First Consulting ondersteunt in internationale uitrol Yellowfin

13 januari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

In 2015 is adviesbureau First Consulting een partnership met Business Intelligence leverancier Yellowfin aangegaan. Na deze overeenkomst zijn al diverse BI-implementaties uitgevoerd. Onlangs is First Consulting gevraagd door een internationale onderdelenproducent om te ondersteunen in de internationale uitrol van Yellowfin.

Achtergrond

De producent waarvoor First Consulting is gevraagd ondersteuning te bieden heeft meerdere saleskantoren in diverse Europese landen. Ieder kantoor rapporteert op haar eigen wijze  over de behaalde verkoopresultaten. Ook de analysemogelijkheden en interne sturing verschillen sterk per land.

Het bedrijf greep de wens om een lokale BI-oplossing uit te faseren aan om de globale BI-strategie te omarmen en Yellowfin te implementeren. First Consulting is gevraagd om de technische oplossing te ontwerpen en deze vervolgens te implementeren in de business.

Aanpak

In overleg met de klant is besloten om de uitrol in kleine stappen uit te voeren. De uitrol is gestart in één land met als doel een vliegende start te kunnen maken in andere landen.

Ook op technisch vlak is bewust gestart op kleine schaal. First Consulting zet een datawarehouse op dat voldoet aan de normen van een Enterprise BI-oplossing. In dit datawarehouse worden in eerste instantie enkel de hoogstnoodzakelijke onderdelen gerealiseerd.

First Consulting ondersteunt in internationale uitrol Yellowfin

Samenwerking met de business

First Consulting voerde de implementatie in nauwe samenwerking uit met business en IT. De consultants deden de voorbereiding en realisatie in Nederland. Om de strakke planning van bezoeken in het buitenland te kunnen halen, is voor een waterval aanpak gekozen. Yellowfin zorgde voor continue interactie met de data waardoor verrassingen achteraf zijn voorkomen.

De consultants werkten voor testen en validatie op locatie in het buitenland samen met de business in twee daagse workshops. Het Yellowfin platform maakt het mogelijk om de workshop interactief te houden en al tijdens de sessie wijzigingen door te voeren en te laten valideren.

Resultaat en vervolg

Binnen zes weken tijd is door First Consulting een datawarehouse opgezet en zijn nieuwe rapportages opgeleverd. Met Yellowfin kan de business eenvoudiger rapporteren. Het resultaat is een dagelijks overzicht van de realisatie ten opzichte van het plan, gebaseerd op actuele data.

De uitrol naar het volgende land is in een vervolgproject van slechts drie weken uitgevoerd. Hierbij is wederom de samenwerking met de lokale gebruikers opgezocht. Een technische consultant van First Consulting breidde het datawarehouse uit met een volgende stap richting volwassenheid.

Deze case is een goed voorbeeld van projecten die First Consulting uitvoert op het snijvlak van Business Process en Business Technology.