Bain adviseert bij integratie twee grootste banken in Abu Dhabi

21 oktober 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Eerder dit jaar kondigden Abu Dhabi’s National Bank of Abu Dhabi en First Gulf Bank aan dat zij willen fuseren tot een nieuwe bankgigant. Bain & Company is ingeschakeld om advies te leveren bij de integratie van de twee financiële instellingen.

The National Bank of Abu Dhabi is opgericht in 1968 en is een van de grootste aanbieders van bancaire producten en diensten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), en de grootste in het Emiraat Abu Dhabi. De bank heeft zich door de jaren heen ook internationaal uitgebreid, en heeft anno 2016 vestigingen of activiteiten in meer dan 15 landen wereldwijd.

De First Gulf Bank werd 11 jaar later opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in Abu Dhabi. De bank is de op twee-na-grootste bank van de VAE, en biedt zijn producten zowel in de regio als wereldwijd aan via een netwerk van vertegenwoordigende kantoren in onder meer Hong Kong, India, Korea, de UK, Singapore en Qatar.

Bain adviseert bij integratie van de twee grootste banken in Abu Dhab

De twee banken hebben recent aangekondigd te zullen fuseren tot één bancaire gigant met een waarde van $175 miljard (assets under management). Het fusiebedrijf, zal volgens de partners, beter gepositioneerd zijn om regionale bedrijven en overheidsinstellingen te helpen bij het doorstaan van de problemen die zij ondervinden van de lage olieprijzen. De economie van de VAE is voor een groot gedeelte afhankelijk van olie-inkomsten – nu de olieprijzen echter 50% ten opzichte van het niveau van 2014 wordt er in het land steeds agressiever bezuinigd en moet er diep in de reserves worden getast om de economie draaiende te houden.

De lage olieprijzen zorgen voor behoorlijk wat consultancyprojecten in de Golfstaten. Consultants worden door zowel regionale overheden als bedrijven ingehuurd om hun verdienmodellen te transformeren, door ze efficiënter en meer divers te maken. Zo willen de organisaties minder afhankelijk worden van de olie-inkomsten. Vooral Saoedi-Arabië steekt veel moeite in de transformatie van zijn economie en heeft hiervoor onder meer McKinsey & Company en The Boston Consulting Group ingeschakeld. Ook Koeweit heeft de hulp van consultants ingehuurd – het kleinere and heeft gekozen voor onder meer Deloitte en Oliver Wyman.

Ook Bain & Company heeft al verschillende opdrachten voor grote spelers in de Golfregio op zijn naam staan. Onlangs heeft het van oorsprong Amerikaanse strategiekantoor een nieuwe high profile consultancyopdracht in de wacht gesleept. Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat het bureau is gekozen om een leidende adviesrol te spelen tijdens de fusie tussen The National Bank of Abu Dhabi en First Gulf Bank – die naar verwachting in Q1 2017 zal worden afgerond. Het is het op een-na-grootste integratieproject waar Bain & Company de afgelopen maanden bij betrokken is geweest in de regio – het kantoor werkt momenteel ook mee aan de integratie tussen Abu Dhabi’s International Petroleum Investment en Mubadala Development.