16 ex adviseurs in Goudhaantjes 100, BCG hofleverancier

27 oktober 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De consultancybranche blijkt maar weer eens een ideale opstap te zijn voor een carrière in de top van het bedrijfsleven. Afgelopen week bracht Management Team de 2014 editie van de ‘100 ‘Goudhaantjes’ uit – een lijst van topmanagers die nog geen 45 jaar zijn en aan de drempel staan van de top. Maar liefst 16 ‘Goudhaantjes’ hebben een verleden in de consultancybranche. Strategiebureaus The Boston Consulting Group en McKinsey & Company zijn hofleverancier met respectievelijk 5 en 4 goudhaantjes.

Jaarlijks publiceert zakenblad Management Team een lijst van de ‘100 ‘Goudhaantjes’ - topmanagers die onder de 45 zijn, nu al een glanzende carrière hebben en in of net onder de raad van bestuur zitten. Net als voorgaande jaren blijkt de consultancywereld de belangrijkste kweekvijver te zijn voor managementland; dit jaar staan er zelfs meer voormalig consultants dan ooit in de lijst – in totaal 16.

Goud Haantjes 100

- Peter Jacobs, CIO van ING Nederland, ex McKinsey
- Michael Jongeneel, Managing director investment management bij Triodos Bank, ex McKinsey
- Arnoud Kamerbeek, Managing director Thermal projects business unit bij Vattenfall, ex McKinsey
- Chris Figee, CFO bij ASR, ex McKinsey
- Francine van Dierendonck, Directeur e-commerce en lid van de executive board bij Etam, ex BCG
- Marjolein Slappendel, Directeur Global Credit Restructuring bij ING, ex BCG
- Jaska de Bakker, CFO en lid van de raad van bestuur bij Royal HaskoningDHV, ex BCG
- Hugo Verkuil, Managing Director en Vice President marketing bij Unilever, ex BCG en OC&C
- Noor de Bruijn, Directeur marketing & e-commerce bij MS Mode, ex BCG 

McKinsey en BCG hofleveranciers
Kijkend naar de achtergrond van voormalig consultants, dan komen de topmanagers in de meeste gevallen van McKinsey & Company en The Boston Consulting Group. Dit jaar hebben 9 van de 16 ex-consultants een verleden bij de bureaus.

De dominantie van de twee Amerikaanse grootmachten is niet nieuw; al sinds de start van de Goudhaantjes 100 lijst blijken McKinsey en BCG alumni het populairst, wel is er een onderlinge verschuiving zichtbaar. Tot 2012 kwamen de ex-consultants altijd in grote meerderheid van McKinsey & Company, in dat jaar werd BCG echter voor het eerst hofleverancier. Boston Consulting Group heeft ook dit jaar de toppositie weten vast te houden, met 5 voormalig consultants, gevolgd door alumni van McKinsey (4), KPMG Advisory (3) en Arthur D. Little, Booz Allen Hamilton, Deloitte, IBM, OC&C Strategy Consultants en PwC.

Goud-Haantjes-100 - 2

- Coen Olde Olthof, SVP Marketing & Online bij KPN, ex KPMG
- Seada van den Herik, Directeur bij Zwitserleven, ex KPMG en Deloitte Consulting
- Sigrid van Aken, COO Novamedia en Directeur Goede Doelen Loterijen, ex KPMG
- Carla Rodenburg, Senior Vice President sales & marketing bij Stork, ex Arthur D. Little
- Sandra Spek, CFO Careyn, ex PwC
- Ivonne Verlinde, VP Operations Pon Equipment, ex Booz Allen Hamilton
- Danielle Schuur, Chief Client Officer Corporate Market bij KPN, ex IBM Global Services

Manon van Beek
Een opvallende naam in de lijst van 100 Goudhaantjes is Manon van Beek, sinds september 2013 de Country Managing Director van Accenture Nederland. Bestuurders van adviesbureaus worden in principe niet meegenomen in de lijst omdat ze niet werkzaam zijn in een lijnmanagement functie in het bedrijfsleven. Toch hebben de bijzondere prestaties van Manon van Beek de jury van MT weten over te halen om haar als nieuwkomer op te nemen. Het is overigens niet de eerste keer dat een consultant in de lijst is opgenomen: in 2012 werd bijvoorbeeld Bain & Company partner Margaret Versteden ook al benoemd tot ‘Goudhaantje’.

Manon van Beek - Margaret Versteden