Cegeka rondt overname van KPN ICT Consulting af

01 april 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Zo’n vier maanden nadat de deal tussen Cegeka en KPN ICT Consulting werd aangekondigd, hebben beide partijen de transactie nu formeel afgerond. Door de deal ontstaat een van de grootste IT-adviseurs en -dienstverleners van ons land.

Karim Henkens, de directeur van Cegeka in Nederland, toont zich verheugd over de krachtenbundeling: “Het aantal medewerkers in Nederland groeit met 750 naar circa 1.200. Hiermee creëren we het volume om in aanmerking te komen voor de grootste opdrachten.” 

Wat daarin ook meespeelt is dat het bedrijf zijn klanten nu een volledig spectrum aan diensten kan leveren. Waar Cegeka al jarenlang een breed  palet aan IT-advies en technologiediensten levert in thuismarkt België, miste het bedrijf in ons land tot voor kort nog enige capaciteit aan de advieskant. 

“We hadden al een hele mooie positie opgebouwd, met name in het segment van de woningbouwcorporaties en de IT-outsourcing”, laat Henkens in een telefonisch interview met Consultancy.nl weten. “Toen we het informatiememorandum van KPN ICT Consulting zagen, wisten we het meteen: dit is precies wat we als Cegeka nog niet hebben.”

Cegeka rondt overname van KPN ICT Consulting af

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat de dealpapieren voor een mogelijke krachtenbundeling op tafel verschenen. En nu positioneren de twee partijen zich als een partner die klanten kan meenemen in de complete digitaliseringsreis. Henkens: “Klanten zijn vandaag de dag op zoek naar een one-stop-shop, een trusted partner voor hun IT-uitdagingen. We kunnen nu aan de voorkant samen met klanten plannen maken over digitale roadmaps, en aan de achterkant de volledige digitalisering implementeren en de IT-afdelingen ontzorgen.”

Stijn Bijnens, CEO van Cegeka, vult aan: “KPN Consulting en Cegeka versterken elkaar: Cegeka is traditiegetrouw sterk in outsourcing en business solutions. Met deze overname geven we een impuls aan onze capaciteit op strategisch IT-advies, werkplek- en cloudmigraties, cybersecurity en support. Daarmee kunnen we klanten end-to-end ondersteunen in het vormgeven van hun IT-roadmap.”

Als onderdeel van de integratie gaat KPN ICT Consulting verder onder de naam Cegeka. Het Call2-onderdeel van het bedrijf behoudt zijn naam en huisstijl. De 1.200 medewerkers opereren vanuit kantoren in Veenendaal, Eindhoven, Zoetermeer, Groningen en Apeldoorn. 

Culturele match

Jeffrey Smit gaf de afgelopen drie jaar leiding aan KPN ICT Consulting en was vanaf het begin betrokken bij het dealtraject. Hij legt uit dat, om van een longlist tot een shortlist van mogelijke partners voor KPN ICT Consulting te komen, het bedrijf niet alleen keek naar de harde cijfers, maar juist ook naar de culturele match.

“Dit is een cruciale stap in het vervullen van onze ambities: wij willen naar de Nederlandse top, met een stevige lokale verankering als strategisch uitgangspunt.”
– Karim Henkens

Tegenover Consultancy.nl geeft Smit aan: “Cegeka sprong er duidelijk uit. Vanwege de strategische visie, omdat het ook een IT-bedrijf is dat graag zij aan zij met de klant samenwerkt, maar ook vanwege de uitstekende culturele fit. Dit tezamen zorgde dat er bij KPN een gevoel was dat dit heel goed zou zijn voor zowel onze klanten als onze medewerkers.” 

Gevraagd of ze hebben overwogen om de dealafronding vanwege het coronavirus uit te stellen, geven Henkens en Smit aan dat dit uiteraard in de directieteams besproken is. Maar, aangezien de twee bedrijven sterk overtuigd zijn van de strategische waarde van de krachtenbundeling, evenals in de aanhoudende sterke vraag naar digitale transformaties, hebben de partners besloten om de deal – ondanks de marktomstandigheden – toch doorgang te laten vinden.

Geheel in stijl en in lijn met de huidige manier van werken, zetten de twee directeuren vanmorgen niet fysiek, maar digitaal hun handtekening onder het contract. “Dit is een cruciale stap in het vervullen van onze ambities: wij willen naar de Nederlandse top!”, sluit Henkens af.

Cegeka wordt een voorkeursleverancier van KPN, en blijft advies- en ondersteuningsdiensten leveren aan de telecom- en cloudgigant.