100 ambitieuze vrouwen die de wereld verbeteren

26 oktober 2015 Consultancy.nl

Vrouwenblad VIVA heeft de 2015-editie van haar lijst van de 400 bijzondere meest bijzondere vrouwen bekendgemaakt. In de categorie ‘Wereldverbeteraars’ is medeoprichter van adviesbureau Copper8, Cécile van Oppen terug te vinden. Daarnaast zijn er diverse andere (voormalig) consultants in de lijst te vinden. Op 17 november wordt in elk van de vier categorieën een VIVA400 award uitgereikt aan de hand van een stemronde en het oordeel van een vakjury.

Ieder jaar stelt vrouwenmagazine VIVA een lijst op van de 400 bijzonderste vrouwen van Nederland, genaamd de VIVA400. Deze vrouwen hebben in het afgelopen jaar een verschil gemaakt in hun vakgebied en verdienen volgens het blad een plek in de spotlights. De 400 vrouwen zijn dit jaar ingedeeld in vier categorieën: Creatieven, Knappe Koppen, Krachtpatsers en Wereldverbeteraars. In iedere categorie wordt er een winnaar uitgeroepen, die een VIVA400 award in ontvangst mag nemen.

VIVA 400

Wereldverbeteraars
In de categorie Wereldverbeteraars worden vrouwen uitgelicht die ‘groen doen’ en ‘duurzaam denken’. In het afgelopen jaar hebben zij zich sterk gemaakt voor het oplossen van maatschappelijke en milieu-gerelateerde problemen op onder meer het gebied van voeding, mode, of zelfs de maatschappij als geheel. De categorie bevat in totaal 100 vrouwen, waaronder ook Cécile van Oppen. Van Oppen is een van de medeoprichters van Copper8, een jong adviesbureau met een passie voor duurzaamheid. “Ze laat zien dat duurzaamheid meer is dan een technische opgave. In haar projecten benadert ze duurzaamheid vanuit de procesmatige en financiële kant en zoekt ze de samenwerking binnen én tussen disciplines,” licht VIVA de nominatie van Van Oppen toe.

Ook zijn er tussen de vrouwen diverse genomineerden te vinden die tijdens hun loopbaan verbonden zijn geweest aan de adviesbranche. Enkele voorbeelden hiervan zijn Claartje Onderwaater, Paulette van Ommen en Chloe de Roos-Feinberg. Onderwaater is de directeur van Stichting laluz, een stichting die professionals op vrijwillige basis koppelt aan goede doelen en ideële organisaties. Daarvoor werkte zij als Consultant voor Ebbinge, waar ze onder meer verantwoordelijk voor recruitment en searchprojecten voor klanten – onder andere voor McKinsey & Company.

Cecile van Oppen - Claartje Onderwaater - Paulette van Ommen - Chlie de Roos-Feinberg

Van Ommen, die tegenwoordig actief is als Corporate Sustainability Manager bij DSM, was daarvoor onder meer Corporate Responsibility Leader & DSGC Working Group Leader bij EY. In haar periode als consultant werd Van Ommen al opgenomen in de top 100 jonge duurzame leiders, en ontmoette zij voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. De Roos-Feinberg is COO van Circle Economy, een innovatieve social enterprise die zich sterk maakt voor een transformatie naar een circulaire economie. Circle Economy wordt ondersteund door diverse adviesbureaus, waaronder Kirkman Company, Dutch, Spring Associates, evenals Deloitte en Royal HaskoningDHV*. 

Interessante verhalen
Een greep uit de 96 overige vrouwen in de categorie Wereldverbeteraars laat een rijkdom aan interessante persoonlijke verhalen zien. Zo is ook Amit Atwal, een arts met een specialisatie in sexuele gezondheidszorg, opgenomen in de lijst, omdat zij dit jaar de eerste privékliniek – OneDayClinic – in Amsterdam heeft geopend die zich specialiseert in anonieme soa-testen en –behandeling. Ook Janneke Smeulders, de oprichter van FairMail, de sociale onderneming die fair trade fotoproducten produceert, staat in de lijst. FairMail werd eerder deze maand nog bekroond met een Transparant Prijs van PwC in de categorie social enterprises.

Amit Atwal - Janneke Smeulders - Melissa Marijnen - Myrthe Hilkens

Melissa Marijnen brengt met haar bedrijf Professional Rebel organisaties in contact met innovatieve startups uit vier steden wereldwijd, waar die organisaties veel van kunnen leren, bijvoorbeeld op het gebied van technologie en het hebben van een ‘open mindset’. Een laatste voorbeeld is Myrthe Hilkens, freelance journalist en voormalig PvdA-kamerlid. Onlang lieten zij en haar jongere zus Bente hun werk uit hun handen vallen om de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos te helpen met voorbereidingen voor de aankomende winter. In september zamelden de zussen met hulp van vrienden en familie zo’n 10.000 slaapzakken in.

VIVA400 winnaressen
Lezers van VIVA en andere geïnteresseerden kunnen stemmen op hun favoriete ‘powervrouw’ in alle vier categorieën tot 4 november. Een vakjury buigt zich vervolgens over de shortlist en op 17 november, tijdens het VIVA400-event, wordt de winnares per categorie bekendgemaakt. 

* Recent werd Martijn Lopes Cardozo, voormalig adviseur van OC&C Strategy Consultants, in het bestuur van Circle Economy opgenomen.

Nieuws