De beste HR consultancy en executive search bureaus van 2016

03 januari 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Deloitte Human Capital Advisory Services, Yacht en Randstad HR Solutions zijn in de ogen van Nederlandse managers de beste HR-adviseurs van Nederland. Als het op executive search en headhunting diensten aankomt, zijn het Ebbinge, Michael Page en Yacht, die van managers de hoogste beoordelingen krijgen. 

Ieder jaar brengt zakenblad MT de tevredenheid van Nederlandse managers over onder meer zakelijke dienstverleners en adviesbureaus in kaart. Voor de editie van 2016 werden ruim 620 managers gevraagd welke bedrijven zij zouden aanbevelen in meer dan twintig categorieën. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de klantgerichtheid, het productleiderschap en de excellentie van uitvoering van de bedrijven. De bedrijven met de hoogste score worden opgenomen in de jaarlijkse MT100 lijst, die binnen het Nederlandse managementlandschap gezien wordt als een belangrijke benchmark om te bepalen welke bureaus het best in staat zijn om te ondersteunen bij complexe vraagstukken waar organisaties mee kampen. Voor de adviesbranche zelf, die in Nederland in totaal ruim 100.000 organisaties telt, kan de lijst gezien worden als een mogelijkheid om zich positief te onderscheiden van concurrenten.

Beste HR adviesbureaus

Een van de bedrijfscategorieën in de MT100 is die van HR-advies. Deze lijst wordt in de editie van 2016 aangevoerd door de HR en change management praktijk van Deloitte. De adviestak, een van de service areas binnen Deloitte Consulting, heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt. In vijf jaar tijd verdrievoudigde de praktijk in zowel omzet als in het personeelsbestand, naar een totaal van ongeveer 130 consultants. Ardie van Berkel, partner bij Deloitte en verantwoordelijk voor de Human Capital activiteiten bij het Big Four kantoor, vertelt over het succes: “Waar de concurrentie zich richt op één onderdeel, bijvoorbeeld alleen leiderschapsontwikkeling of beloningsvraagstukken, biedt Deloitte Consulting een veel bredere dienstverlening aan.”

Deloitte Human Capital Advisory Services richt zich onder meer op organisatieontwerp, verandermanagement, HR transformatie, beloning, learning & development en human capital analytics. De praktijk werkt hierbij nauw samen met de overige service lines binnen Deloitte, die in Nederland op het gebied van consultancy en financieel advies de grootste speler van de Big Four (48% van totale omzet) is. “Dat leidt ertoe dat we in multidisciplinaire teams de best mogelijke oplossingen kunnen bieden. Zeker bij organisaties die grote transformaties doormaken, is onze toegevoegde waarde, met alle expertise in huis, buitengewoon groot”, aldus Van Berkel.

Beste HR adviesbureaus van 2016

Deloitte deelt zijn eerste plek met Yacht, een tak van Randstad die zich voornamelijk richt op interim management en tijdelijke opdrachten. Op de derde plek volgt opnieuw een tak van Randstad: Randstad HR Solutions. Deze praktijk begeleidt mensen van werk naar werk door middel van re-integratie diensten, outplacement en coaching.

Op de vierde plek staat Berenschot HRM, de koploper van het voorgaande jaar, en de top vijf wordt afgesloten door de human capital consultancypraktijk van Capgemini Consulting en Brunel, een detacheringsbureau gespecialiseerd in projectmanagement en consultancydiensten voornamelijk in de sectoren finance, IT, engineering, legal, marketing en olie.

De zevende plaats is dit jaar voor Driessen HRM, een specialist in advies, ondersteuning en software op HRM-gebied. De rest van de top 10 bestaat uit vijf partijen die een gedeelde achtste positie hebben: ADP, een salarisverwerker en daarnaast HR en HCM-dienstverlener, zakelijke dienstverlener EIFFEL, de HR-praktijk van EY Advisory, internationaal werving- en selectie- en recruitmentbureau Mercuri Urval, en organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, die ook in de top 10 strategie- en organisatieadviesbureaus van de MT100 te vinden is.

Raet, een bureau dat zich gespecialiseerd heeft op HR software en adviesdiensten, en Hay Group (ondertussen ruim een jaar onderdeel van Korn Ferry), delen de dertiende plek. Ook de HR-praktijk van Aon (‘Aon Hewitt’), Leeuwendaal, een adviesbureau gericht op het publieke domein en YER, een arbeidsbemiddelaar en W&S-specialist, mogen zich tot de beste HR-adviesbureaus van ons land rekenen. Ten opzichte van 2015 is de lijst van beste HR-spelers stabiel gebleven – er zijn enkele onderlinge verschuivingen geweest en alleen GITP is verdwenen uit de lijst.

