First Consulting breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

07 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Afgelopen zomer heeft First Consulting, een Nederlands consultancybedrijf met ruim 180 consultants, voet gezet aan de andere kant van de Noordzee om haar business uit te breiden naar het Verenigd Koningrijk. Een mijlpaal in het bestaan van de snelgroeiende organisatie. Om de operatie in de UK te leiden is Jon Nelmes als Managing Director aan boord gehaald, waarbij hij meer dan vijftien jaar ervaring in de industrie met zich mee brengt. Hij wordt ondersteund door Jorrit Stegenga, een senior consultant bij First Consulting die hiervoor naar Londen is verhuisd. In dit interview vertellen Jon en Jorrit meer over hun achtergrond, motivatie en de ambities van First Consulting.

First things first, kunnen jullie een korte introductie van jezelf geven?

Jon: “Ik werk sinds 2000 in de consultancysector. Vanuit Accenture en Capgemini heb ik met veel toonaangevende bedrijven mogen samenwerken met een focus op de nutssector (gas, water en elektriciteit). Ik heb mijn klanten geholpen met zowel grote als kleine transformatie uitdagingen, waaronder de succesvolle introductie van meerdere digitale initiatieven. Naast mijn werk houd ik mij graag bezig met mijn jonge gezin en mijn liefde voor sport; twee dingen die steeds meer samenkomen naarmate mijn kinderen ouder worden!”

Jorrit: “Ik ben sinds 2005 werkzaam als consultant, en sinds 2013 bij First Consulting. Ik heb voornamelijk projecten gedaan op het gebied van de nutssector, telecommunicatie, de olie- en gasindustrie en supply chain management. Altijd op het snijvlak van business en IT, hoofdzakelijk gefocust op het vertalen van strategie naar operatie. Naast mijn werk ben ik een fervent reiziger, houd ik van lekker eten en een drankje en hoop ik dit jaar mijn vierde marathon te lopen.”

First Consulting breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Waarom is besloten nu uit te breiden naar de UK?

Jon: “Daar lagen meerdere redenen aan ten grondslag. In de Nederlandse consultancymarkt is First Consulting goed en duidelijk gepositioneerd, en we zijn overtuigd dat onze manier van werken door te vertalen is naar andere Europese markten. Zodoende zijn we gaan onderzoeken waar we het beste de eerste internationalisatiestap konden nemen. Na de Britse adviesmarkt te hebben onderzocht (een consultancymarkt van £9 miljard, red.), concludeerden we dat naast een goede culturele fit tussen de Nederlanders en de Britten, er in de UK nog geen vergelijkbare consultancybedrijven werkzaam waren, namelijk met mensen van hoge kwaliteit en een sterke operationele focus, die de intimiteit van een middelgroot consultancybedrijf meebrengen, en een absolute focus op delivery voor onze klanten. 

Daarbij zijn een aantal van onze grotere klanten wereldwijd gevestigd, met kantoren in de UK. Om deze reden verwachten ook zij een geografische verbreding van ons. Ook geeft het ons de mogelijkheid om onze succesvolle partnerships met technologiebedrijven als Mendix, Amazon web services, Dell Boomi en Yellowfin uit te breiden. Ten slotte concludeerden we dat veel van onze consultants enthousiast zijn om werkervaring in de UK op te doen. Daarmee biedt dit een geweldige mogelijkheid voor de ontwikkeling van onze mensen, ter versterking van ons lokale team.”

De consultancymarkt in de UK is zeer competitief. Hoe gaan jullie je onderscheiden van de gevestigde namen?

Jon: ”Volgens onze klanten bieden wij een verfrissende, no-nonsense aanpak, waarbij we de uitdagingen samen met onze klanten aangaan, gezamenlijk toewerkend naar oplossingen. Dit alles stelt ons in staat om snel te kunnen reageren en een blijvende verandering te kunnen realiseren in het hart van hun organisaties. Onze klanten zijn ook onverminderd positief over de consistente kwaliteit van onze mensen en daarmee over de kwaliteit van hun werk. Net als in Nederland kunnen onze klanten in de UK deze kwaliteit verwachten zowel in het werk wat wij leveren, als in de manier van samenwerking waarmee dit wordt geleverd.”

Hoe zullen jullie als organisatie je footprint vergroten in de UK?

Jorrit: ”We zullen ons focussen op drie typen klanten, welke overeenkomen met die in Nederland. Allereerst zullen we, heel vertrouwd, de nadruk leggen op de nutsbedrijven, waarbij we onze klanten helpen met hun operationele uitdagingen. Daarnaast zullen we onze bestaande partnerships met belangrijke technologiepartners zoals Mendix, inzetten om samen toe te treden tot de markt. Ten derde, zoals eerder genoemd, zullen we ook onze bestaande relaties met multinationale klanten uitbreiden.”

Jonathan Nelmes & Jorrit Stegenga

Wat verwachten jullie dat de toekomst voor First Consulting in de UK zal brengen?

Jon: ”Op de korte termijn focussen we ons op het opzetten van een lokaal team van hoge kwaliteit. Dit stelt ons in staat om te reageren op de vraag in de UK en excellent werk te leveren. We moeten een solide basis met onze klanten en onze Britse kernteam creëren. Hierbij zullen we, net als in Nederland, om geen enkele reden kwaliteit opofferen voor snelle groei. Uiteindelijk gaat het erom dat we laten zien wat we waard zijn, en daarmee een platform voor groei te creëren en zo op de lange termijn ons sectoraanbod te verbreden.”

Ten slotte, zijn jullie al gestart met recruitment van consultants om jullie team te versterken?

Jorrit: ”Zeker! Terwijl we ons klantportfolio aan het opbouwen zijn, zoeken we sinds afgelopen maand actief naar consultants van topkwaliteit. Elke consultant met ervaring die geïnteresseerd is om bij een groeiende startup in de UK te werken, kan ons recruitmentteam benaderen via email.”

Meer informatie over First Consulting, inclusief projecten en vacatures, is te lezen op de profielpagina van First Consulting.