De beste adviesbureaus in human capital- en HR-advies

08 januari 2018 Consultancy.nl

Randstad HR Solutions is volgens zakelijke bestuurders de beste HR-adviseur van Nederland, gevolgd door Deloitte en Yacht. Brunel scoort van alle HR-adviseurs het beste op klantgerichtheid, GITP loopt in de ogen van managers voorop op het gebied van productleiderschap, terwijl Deloitte zich de partij mag noemen met de beste executie-skills. 

Zakenblad Management Team (MT) heeft onlangs de nieuwste editie van zijn jaarlijkse ranking met Nederlands beste zakelijke dienstverleners uitgebracht. Dit jaar zijn voor het eerst de lijsten voor financiële dienstverleners, professionele dienstverleners en digitale dienstverleners samengevoegd tot één rangschikking, wat ertoe heeft geleid dat de lijst is omgedoopt van de MT100 tot de MT1000. Aan deze editie van het onderzoek namen bijna 2.600 beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven deel, die hun mening gaven over ruim 1.000 dienstverleners verspreid over 53 categorieën.

De respondenten werd gevraagd naar hun ervaringen met verschillende dienstverleners, waarbij ze zich uitsluitend mochten uitspreken over die bedrijven waarmee ze de laatste drie jaar zakelijk contact hadden gehad. “Ervaringen, niet slechts reputaties, vormen dus de basis voor de MT1000”, aldus de onderzoekers. De respondenten konden hun leveranciers beoordelen op een schaal van 1 tot 10, waarbij ze aangaven hoe waarschijnlijk het was dat ze deze zouden aanbevelen aan een vriend of collega. Op basis hiervan werd de Net Promotor Score berekend, die de basis vormt voor de ranglijsten van de MT1000.

De dienstverleners werden daarnaast, conform het model van Treacy en Wiersema, ook beoordeeld op drie inhoudelijke aspecten: klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering. Aan elk van deze onderdelen konden de respondenten minimaal 1 en maximaal 5 sterren toekennen. Tot slot werd ook gekeken welke leveranciers het meest werden gebruikt door de respondenten. 

De beste adviesbureaus in human capital- en HR-advies 2017

De beste adviesbureaus in human capital- en HR-advies

Onderdeel van de ranglijst is een lijst van de beste bureaus voor HR- en HRM-advies. De hoogste positie in deze lijst gaat naar de HR-praktijk van uitzendgigant Randstad, genaamd Randstand HR Solutions. Het bedrijf scoort goed op de drie inhoudelijke criteria, met een 3,94 voor klantgerichtheid, een 3,88 voor productleiderschap en een 3,94 voor excellente uitvoering. Randstad HR Solutions is ook de uitgesproken winnaar wanneer het gaat om de bureaus die het meest werden ingezet door de respondenten. Maar liefst 25% van hen maakte gedurende de afgelopen drie jaar gebruik van de diensten van Randstad HR Solutions. 

De enige andere partij op de lijst die daar enigszins bij in de buurt komt is Yacht, met 20%. Ook Yacht is een uitzendorganisatie en net als Randstand HR Solutions maakt het onderdeel uit van de Randstad Groep. Het bedrijf, dat zich eind 2016 versterkte met BMC, scoort op de inhoudelijke criteria een 3,98 voor productleiderschap en een 3,88 voor klantgerichtheid en excellente uitvoering, waarmee het op de derde plek staat in de MT1000-lijst. 

Tussen de twee Randstad dochters in, staat Deloitte op de tweede plek. De Big Four-adviseur, die de HR-adviesmarkt bedient via de business unit Human Capital Services, doet het op elk van de inhoudelijke aspecten nog beter dan Randstad HR Solutions. Het bureau scoort een 4,00 voor klantgerichtheid en een 3,96 voor productleiderschap en excellente uitvoering, waarmee het op dit laatste vlak het beste is beoordeeld van alle adviesbureaus in de lijst. Van de respondenten geeft 12% aan de afgelopen drie jaar te hebben gewerkt met Deloitte, waarmee het op dit vlak vijfde staat.

Met een vierde plek valt Unique net buiten de top drie van de beste HR-adviseurs. Dankzij het feit dat 16% van de respondenten aangeeft met Unique te hebben gewerkt, staat het bedrijf op dat gebied wel op de derde plek. De vijfde plaats is voor Brunel, dat met een 4,08 ook de hoogste score voor klantgerichtheid op zijn naam heeft staan. Daarachter bezet Driessen HRM de zesde positie, gevolgd door Hay Group (tegenwoordig onderdeel van Korn Ferry) op de zevende plek en GITP – dat met een 4,09 als beste wordt gezien qua productleiderschap – op de achtste plaats. Raet en de People & Organization Change praktijk van Capgemini Consulting maken de top tien vol met respectievelijk de negende en tiende positie.

Op de elfde plaats staat ADP, dat de afgelopen drie jaar door 13% van de respondenten werd ingezet en daarmee op de vierde plek staat in de lijst van de meest gebruikte HR-adviseurs. Een plek lager bevindt zich USG Professionals op de twaalfde positie, gevolgd door PwC Advisory op plek dertien en Berenschot HRM op plek veertien. Ook Aon, dat op de vijftiende positie te vinden is, mag zich een van ’s lands beste HR consultants noemen.

Consultants versus uitzenders

De verschillen tussen de percentage van de opdrachtgevers die bepaalde bureaus hebben ingeschakeld, zijn voornamelijk te verklaren door de focus en positionering van de kantoren. Terwijl de HR-consultancybureaus zich vooral richten op strategisch en organisatorisch advieswerk, worden de uitzendgiganten gemiddeld genomen veel vaker ingeschakeld omdat ze (ook) resourcing- en staffing-oplossingen aanbieden voor interim en/of tijdelijke functies. 

Andere adviesgebieden waarop bureaus in de MT1000 zijn beoordeeld zijn onder meer supply chain management en logistiek, interim-management en detachering en strategisch- en organisatieadvies. 

Gerelateerd: De beste HR consultancy en executive search bureaus van 2016.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup