De beste Young Professionals werkzaam in het adviesvak

18 juli 2017 Consultancy.nl 19 min. leestijd
Meer nieuws over

De 2017 editie van de Best Young Professionals Top 100 is uitgebracht. Voor de jaarlijkse ranking werden de CV’s en prestaties van honderden jonge, ambitieuze professionals onder de loep genomen. In de uiteindelijke top-100 schitteren jonge talenten, die beschikken over een bijzonder talent of opvallende achtergrond, waarmee zij zich onderscheiden van hun concullega’s. Consultancy vormt een van beste voedingsbodems voor deze topleiders van de toekomst – maar liefst dertig jonge talenten zijn werkzaam als (intern) consultant.

De zogeheten ‘Top 100 Beste Young Professionals’ lijst, een initiatief van studentenbedrijf Memory Groupbestaat uit jonge professionals die het volgens een professionele jury in zich hebben om een blijvende impact op hun bedrijf en collega’s te hebben, zowel vanuit een (vak)inhoudelijk oogpunt als vanuit een sociale manier van werken*.

De redactie van Consultancy.nl is in de ranglijst gedoken om te achterhalen hoe de adviesbranche naar voren komt als kweekvijver voor jonge talenten, en komt tot de conclusie dat een vijfde van de lijst werkzaam is bij een adviesbureau. Breder bekeken ligt het aandeel van het adviesvak in het young professionals topsegment zelfs nog hoger – zeven talenten uit de top-100 werken als interne consultant en veel andere young professionals zijn werkzaam binnen het bredere spectrum van zakelijke dienstverlening. Al met al is maar liefst een derde van de top-100 indirect betrokken bij het geven van advies, project management en het begeleiden van verandertrajecten.

De meest veelbelovende young professionals werkzaam in de consultancybranche:

Thom Greving (25) is als Strategy Consultant werkzaam bij Monitor Deloitte, de strategy consulting tak van Deloitte, die ontstond nadat Deloitte in 2012 Monitor Group overnam. Het consultancykantoor werd jarenlang geleid en mede opgericht door Michael Porter, de strategiegoeroe die bekend staat voor zijn welbekende ‘Porter 5 Forces Model. Greving werkt sinds anderhalf jaar voor het strategy consultancykantoor, waar hij zich vlak na het behalen van zijn Master in Biomedical Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen aansloot.

Thom Greving, Loek Jongen, Bart Begrea, Karin Ritsema en Arnav Sawhny

Loek Jongen (25) is eind 2016 bij Monitor Deloitte als Business Analyst aan de slag gegaan. De jonge professional rondde eerder dat jaar zijn Master in Operations Management en Logistics af aan de TU Eindhoven. Gedurende zijn studieperiode liep hij onder meer stage bij ASML en werkte hij als Junior Consultant bij UniPartners Eindhoven. Ook was hij jarenlang actief binnen de universiteit, onder meer als Student Ambassador.

Bart Negrea (26) behaalde afgelopen jaar zijn Master in Innovation Management aan de TU Eindhoven. Sinds zeven maanden werkt Negrea bij Monitor Deloitte als Business Analyst. Eerder doorliep hij een onderzoeksstage bij Deloitte, waar hij zich richtte op het vertalen van succesvolle innovatietheorieën naar praktische consulting tools. Eerder al rondde hij stages af bij A.T. Kearney en CGI.

Karin Ritsema (27) werkt al bijna drieënhalf jaar als Strategy Consultant bij Monitor Deloitte, waar ze na het afronden van haar Master in Economics (Entrepreneurship & Strategy) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam haar loopbaan startte. Tijdens haar eerdere Bachelor (Rijksuniversiteit Groningen, International Business) was ze actief in het bestuur van International Business Research, een project vanuit de universiteit dat voor Nederlandse organisaties onderzoek doet in opkomende markten.

Arnav Sawhny (30) is sinds twee jaar werkzaam bij Monitor Deloitte, waar hij dienst doet als Senior Strategy Consultant. In zijn vroege loopbaan vervulde Sawhny een leidinggevende rol als Senior Business Analyst bij Deloitte, waar hij actief was binnen verschillende praktijken van het kantoor. De ervaren professional is vooral gespecialiseerd in (Corporate) Strategy Development voor klanten actief in het Consumer Business industriesegment. Sawhny behaalde een MBA aan Cornell University in de Verenigde Staten.

