De beste interim management en detacheerders van Nederland

19 december 2016 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Yacht, Capgemini Interim Management en Berenschot Interim Management zijn in de ogen van Nederlandse managers de beste interim management bureaus van ons land. Gekeken naar het detacheren en uitzenden van professionals, dan bevindt Randstad zich opnieuw bovenaan de top van de managementagenda, gevolgd door Randstad-dochter Tempo-Team en Adecco.

Voor het vijftiende jaar op rij heeft zakenblad Management Team zijn MT100 lijst gepubliceerd, een ranking die zakelijke dienstverleners en adviesbureau rangschikt op basis van de klanttevredenheid van managers. Meer dan 620 managers deden dit jaar mee aan het onderzoek – zij kregen de vraag voorgelegd in welke mate zij een dienstverlener zouden aanbevelen en moesten deze bedrijven op basis van drie criteria (klantgerichtheid, productleiderschap en excellentie van uitvoering) beoordelen.

De toppresteerders binnen de meer dan twintig categorieën* staan genoteerd in de MT100 editie van het blad – deze lijst dient als een van de belangrijkste mijlpalen om te bepalen welke bedrijven zich het afgelopen jaar met hun dienstverlening hebben weten te onderscheiden van hun concurrenten.

Beste interim management bureaus

In de categorie ‘Interim Management’ hebben managers Yacht als beste dienstverlener in de markt beoordeeld. De Randstad dochter is met een omzet van rond de €300 miljoen een van de grootste spelers in de markt en met de afgelopen vrijdag aangekondigde overname van BMC Advies zal de omzet – na afronding van de integratie – naar meer dan €400 miljoen groeien. Yacht levert interim managers en zelfstandige professionals binnen verschillende domeinen, variërend van Marketing, Sales en IT tot sectoren als Finance, Engineering, Legal, HRM, en Supply Chain. De toevoeging van de circa 900 professionals van BMC maken van Yacht ook een specialist in de publieke sector.

MT 100 - Interim Management 2016

De interimpraktijken van twee grote adviesbureaus – Capgemini en Berenschot – staan deze editie op de tweede en derde plek. Capgemini ondersteunt klanten met IT-diensten (via Capgemini) en management consulting diensten (via Capgemini Consulting). De interim management tak beschikt over resources en expertise, die over de hele breedte van disciplines worden ingezet om direct benodigde vraag naar high level professionals op te vangen. Berenschot Interim Management heeft net als Berenschot zelf een sterk trackrecord in het publieke domein, maar bedient ook klanten uit de private sector. 

De top vijf van beste leveranciers van interim managers wordt afgesloten door Randstad Zorg, de tak van Randstad die zich specifiek richt op de gezondheidszorg, en drie partijen die samen de vijfde plek innemen: specialist Boer & Croon Management, het Arnhemse EIFFEL en de interim management praktijk van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. Ten opzichte van de vorige editie van de MT100 is de top van de lijst niet veel gewijzigd – alleen Randstad Zorg is een nieuwkomer. Verder staan in de top-10: BMC Implementatie, de implementatie en detacheringstak van BMC, Custom Management, een leverancier van ervaren bestuurders uit Baarn, Conclusion, een zakelijke dienstverlener uit Utrecht, en tenslotte de interim dienstverlening van IG&H Consulting & Interim.

Vijf partijen staan op een gedeelde twaalfde plek: GITP Interim Management (focus op HR diensten), Het Bureau Interim Projecten (gevestigd in Den Haag en moederbedrijf van Meesters in Management!), JE Consultancy (leverancier voor de publieke sector), K+V Interimmanagement (bureau uit Veenendaal gericht op interim management, werving en selectie en (executive) search) en The Executive Network (specialist in het vervullen van bestuurs- en executive functies). Ook Rijnconsult, een adviesbureau uit Houten, Resources Global Professionals (RGP), een internationale speler ontstaan uit een Big Four kantoor, en Steens & Partners Interim, een specialist in finance en control, mogen zich dit jaar een van ’s lands beste interim management bureaus noemen. 

Beste uitzendbureaus en detacheerders

In het segment onder het vervullen van managementfuncties, maken organisaties gebruikt van honderden uitzendbureaus en detacheerders die hen helpen met het invullen van hun tijdelijke posities op tactisch en operationeel niveau. De grootste speler in de markt, Randstad, is met afstand de meest aanbevolen partij door managers. Zijn eigen label staat op #1 in de ranglijst, terwijl Randstad-dochter Tempo-Team de tweede plek heeft weten te bemachtigen. De rest van de top bestaat uit drie overige grote namen in de markt: Adecco, Manpower en Start People – alle drie behoren zij ook tot de 10 grootste uitzendorganisaties van ons land. 

MT 100 - Beste Uitzendbureaus en Detacheerders 2016

Bedrijven die zich verder tot de top tien van de markt kunnen rekenen zijn: Unique (full-service uitzendorganisatie), Brunel (detacheringsbureau gespecialiseerd in projectmanagement, detachering en consultancy), het snelgroeiende YoungCapital (focus op young professionals en millennials), Olympia (uitzendbureau met 85 vestigingen door heel Nederland), en Maandag (detacheerder voor de publieke sector). In Person, een uitzendorganisatie met meer dan vijftig locaties in Nederland, behoort volgens Nederlandse managers ook tot de meest betrouwbare leveranciers van tijdelijke professionals.

* De managers werd gevraagd om organisaties te rangschikken binnen 24 categorieën: Financiering, Energie, Accountancy, Digital Consultancy, IT Beheer & Onderhoud, Kantoorinrichting, Schoonmaak, Catering, Beveiliging, Advies & Beheer Bedrijfshuisvesting, Sales Advies & Training, Media-Advies, Communicatie-Advies, Marketing-Advies, Advocatuur & Notariaat, Trainingen & Opleidingen, Uitzendbureaus & Detacheerders, Executive Search, HR-Advies, Pensioenen & Verzekeringen, Strategisch Advies, Supply Chain & Logistiek, Interim Management en Organisatie-Advies.