De beste interim managementbureaus en detacheerders van Nederland

18 december 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Twynstra Gudde, Yacht, Turner, EIFFEL en IG&H Consulting & Interim zijn volgens managers de beste interim managementbureaus van het afgelopen jaar. Wat betreft uitzendbureaus en detacheerders worden Randstad, Young Capital, Adecco, Manpower en Start People het beste beoordeeld. 

Zakenblad Management Team (MT) heeft zijn jaarlijkse lijst met de beste zakelijke dienstverleners van Nederland uitgebracht. Dit jaar is de ranking flink uitgebreid, wat ertoe heeft geleid dat – waar er tot en met vorig jaar van de MT100 werd gesproken – de lijst nu is omgedoopt tot de MT1000. Voor deze zestiende opeenvolgende editie van de rangschikking vroegen de onderzoekers bijna 2.600 beslissers naar hun ervaringen met meer dan 2.000 dienstverleners. De zakelijke dienstverleners, die dit keer zijn onderverdeeld in maar liefst 53 categorieën, werden beoordeeld op drie aspecten: klantgerichtheid, productleiderschap en excellentie van uitvoering. Hierbij zijn ze beoordeeld met rapportcijfers op een schaal van 1 tot 5.

Beste interim managementbureaus

In de categorie ‘interim management’ is de hoogste eer dit jaar voor Twynstra Gudde Interim Management (TGIM), dat vorig jaar nog de vijfde plaats moest delen met Boer & Croon en EIFFEL. Het bureau scoort – met een 3,9 voor klantgerichtheid, een 3,8 voor productleiderschap en een 3,7 voor excellente uitvoering – goed op alle drie de criteria. Leon Bovée, directeur bij TGIM, is uiteraard blij met de hoogste notering. Hij legt uit dat de hoge mate van klantgerichtheid Twynstra zo geliefd maakt: “Onze partners sparren bijvoorbeeld met opdrachtgevers over strategische uitdagingen of verbeterpunten. Ook brengen we graag bestuurders en andere managers met elkaar in contact, om over hun organisatie en sector te praten. We doen dit vanuit onze persoonlijke betrokkenheid. Onze eerste plaats in de MT-1000 ranking zien wij als een erkenning van deze aanpak door onze opdrachtgevers”. 

De beste interim management en detacheerders van Nederland

De winnaar van vorig jaar, Yacht, levert dit jaar een plaatsje in, maar doet het met een tweede positie natuurlijk nog altijd zeer goed. De in 2000 opgerichte Randstad-dochter, die zich richt op hoogopgeleid en specialistisch talent, scoort een 3,68 voor klantgerichtheid, een 3,59 voor productleiderschap en een 3,64 voor excellente uitvoering. De top drie wordt volgemaakt door Turner. Het bureau, dat zich naar eigen zeggen richt op het “duurzaam realiseren van financiële en operationele prestatieverbeteringen van organisaties en hun mensen”, is een nieuwkomer in de lijst. Op het gebied van klantgerichtheid scoort Turner – dat zijn commitment aan prestatieverbetering jaarlijks symboliseert met de zogenaamde ‘Tour de Turner’ – dit jaar met een 4,5 het hoogst van alle kantoren. 

EIFFEL, dat onder meer financiële en juridische ondersteuning verleent aan de Rijksoverheid, klimt deze editie een plekje en komt zo uit op de vierde positie. De vijfde plek is voor IG&H Consulting & Interim, dat daarmee vijf plaatsen hoger uitkomt dan in 2016. Steens & Partners Interim Finance Consultants stijgt met een zesde plaats zelfs dertien plekken en scoort met een 4 bovendien het hoogst op excellente uitvoering. Een plek lager staat JE Consultancy, een van de maar liefst zes bureaus die ook in de voorgaande editie een plek wisten te bemachtigen. Bisnez Management, dat na vorig jaar de lijst te missen nu op de achtste plek staat, is met een 4,6 de kampioen wat betreft productleiderschap. Het bureau houdt zich veel bezig met complexe veranderopgaven, waaronder internationale projecten. 

De top tien wordt volgemaakt door Berenschot Interim Management op plek negen en Capgemini Interim Management op plek tien. Dit terwijl de kantoren vorig jaar achter Yacht nog de top drie completeerden, waarbij Capgemini een plek boven Berenschot eindigde. De interim management-tak van Capgemini, dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag onder meer vierde door zijn logo te herontwerpen, richt zich op de detachering van IT-professionals, terwijl Berenschot wereldwijd publieke en private organisaties bijstaat bij “het oplossen van bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken, het realiseren van nieuwe strategieën, het verbeteren van prestaties en het bouwen en ontwikkelen van menselijk kapitaal”.  