Rik Nijhuis  - Laurens Bogaardt - Renata Renema  - Dwayne van der Klugt - Laura Zwaan

Rik Nijhuis (30) startte eind 2012 bij Monitor Deloitte, waar hij werkzaam is als Senior Strategy Consultant. Hij begon bij het strategiekantoor na het behalen van zijn Master in Chemical Engineering aan de TU Eindhoven. Tijdens zijn opleiding werkte hij bovendien als Student Recruiter bij Ebbinge & Company.

Laurens Bogaardt (28) is sinds iets minder dan een jaar werkzaam bij Big Four kantoor EY als Advisor Data Analytics. Eerder werkte Bogaardt als Software Engineer bij bol.com, waar hij zich binnen de online marketing afdeling bezighield met SEO & SEA door middel van distributed data processing. Bogaardt behaalde drie masters, in Economie (Lund University, Zweden), in Theoretische en Wiskundige Natuurkunde (Imperial College Londen), en in Zoölogie (University of Camebridge).

Renata Renema (27) werkt sinds begin 2016 bij KPMG, waar ze is doorgegroeid naar de rol van Senior Consultant Innovatie. Alvorens ze startte bij het Big Four kantoor behaalde Renema in 2014 een Master in Strategic Product Design, na een afstudeerstage te hebben gevolgd bij Strategy Works | Strategy Academy. Verder is ze werkzaam geweest als Advisor Innovation bij Alares en als Community Manager bij Dutch Innovation Factory. Tijdens haar opleiding was ze voorzitter van UniPartners Delft.

Dwayne van der Klugt (29) is als Teammanager en (Alternative Finance) Consultant werkzaam bij KplusV. De ervaren professional geeft leiding aan twee teams (‘Financieren’ en ‘Ondernemen, innoveren, groeien’). Het eerste team maakt zich sterk voor een financieringsmarkt die beter en transparanter functioneert; het laatstgenoemde team begeleidt individuele ondernemers in alle fases van hun bedrijf. Van der Klugt werkt daarnaast als Investment Associate bij het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, waarvan KplusV de fondsbeheerder is. Hij behaalde een Master in Biology & Science-Based Business aan de Universiteit Leiden. 

Laura Zwaan (27) vervult bij KPN de rol van Adviseur Data & Analytics Change. Tot november 2016 vervulde ze deze rol bij KPN Consulting, de adviespraktijk van KPN. Als Adviseur Data & Analytics Change is Zwaan verantwoordelijk voor de strategische pijler ‘Breng Data & Analytics in het DNA van KPN. Daarvoor was ze binnen de adviestak werkzaam als ICT Campus Recruiter en ICT Consultant. In haar vroegere loopbaan werkte ze als Testanalist voor de Sociale Verzekeringsbank nadat ze een Master had behaald in Economics & Management of Arts, Culture, Media & Entertainment aan de Università Luigi Bocconi.

Joris Schut   Dana Tiggelman - Harold Selman - Jasper Ligthart -  Karin van Dijk

Joris Schut (27) werkt sinds 2015 als Innovation Strategist bij ICT dienstverlener Capgemini. Momenteel vervult hij de rol van Business Proces Consultant, waarin hij als team lead verantwoordelijk is voor het structuren en verbeteren van de activiteiten van een project management office (PMO). Eerder werkte Schut zo’n drie jaar als trainer bij CNV Jongeren en als Digital Teacher bij De Digitale Topschool.

Dana Tiggelman (29) sloot zich in 2015 aan bij Capgemini als Business Analist en maakte begin vorig jaar de overstap naar Capgemini Consulting, de adviespraktijk van de ICT dienstverlener, waar ze momenteel werkt als Security & Privacy Consultant. Momenteel ondersteunt ze een EU agentschap als Informatie Architect en is ze verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de Business Service Architectuur van de organisatie. Tiggelman rondde een PhD af aan de Radboud Universiteit Nijmegen (Clinical Psychology & Family Studies). 

