontstaat een human capital advieskantoor van 7.000 professionals sterk.

Hay Group is in 1943 opgericht en heeft anno 2015 3.100 werknemers verdeeld over 50 landen, waarmee het een van de grotere gespecialiseerde HR-consultancybureaus ter wereld is. Het adviesbureau specialiseert zich onder andere in human capital mangement, organisational performance, compensation & benefits, actuarisdiensten en talent management. Bovendien beschikt het bureau over een schat aan salaris en HR data, bestaande uit gegevens van duizenden leidinggevenden en miljoenen professionals.

Korn Ferry heeft in lijn met zijn ambitieuze groeistrategie besloten om Hay Group over te nemen. Het executive-search en recruitmentbureau, gevestigd in Los Angeles, behaalde in het laatste boekjaar voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis een omzet van meer dan $1 miljard. CEO Gary Burnison maakte onlangs bekend dat hij in de komende jaren de omzet van het bureau wil verdubbelen. Naast de groei in personeelsbestand – de overname van Hay Group is de grootste sinds Korn Ferry in 1969 werd opgericht door Lester Korn en Richard Ferry – ziet het wervingsbureau ook een aanzienlijk groeipotentieel.

Werkgevers zijn hun uitgaven op het gebied van leiderschaps- en managementontwikkeling aan het opvoeren, bleek onlangs uit verschillende surveyonderzoeken van onder andere The Conference Board en Deloitte. Met het oog op deze trend heeft Korn Ferry human capital consulting in zijn groeistrategie opgenomen als een van de belangrijkste vakgebieden om in te groeien. De bestaande human capital bedrijfstak van Korn Ferry, genaamd Leadership and Talent Consulting (LTC), vertegenwoordigt ongeveer 30% van alle bedrijfsactiviteiten, en maakte in het afgelopen kwartaal (mei-juli) een omzetgroei door van $5,6 miljoen.

“Met Hay Group zal Korn Ferry de meest prominente wereldwijde speler worden op het gebied van HR en organisatieadvies. Samen hebben we circa 7.000 van de slimste mensen uit de advieswereld in dienst, die een gezamenlijk doel delen. Het uitzetten van de beste en slimste mensen zodat organisaties overal ter wereld hun hoogste aspiraties, strategische doelen, en hun ultieme potentieel kunnen bereiken”, aldus Burnison.

Service Portfolio Hay Group

Een andere belangrijke bepalende factor achter de overname is het samenvoegen van data, methodieken, tools en oplossingen. De samenvoeging van hun intellectueel eigendom levert een van de grootste HR-databases ter wereld op, waarmee zij zich beter kunnen positioneren ten opzichte van rivalen als Aon Hewitt en Towers Watson.

Korn Ferry Hay Group

Direct nadat de transactie is afgerond – naar verwachting later in 2015* – zal Hay Group worden gecombineerd met de LTC praktijk van Korn Ferry, de de merknaam Hay Group zal voortzetten. Stephen Kaye, CEO van Hay Group, blijft aan als de CEO van het gecombineerde bureau.

“We zijn verheugd om ons bij Korn Ferry aan te sluiten”, aldus Kaye. “We geloven dat dit de perfecte combinatie is van twee geweldige bureaus, die beide in een unieke positie verkeren om klanten te helpen bij het behalen van hun strategische doelen en hoogste aspiraties. In Korn Ferry hebben we een gelijkgestemde partner gevonden, die zich ervoor inzet om astronomische bedrijfsprestaties mogelijk te maken door middel van mensen en bedrijfseffectiviteit.”

De stap brengt ook belangrijke synergievoordelen met zich mee. Koper Korn Ferry laat weten een jaarlijkse kostensynergie van $20 miljoen te verwachten een jaar na het afronden van de transactie. De belangrijkste pijler in het terugvoeren van de kosten zal vastgoed zijn – Korn Ferry heeft 3.900 mensen in dienst verdeeld over 78 kantoren in 37 landen, terwijl Hay Group zijn professionals onderbrengt in 88 kantoren in 50 landen. Toch worden er ook saneringen verwacht voor stafmedewerkers die ondersteunen op het gebied van onder meer finance en IT.

Als de integratie voltooid is, zal Korn Ferry beschikken over een gelijk verdeeld dienstenaanbod, met aan de ene kant recruitment en aan de andere human capital management – beide takken zullen ongeveer de helft van de totale omzet omvatten. En dit brengt belangrijke kansen met zich mee op het gebied van cross-selling, aldus Burnison: “Als mensen naar de sportschool gaan om te sporten en tegelijkertijd een personal trainer hebben, waarom zou het dat niet mogelijk moeten zijn voor mensen om naar een organisatie te stappen die zowel hun levens als hun vaardigheden kan verbeteren?”

* De deal moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten, en is daarnaast nog afhankelijk van andere voorwaarden.