Twee design thinking-projecten van KPN ICT Consulting
Het Design Thinking-team van KPN ICT Consulting bestaat vandaag de dag uit zo’n twintig professionals, die klanten ondersteunen met het optimaliseren/versnellen/starten van hun digitale transformatie, door het toepassen van de DT-methodiek. Een verslag van twee projecten die de design thinking-experts van het ICT-adviesbedrijf onlangs succesvol hebben afgerond.
Een recente opdrachtgever van het Design Thinking-team van KPN ICT Consulting was de NS. Deze organisatie is van mening dat digitale technologieën het openbaar vervoer op vele manieren kunnen verbeteren. “Met verschillende afdelingen van NS werkten onze consultants in een aantal designsessies aan uiteenlopende onderwerpen. Zo onderzochten we in samenspraak de digitale werkplek van de toekomst voor NS-medewerkers en hoe deze er uit zou moeten komen te zien”, meldt Okke Tissing, Lead Consultant bij KPN ICT Consulting.
Een andere vraag die de NS had, ging over Internet of Things (IoT): “De treinreisorganisatie vroeg zich af op welke manier het beleid zou moeten worden ingericht zodat alle huidige en toekomstige IoT-oplossingen probleemloos binnen de organisatie zouden kunnen worden ingebed”, vertelt Tissing. “Het bepalen van de toegevoegde waarde van een IoT-oplossing en securityvraagstukken spelen daarbij een belangrijke rol. Tijdens een designsessie werden verschillende toekomstkaders bepaald en praktijktoepassingen vastgesteld. ‘Deze ene sessie scheelt mij twaalf meetings’, was het commentaar van een IoT-projectleider van NS. Dat soort complimenten zijn altijd leuk om te krijgen.”
Een andere opdrachtgever die KPN ICT Consulting recent heeft ondersteund is zorgorganisatie Thebe. In samenwerking met deze instelling bekeken de experts van het ICT-adviesbureau de mogelijkheden om met behulp van innovatieve techniek zowel het werk van de verpleging te verlichten als het woongenot van de dementerende bewoners te vergroten. “Door een aantal medewerkers van Thebe met onze data-analisten knelpunten te laten onderzoeken, zijn er verschillende oplossingen ontworpen”, vertelt Emile van Haaren, consultant bij KPN ICT Consulting. “Binnen slechts één week waren er twee prototypes gebouwd én getest.”
De eerste oplossing bestaat uit een alarmeringssysteem dat medewerkers via hun smartphone informeert als een bewoner valt of dreigt te verdwalen. Binnen deze oplossing zorgen IoT en GPS voor het communicatie- en dataverkeer. De zorgmedewerker van Thebe kan vervolgens direct in contact komen met de bewoner door een spraak- of beeldverbinding te starten. Als de situatie om acute actie vraagt, bijvoorbeeld wanneer een bewoner niet reageert, dan kan de zorgmedewerker als hij of zij niet in de buurt is via de oplossing zijn of haar dichtstbijzijnde collega om hulp vragen.
De tweede oplossing, die is gebaseerd op de Google Home-technologie, is een ‘personal assistant’ voor demente ouderen. Het systeem helpt bewoners om activiteiten in te plannen en hun dag te vullen met leuke activiteiten, bijvoorbeeld samen met andere bewoners, vertelt van Haaren: “Het systeem werkt spraakgestuurd. Spraak is namelijk een veel intuïtievere manier van communiceren dan via een toetsenbord. Bovendien worden bewoners door een spraakbericht op een actievere manier herinnerd een afspraak, wat eveneens een wens was van Thebe.”
Laura Kallenberg, Innovatiemanager bij Thebe, is erg te spreken over de ondersteuning van KPN ICT Consulting: “Wat ik heel leuk vind om te zien is dat er twee ideeën zijn gekozen die echt iets gaan toevoegen aan het leven van onze bewoners en aan de werkzaamheden van onze medewerkers. Wat ik ook heel erg leuk vind om te zien is het enthousiasme in onze groep over deze manier van werken. Zo’n snelle designsessie van een week hebben we eigenlijk nog nooit gedaan bij Thebe. Ik heb daar een keer kennis mee gemaakt en ik dacht: dit moeten we doen, want zo kunnen we echt in een hele korte tijd ergens komen in plaats van al die lange projecten die eindeloos duren. Ik ben dus heel blij om te zien hoe goed dat werkt.”
Emile van Haaren is sinds een jaar actief als Design Thinking-expert bij KPN ICT Consulting en onderschrijft de woorden van Kallenberg. Hij legt uit wat voor voordelen de design thinking-aanpak bedrijven en organisaties nog meer kan opleveren: “Design thinking kan handvatten bieden voor het ontwikkelen van innovatieve, digitale oplossingen voor complexe problemen. Het borgt een goed begrip van de situatie en vergroot de mogelijkheden op innovatiegebied binnen organisaties.”