Harold Selman (27) is sinds mei 2015 bij ICT dienstverlener Ordina actief als Data Scientist en Consultant. Momenteel zet hij zich in als Data-analist / projectleider bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), waar hij een analyseomgeving inricht die wekelijks de Basisregistratie Personen (BRP) controleert op mogelijke dubbele inschrijvingen. Alvorens hij bij Ordina terechtkwam rondde Selman twee Masters af aan de TU Delft, Applied Mathematics en Science Education and Communication.

Jasper Ligthart (30) is werkzaam als Jonge Informatieprofessional bij PBLQ, een publiek adviesbureau dat zich richt op verandervraagstukken in de informatiesamenleving. Vanuit PBLQ’s tweejarige traineeship gericht op informatiemanagement en IT in publieke organisaties, zet Ligthart zich momenteel in als Adviseur Informatiehuizen bij het RIVM en volgt hij een Master in Public Information Management (MPIM) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder rondde hij een Master in Kritische Organisatie- en Interventiestudies en Humanistiek af.

Karin van Dijk (29) is sinds 2013 werkzaam bij Fakton, een vastgoedadviesbureau uit Rotterdam, waar ze – na er al eerder stage te hebben gelopen – als Consultant startte en doorgroeide naar haar huidige rol als Senior Consultant. Van Dijk is onder meer gespecialiseerd in financiële analyse en strategie van duurzame maatregelen, modelmatige structurering van (innovatieve) business cases, en het begeleiden en adviseren bij de verkoop van (her)ontwikkellocaties en monumenten. Voordat ze terechtkwam bij Fakton behaalde Van Dijk een master in Real Estate & Housing aan de TU Delft en was ze actief als topsporter (Judo).

Luc Henstra - Looknok Phanchan - Koen Hobelman - Sangita de Jong - Isabel Engel

Luc Henstra (26) werkt bij IBC Change & Development, waar hij sinds 2015 de rol van Medior Consultant vervult, nadat hij er eerder een tweejarig Management Development programma afrondde. Vanuit het management advies- en interim managementbureau wordt Henstra als Data Management & BI Consultant ingezet bij DLL. Henstra behaalde een Master in International Business aan Maastricht University.

Looknok Phanchan (28) begon in oktober 2015 bij IBM als Digital Consultant. Voor die tijd werkte ze ongeveer een half jaar als Board Member Sponsoring voor ICA (Inter Company Association), waar ze de organisatie van het Young Professional of the Year-evenement ondersteunde. Eerder werkte ze al voor onder meer Avery Dennison Graphics Solutions en HP. Ze volgde een studie International Business Administration aan de University of Ottowa en een Master of Science in Management aan de IÉSEG School of Management in Parijs.

Op de lijst staat ook een aantal adviseurs dat werkzaam is voor bureaus, die zijn gespecialiseerd op het gebied van management development:

Koen Hobelman (26) is sinds september 2016 als Management Trainee actief bij talentontwikkelaar Ormit en maakt sinds augustus van dat jaar deel uit van de adviesraad van de Nederlandse afdeling van AIESEC. Daarvoor was hij onder andere werkzaam als New Business Developer voor Unicef en doorliep hij een Research Internship bij Nirint Shipping in Cuba. Hobelman studeerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de UvA, waar hij respectievelijk een Bachelor Business Administration en een Master in Entrepeneurial Studies voltooide.

Sangita de Jong (27) werd in november 2015 bij Frisse Blikken aangesteld als Innovation & Community Manager. Binnen deze functie is ze onder meer verantwoordelijk voor het opzetten en uitbouwen van fresh connection (community voor ondernemende studenten), het begeleiden en coördineren van stagiaires en hun ontwikkeling en de werving en selectie van kandidaten. Eerder volgde De Jong een management traineeship bij Ikea Group en studeerde ze af aan Tilburg University (Bachelor in Organization Studies) en aan VU Amsterdam (Master in Culture, Organization & management).

Sommige young professionals die op de lijst staan, zijn als adviseur actief binnen het bredere landschap van zakelijke dienstverlening: 

Isabel Engel (24) is Consultant bij executive search-kantoor Ebbinge, waar ze zich onder meer richt op private equity-, M&A- en strategische functies waarvoor tot zo’n tien jaar ervaring vereist is. In 2016 lanceerde ze in samenwerking met Capitant en BRIKS (Belgische studentenorganisaties) een serie workshops om jong talent vroeg binnen te halen. Voor haar tijd bij Ebbinge was ze een klein jaar actief als Researcher/Junior Consultant voor Walker Hill en als onderzoeker tijdens een stage bij Philips. Ze volgde studies op het gebied van psychologie aan Universitat Autònoma de Barcelona (Bachelor) en Maastricht University (Master).

Paulina van Ostaayen-Stankiewicz (31) richtte in 2013 haar eigen adviesbureau Stankiewicz Juridisch Advies op, van waaruit ze zich vooral bezighoudt met arbeids-, familie-, straf- en intellectueel eigendomsrecht. Voordat ze zich in 2015 vervolgens aansloot als interim Professional bij Welten Detachering, was ze in verschillende functies bijna twaalf jaar werkzaam voor Coca-Cola. Haar rechtenstudie volgde ze aan Tilburg University, waarbij ze zich specialiseerde in internationale en Europese wetgeving en het Burgerlijk wetboek.

Paulina van Ostaayen-Stankiewicz - Christèl van den Hoek - Robert Heuts -  Irene Poll - Sander T. Thijssen

Dominantie adviesbranche

De dominantie van de consultancybranche op de lijst is niet geheel verrassend, aangezien de branche onder topstudenten al jaren een van de populairste sectoren vormt om hun carrière in te beginnen. Daarnaast is gebleken dat het niet alleen een broedplaats is voor starters, maar ook voor leidinggevenden en managers. Een analyse van voorgaande edities van Management Team’s Goudhaantjes-lijst laat bijvoorbeeld zien dat een groot deel van de topmanagers opgeleid zijn binnen een consultancykantoor, waarbij de meerderheid afkomstig is van de strategische advieskantoren als McKinsey & Company, The Boston Consulting Group, Bain & Company, Strategy& en Roland Berger. 

Andere adviseurs op de lijst zijn werkzaam als interne consultant: 

Christèl van den Hoek (26) werkt als Senior Consultant voor Manhattan Associates. In juni 2014 trad ze als Associate Consultant in dienst bij de supply chain-softwarespecialist, om vervolgens door te groeien naar haar huidige rol. Voor die tijd volgde ze een stage als Logistics Intern bij Samsung Electronics en was ze Commissioner of external relations voor RSM Star, de studievereniging van Rotterdam School of Management, Erasmus University. Daar rondde ze eerder al haar Master in Supply Chain Management af na eerst de Bachelor International Business Administration aan Erasmus University te hebben voltooid. 

Robert Heuts (33) is sinds september 2011 bij Rijkswaterstaat in dienst. Sinds september 2014 vervult hij hier de rol van Strategie Adviseur en geeft strategisch advies aan het Directieteam van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland over politiek-bestuurlijke issues, dossiers, partners en andere stakeholders in de omgeving. Daarvoor was hij zo’n anderhalf jaar (maart 2013 - augustus 2014) Rivierkundig Adviseur, waarbij hij brede, water-gerelateerde advisering op het gebied van rivieren, omgeving, hoogwaterveiligheid en beleid verzorgde. Na te zijn afgestudeerd aan de TU Delft (Civil & Hydrolic Engineering), kwam hij als Trainee in dienst bij Rijkswaterstaat. In 2015 en 2017 rondde hij nog twee masters af aan de TIAS School for Business and Society. 

Irene Poll (28) startte in januari 2016 als Quality Assurance Advisor bij DSM. Hier is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van voedselveiligheids- en kwaliteitsmanagement-systemen voor drie gistextract-producerende fabrieken en voor de coördinatie van interne-, norm- en klantenaudits. Voordat ze bij DSM begon was ze een half jaar actief bij Heineken, waar ze als onderdeel van haar Masteropleiding Food Quality Management onderzoek deed naar kwaliteitsverbeteringen ten aanzien van bierbrouwen en -filteren. Deze Master volgde ze aan Wageningen University, nadat ze hier eerder de Bachelor Science, Nutrition & Health afrondde.

Sander T. Thijssen (28) is sinds eind 2016 als Consultant Prijsbeleid werkzaam bij PostNL, waar hij bijdraagt aan toekomstig tariefbeleid en de voorbereiding van besluitvorming en vanuit Pricing & Intelligence participeert in verschillende projecten. Als Consultant Tariefcommunicatie was hij bij PostNL eerder onder meer verantwoordelijk was voor het coördineren van tariefinformatie richting de markt. Voor zijn tijd bij PostNL werkte hij als Junior Hypotheek Consultant voor Akkermans & Partners Support. Hij studeerde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen (BSc) en Management, Economics and Consumer Studies (MSc) aan Wageningen University.
Veronika Polozkova - Rick Vreman -  Sara Turgutoglu - Thomas Willemsen - Sjoerd van der HorstVeronika Polozkova (30) werkt sinds juni 2014 bij de World Health Organization (WHO), waar ze zich als International Research Consultant onder meer bezighoudt met de analyse van landelijk gezondheids- en voedingsbeleid. Daarnaast werkt ze bij Study.com mee aan de ontwikkeling van e-learning programma’s op het gebied van gezondheid en verzorgt ze ook colleges bij verschillende onderwijsinstituten, waaronder enkele in Rusland. Ze voltooide een Bachelor Dietetics aan de HVA en een Master International Public Health bij het KIT, Royal Tropical Institute Amsterdam. 

Rick Vreman (26) is sinds begin dit jaar Policy Advisor bij Zorginstituut Nederland en daarnaast sinds november 2016 bij Universiteit Utrecht bezig met zijn promotieonderzoek op het gebied van health economics, waarbij hij zich specialiseert in early health technology assessment en adaptive pathways. Ook is hij medeoprichter en vicepresident van de International Organization for Pharmacoeconomic and Outcomes Research - Utrecht Student Chapter. Hij studeerde onder andere aan Universiteit Utrecht (Bachelor en Master in Pharmacy) en aan Erasmus University Rotterdam (Master in Health Economics).

Sara Turgutoglu (25) kwam in september 2014 in dienst bij Shell, waar ze sinds juli 2015 de rol van Business Advisor vervult. Daarvoor was ze enkele maanden Crisis Management Consultant (2015), na in september 2014 bij de energiegigant te zijn begonnen als Graduate Intern Crisis Management, Strategy and Planning. Eerder liep ze ook stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze heeft een Bachelor in International Business Administration behaald aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University en een Masterdiploma aan dezelfde universiteit. Per september 2015 is ze begonnen met de studie LLB Law aan de Erasmus School of Law.

Adviseur of niet?

Er bestaat ook een schemergebied. Zo zijn er vele (young) professionals die grotendeels actief zijn als business analist of projectmanager, maar officieel niet te boek staan als adviseur of consultant. In de praktijk verrichten zij echter werkzaamheden die in grote lijnen overeenkomen met die van consultants: ze adviseren, stellen plannen op en faciliteren verandertrajecten. Hieronder twee voorbeelden van young professionals op de lijst, die zichzelf weliswaar geen consultant/adviseur noemen, maar van wie de werkzaamheden voor een groot gedeelte overeenkomsten vertonen.

Thomas Willemsen (28) is in april 2014 aan de slag gegaan bij Unilever, waar hij begon als Supply Chain Logistics Analyst en sinds juni 2016 de rol van Internal Consultant Supply Chain Strategy vervult. Van mei 2013 tot april 2014 werkte hij voor PwC als Consultant Valuations Deals & Forensics en voor die tijd liep hij stage bij Marktlink Fusies & Overnames, waar hij ook zijn Masterscriptie schreef. Hij studeerde aan de VU Amsterdam (Bachelor in International Business administration) en Nyenrode Business University (Master in Financial Management.)

Sjoerd van der Horst (28) is sinds december 2013 als Project Manager werkzaam voor Vanderlande Industries, de wereldwijde marktleider op het gebied van geautomatiseerde logistieke processen, onder andere op vliegvelden en in magazijnen. Voor die tijd voltooide hij een studie in Industrial Engineering aan de TU Eindhoven, waar hij een masterscriptie schreef over competentiemanagement. Ook volgde Van der Horst lessen aan de Università Bocconi in Savona (Italië).

* Deelname was uitsluitend voorbehouden aan young professionals die na 1 januari 2012 een academische opleiding hadden afgerond en op het moment van deelname maximaal 33 jaar oud waren.