Beste executive search bureaus

In de categorie van beste executive search bureaus in ons land gaat Ebbinge & Company aan kop. Het bedrijf, dat in de voorgaande editie nog op de tweede plek vertoefde, werd in 1982 opgericht door Pier Ebbinge en is uitgegroeid tot een executive searchbureau, dat daarnaast executive-interim-management diensten aanbiedt en beschikt over een assessment- & adviespraktijk. Het bureau richt zich hierbij op academisch toptalent en vult onder meer posities op commissaris-, bestuurs- en directieniveau, evenals posities voor jonge, talentvolle starters.

Ebbinge deelt zijn eerste plek met recruiter Michael Page, die vorig jaar nog op de vijfde plek stond. Het internationale recruitmentbureau werd circa veertig jaar terug opgericht in het Verenigd Koninkrijk en is vandaag de dag actief in meer dan 35 landen vanuit ruim 150 kantoorvestigingen. De diensten die Michael Page aanbiedt op het gebied van executive search zijn gebundeld in de tak Page Executive.

Beste executive search bureaus van 2016

De derde plek in de lijst is voor Yacht. Yacht stond in 2015 niet in de lijst en daarom is zijn binnenkomst op de derde plek des te opvallender. De rest van de top vijf bestaat eveneens uit nieuwkomers, namelijk Beljon + Westerterp op #4 en De Vroedt & Thierry op de vijfde plek. Beljon + Westerterp is een Nederlands HR-adviesbureau dat zich richt op recruitment, interim management en change management advies met vestigingen in Amsterdam, Heerenveen, Zwolle en Groningen. De Vroedt & Thierry is een specialist op het gebied van Leadership Consulting en Executive Search die in 1976 werd opgericht in Amsterdam.

Ook in de rest van de lijst staan veel nieuwkomers. Waar het overzicht met de meest aanbevolen executive search bureaus van 2015 bestond uit tien spelers, mogen in 2016 maar liefst 21 spelers zich tot de Nederlandse top in dit vakgebied rekenen. In de rest van de top 10 zijn de nieuwkomers: Mercuri Urval op #6, wereldwijde W&S-specialist Robert Walters op #8 en Bridgewell op #10, een boutique executive search en interim management bureau uit Amsterdam. Net als in de vorige editie zijn ook Egon Zehnder en managementbureau Boer & Croon in de top 10 te vinden, waarvan de laatste is gestegen van de achtste naar de zesde plek. Egon Zehnder werd in 1964 opgericht in Zürich en is in 2017 wereldwijd actief met onder meer vestigingen in Europa, Azië, Latijns Amerika en de VS. 

Buiten de top-10 zijn de nieuwkomers: Brederode Consultants (#11), Derks&Derks (#11), HendrikszGroen (#14), Quaestus Senior Management Search (#14), Van de Groep & Olsthoorn (#14), Lintberg (#18) en GITP (#14). Waar GITP in de huidige editie uit de lijst met HR-adviesbureaus is verdwenen, staat het HRD-adviesbureau in 2016 wel tussen de beste Nederlandse spelers op het gebied van executive search. De overige spelers die zich tot de top van het Nederlandse executive search segment mogen rekenen zijn: The Executive Network (#11), en op een gedeeld achttiende plek – samen met Lintberg – Hays, K+V Management Search en Spencer Stuart.

Overige rubrieken van de MT100: strategie en management consulting | interim management en detachering | digital en technologie. 

* De managers werd gevraagd om organisaties te rangschikken binnen 24 categorieën: Financiering, Energie, Accountancy, Digital Consultancy, IT Beheer & Onderhoud, Kantoorinrichting, Schoonmaak, Catering, Beveiliging, Advies & Beheer Bedrijfshuisvesting, Sales Advies & Training, Media-Advies, Communicatie-Advies, Marketing-Advies, Advocatuur & Notariaat, Trainingen & Opleidingen, Uitzendbureaus & Detacheerders, Executive Search, HR-Advies, Pensioenen & Verzekeringen, Strategisch Advies, Supply Chain & Logistiek, Interim Management en Organisatie-Advies.