Zeven dienstverleners partner van The Circle Economy

03 september 2012 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Zeven middelgrote en boutique dienstverleners – Kirkman Company, The Terrace, De Transformatie Groep, Dutch, Spring Associates, Enviu en Firma Fair Focus – hebben zich aangesloten als ‘founding partner’ van The Circle Economy.

The Circle Economy is een internationaal, onafhankelijk, non-profit, non-ego organisatie. Middels een actiegericht (virtueel) platform ondersteunen zij organisaties, instellingen en individuen met circulaire projecten, kennisdeling, educatie, financiële ondersteuning, advies en inspiratie rondom de circulaire economie. Het doel is om een versnelling van de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie te realiseren.

Initiatiefnemer van The Circle Economy is Robert-Jan van Ogtrop: “Mede geïnspireerd geraakt door de natuur heb ik, met behulp van anderen, dit initiatief opgezet en besloten met veel energie mij hiervoor in te zetten en zie met vreugde dat inmiddels veel mensen dit pad volgen. The Circle Economy heeft vele ingrediënten die een antwoord zouden kunnen zijn om deze nodige transformatie te bewerkstelligen”. Inmiddels hebben meer dan tien prominente managers uit het bedrijfsleven, waaronder Herman Wijffels (voormalig SER topman), Tex Gunning (Akzo Nobel) en Peter Blom (Triodos Bank), zich aangesloten. Bedrijven die partner zijn van The Circle Economy zijn o.a. DSM, Philips, FrieslandCampina, AkzoNobel, Desso, KICI, Turntoo, OVG en Van Gansewinkel.

Circle Economy

Actiegericht platform
The Circle Economy biedt een actiegericht platform om de transitie naar een circulair product, business model en/of /verdienmodel te versnellen. Elk van de partners brengt een circulair project in welke gedurende 1 jaar wordt begeleid vanuit The Circle Economy. De aangesloten dienstverleners leveren de ‘doe-kracht’ en ondersteunen met het 'up-to-speed' krijgen van de circulaire projecten door verbindingen te leggen binnen het aangesloten netwerk van koplopers (multinationals en midden- en kleinbedrijf).

Vergelijkbare visie en waarden
In een reactie laten adviesbureaus Kirkman Company, The Terrace en De Transformatie Groep weten dat ze zich hebben aangesloten doordat ze zich sterk associëren met de visie en waarden van The Circle Economy. Guido Braam, Managing Partner van Kirkman Company: “Wij helpen mee met het opbouwen van The Circle Economy, omdat het perfect aansluit bij waarom wij bestaan. Kirkman Company wil een bijdrage leveren aan een nieuwe standaard in het bedrijfsleven. Organisaties transformeren of opzetten die de wereld mooier maken en dat kunnen blijven doen door een nieuw verdienmodel”.

Leontine Gast, oprichtster van The Terrace voegt toe: “Het circulaire denken mede vormgeven en bedrijven helpen dit te implementeren, past volledig bij onze core business: strategie en marketing voor een duurzame wereld”. Derk Egeler van De Transformatie Groep: “Er is een transitie nodig van de huidige lineaire naar circulaire economie. De Transformatie Groep helpt hierbij door bedrijven te ondersteunen in hun transitie proces naar circulaire bedrijfsvoering”.

Met een aantal andere dienstverleners is The Circle Economy in gesprek. Het netwerk is open voor alle partijen die oprecht dezelfde visie en waarden delen.

Over The Circle Economy
Non-profit organisatie The Circle Economy realiseert zich dat huidige consumptiepatronen in combinatie met de groeiende wereldbevolking niet houdbaar is binnen de grenzen van onze eindige planeet. Om de duurzaamheid van het planeet te vergroten is het belang dat overheden en het bedrijfsleven steeds meer gebruik maken van een circulaire economie in hun productieprocessen. Een circulaire economie gaat uit van een restauratief systeem waar producten zodanig worden ontworpen dat ze gemakkelijk te demonteren, hergebruiken of recyclen zijn. Net als de kringlopen in de natuur, wordt in een circulaire economie alles weer terug gebracht in het systeem en kan groei van de economie worden geaccommodeerd terwijl de impact op de aarde wordt geminimaliseerd. Het doel van The Circle Economy is om wereldwijd een paradigma verschuiving tot stand te brengen.