Ook Boer & Croon mag zich tot een van de beste interim managementbureaus van het land rekenen. Hiermee blijft het bureau, dat volgens bestuurder Jos Zandhuis weer betere tijden beleeft, opnieuw het op de publieke sector gerichte BMC Implementatie voor, dat op zijn beurt nog net zijn Haagse publieke sector-concurrent Meesters in Management achter zich weet te houden. K+V Interimmanagement, dat zich richt op executive search, interim en werving & selectie, was vorig jaar ook een van de interim koplopers en staat nu op de veertiende positie. De laatste partij die op de prestigieuze lijst prijkt, is DPA, dat zich met zijn interimdiensten richt op diverse expertisegebieden, waaronder banking & insurance, finance & control, engineering, IT, legal en marketing. 

Beste uitzendbureaus en detacheerders

In de lijst met best beoordeelde uitzendbureaus en detacheerders heeft de nummer één van vorig jaar wederom weten te winnen. Uitzendgigant Randstad, na Adecco de grootste human capital-dienstverlener ter wereld, scoort goed op alle drie de criteria, met een 3,9 voor klantgerichtheid, een 3,89 voor producteigenaarschap en een 3,79 voor excellente uitvoering. Op geen enkel vlak scoren andere organisaties significant hoger en qua producteigenaarschap is Randstad de allerbeste. Dochteronderneming Tempo-Team, dat in 2016 achter Randstad zelf nog eindigde als tweede, staat dit jaar op de zevende positie.

De beste interim management en detacheerders van Nederland

De nummer zeven van vorig jaar, Young Capital, staat dit jaar op de tweede plek. Het bureau dat zich – zoals de naam al doet vermoeden – richt op young professionals en millennials, wordt met een 4,05 als beste beoordeeld op het gebied van klantgerichtheid. Ook wat betreft het producteigenaarschap en de excellente uitvoering doet Young Capital het goed, met respectievelijk een 3,73 en 3,77. Adecco en Manpower staan, net als vorig jaar en tevens in dezelfde volgorde, op plaats drie en vier. Naast Randstad, zijn het Zwitsers-Franse Adecco en het Amerikaanse Manpower de twee uitzendorganisaties die qua omvang alle anderen ver achter zich laten en ook in Nederland behoren ze tot de grootsten.   

Ook de nummer vijf van 2016, Start People, weet zijn plek deze editie vast te houden. Dit onder meer door met een 4 de hoogste score voor excellente uitvoering te halen. Het in 1977 als Start Uitzendbureau opgerichte bedrijf is actief in Nederland, België en Frankrijk. Het maakt onderdeel uit van USG People, dat in 2016 werd overgenomen door het Japanse Recruit. Deze HR-dienstverlener heeft de ambitie uitgesproken binnen vijf jaar de grootste uitzendorganisatie ter wereld te zijn. Op de zesde plek staat het uit Leiden afkomstige Luba, dat vorig jaar ontbrak in de ranking. Het bureau – dat zich richt op de mkb-sector – heeft tientallen vestigingen, met name in het zuiden en westen van ons land. 

De zevende speler qua klanttevredenheid onder managers, Tempo-Team, werd opgericht in 1960 en is sinds 1984 onderdeel van Randstad. Unique, dat net als Start People deel uitmaakt van USG People, zakt met zijn achtste plek van dit jaar twee plaatsen en wordt op de negende plaats gevolgd door het Amsterdamse Timing, dat zich concentreert op uitvoerend werk op vlakken als productie, logistiek en administratie. Ook USG Professionals behoort, weinig verrassend, tot USG People. De specialist in het leveren van professionals op de gebieden legal, finance en marketing en communicatie maakt dit jaar de top tien rond. 

Olympia, Brunel en Maandag staan respectievelijk op plek elf, twaalf en dertien van de beste detacheerders van Nederland. Brunel en Maandag wisten vorig jaar nog wel de top tien te bereiken. Brunel, gespecialiseerd in detachering op het gebied van projectmanagement, detachering en consultancy stond toen op plek zeven, terwijl publieke sector-specialist Maandag toen de nummer tien was. Beide zijn dit jaar voorbijgestreefd door Olympia, dat met zijn franchiseformule naar eigen zeggen wordt gekenmerkt door “de spirit van ondernemerschap”.