KPN ICT Consulting komt in handen van Belgische Cegeka

16 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Kort na Sanoma, is nu ook KPN ICT Consulting in Belgische handen gevallen. De IT-consultancypraktijk van Nederlandse telecomreus KPN is gekocht door de Belgische IT-dienstverlener Cegeka.

De deal is de grootste in de geschiedenis van Cegeka, en voegt in Nederland ongeveer 1.000 werknemers (750 staffuncties en 250 contractors) toe. Naast de uitbreiding van de footprint voegt het tevens zo’n €100 miljoen aan extra omzet toe. Door de deal wordt Cegeka’s Nederlandse praktijk ongeveer even groot als de Belgische tak – met zo’n 2.500 professionals werkzaam in beide landen. Binnen Europa telt Cegeka meer dan 5.000 professionals, die actief zijn vanuit kantoren in Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Roemenië en Rusland.

De transactie maakt deel uit van Cegeka’s bredere groeistrategie binnen Noord-Europa. Op dezelfde dag van de overname van KPN ICT Consulting heeft de IT-dienstverlener ook het Dynamics 365-team van CTB overgenomen, waarmee het twaalf IT-professionals gespecialiseerd in Dynamics 365-implementaties aan zijn Microsoft-divisie heeft toegevoegd. “Dit betekent een belangrijke stap voor Cegeka, om onze internationale groei voort te zetten”, meldt Stijn Bijnens, CEO van het in Hasselt gevestigde IT-bedrijf.

KPN ICT Consulting in handen van het Belgische Cegeka

Karim Henkens, Managing Director van de businessunit voor Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en Scandinavië, voegt toe: “Door deze transactie kunnen we onze groei voortzetten en onze marktpositie in Nederland versterken. De diensten van KPN ICT Consulting integreren naadloos in het portfolio van onze Nederlandse tak.”

Als gevolg van de integratie wordt ook Call2, een dochter van KPN ICT Consulting die helpdeskdiensten aanbiedt, toegevoegd aan de organisatie van Cegeka. Als gevolg van de overname door Cegeka, zal de merknaam KPN ICT Consulting van het toneel verdwijnen en doorgaan onder de naam Cegeka Netherlands. Het bedrijf zal opereren vanuit kantoren in Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Veenendaal en Zoetermeer. 

Einde van een consultancytijdperk

Voor KPN betekent de afsplitsing het einde van een twaalf jaar durend avontuur binnen het consultancydomein. Het telecombedrijf kocht in 2007 IT-dienstverlener Getronics, maar stootte jaren later zijn buitenlandse afdelingen af aan internationale kopers. In Nederland werd Getronics later gerebrand naar KPN Consulting, en meer recentelijk naar KPN ICT Consulting.

In een persverklaring, laat KPN weten dat de deal in lijn ligt met zijn strategie om de operaties te vereenvoudigen en terug te keren naar zijn kernactiviteiten. De verkregen vergoeding voor de verkoop – financiële details zijn niet bekendgemaakt – zullen worden gebruikt om de operationele en financiële flexibiliteit van de organisatie een boost te geven, laat bestuurder Maximo Ibarra weten, die per 1 februari 2020 de leiding zal overdragen aan Joost Farwerck.

Cegeka werd opgericht in 1992 door André Knaepen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren sterke groei weten te realiseren, jaarlijks tussen de 15% en 20%, en draait vandaag de dag een omzet van meer dan €600 miljoen.