De belangrijkste social enterprises | B Corps van Nederland

25 september 2017 Consultancy.nl 13 min. leestijd
Meer nieuws over

48 Nederlandse organisaties hebben het uitgebreide certificeringstraject van het internationale B Lab succesvol doorlopen en zijn gecertificeerd als ‘B Corporation’. Hiermee mogen zij zich in ons land – en zelfs wereldwijd – koplopers noemen op het gebied van social ondernemen en maatschappelijke impact. Het gaat om organisaties die zich onder meer inzetten voor sociale doeleinden en duurzaamheid.

De afgelopen jaren is er een groeiende beweging die benadrukt dat het runnen van een bedrijf niet enkel zou moeten draaien om financiële drijfveren, maar ook om de impact die het bedrijf heeft op de maatschappij, het milieu en mensen. Organisaties die tot deze stroming behoren worden ook wel sociale ondernemingen of social enterprises genoemd. Bij deze bedrijven staan bredere idealen hoger in het vaandel dan alleen maar geld verdienen – ze richten zich op meervoudige waardecreatie.

Volgens een onderzoek van McKinsey & Company, neemt social entrepreneurship in ons land de laatste tijd een vlucht. De economische output van de branche is gedurende de afgelopen vijf jaar met ruim 70% gegroeid tot een waarde van €3,5 miljard en daarmee is de sector verantwoordelijk voor meer dan 3% van de groei van het BBP. Het aantal banen is met 60% toegenomen tot zo’n 75.000.

Kaf van het koren scheiden

Terwijl vandaag de dag veel organisaties zichzelf graag een ‘social enterprise’ noemen, is er een internationaal instituut dat het kaf van het koren scheidt. B Change Media heeft een zogeheten ‘B Corp Impact Assessment’ ontwikkeld – tot op heden de enige benchmark speciaal voor sociale ondernemingen. Het assessment neemt de activiteiten en de cultuur van ondernemingen onder de loep aan de hand van tientallen (sociale) factoren, waaronder het businessmodel, processen die sociale denkwijzen faciliteren en de manier waarop duurzaamheid is ingebed in werkprocessen.

Duurzaam ondernemen

Eerder deze maand heeft B Lab bekendgemaakt welke bedrijven de selectieprocedure met succes hebben doorstaan en zich vanaf dat moment ‘Best for the World Honoree’ mogen noemen. “Er is weinig discussie over de toekomstige wereld waarin we zouden willen leven: in deze wereld heeft iedereen een hoogwaardige baan die zorgt voor voldoening en betekenisvolle impact. Het is een wereld met veilige en saamhorige buurtgemeenschappen die een verrijking vormen voor onze families, en die een gezond milieu bieden voor ons en voor de kleinkinderen van onze kleinkinderen. De 846 erkende organisaties op de lijst van 2017 tonen ons de weg naar gedeelde en duurzame welvaart voor iedereen”, zo stelt B Lab, de organisatie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de B Corp Impact Assessments.

B Corps in Nederland

Dit is het vijfde jaar dat B Lab een aantal B Corporations heeft benoemd. Met de nieuwe lichting komt het totale aantal gecertificeerde social enterprises uit op meer dan 2.000 ondernemingen, verspreid over ruim 50 landen. Van deze organisaties bevinden zich er 48 in Nederland. De helft daarvan heeft in 2017 de titel Best for the World bemachtigd. Deze erkende voortrekkers laten volgens de jury zien dat het wel degelijk mogelijk is om een bestaand businessmodel te transformeren naar een model waarin een organisatie zijn verantwoordelijkheid neemt en relevant is voor alle stakeholders – voor de aandeelhouders, medewerkers en klanten, maar ook voor milieu en maatschappij.

Dit zijn de 48 Nederlandse organisaties die een officiële B Corps- of Best for the World-onderscheiding hebben gekregen:

 • Pymwymic (Best for the World 2017) staat voor ‘Put Your Money Where Your Meaning Is Community’ en is Europa’s langst bestaande peer-to-peer netwerk ten behoeve van sociaal ondernemerschap.
 • Tony’s Chocolonely (Best for the World 2017) streeft naar 100% slaafvrije chocola, niet alleen wat betreft de eigen producten, maar voor alle chocola die wereldwijd geproduceerd wordt.
 • Adviesbureau Dutch (Best for the World 2017) levert project- en programmamanagement gericht op het verbeteren van de sociale, ecologische en economische impact van bedrijven.
 • Dopper (Best for the World 2017) produceert een herbruikbare fles voor kraanwater, waarmee het bedrijf hoopt een einde te maken aan de wegwerpfles.
 • Foodbox-bezorger Beebox stelt gevarieerde boxes samen gevuld met verse en organische ingrediënten die lokaal worden verbouwd.
 • Technologiebedrijf Bluerise (Best for the World 2017) werkt aan oceanische thermische energieoplossingen waarmee op een duurzame manier elektriciteit, koeling en zoet water kan worden gegenereerd.
 • Better Future helpt vooruitstrevende ondernemingen zich te herverbinden met hun kerndoelen en wil zo laten zien dat een eerlijkere, gezonde en duurzame wereld haalbaar is.
 • Moyee Coffee maakt “radicaal goede koffie” en is er daarnaast op uit ook “radicale sociale verandering” teweeg te brengen door de oneerlijke supply-chain voor koffie te hervormen.*
 • Om energiearmoede tegen te gaan, produceert WakaWaka (Best for the World 2017) lampen die op hernieuwbare energie werken en gebruikt het de winst om deze ook in arme gebieden te verspreiden.
 • Alfa Accountants en Adviseurs (Best for the World 2017) levert bedrijven financiële expertise en branchekennis en hecht daarbij veel waarde aan het creëren van een duurzame en sociale werkomgeving.
 • Technologiebedrijf Solarus Sunpower, een spinoff van het Noorse Vattenfall, werkt met enkele onderzoeksinstituten aan een hybride zonne-energiesysteem dat zowel elektriciteit als hitte genereert.
 • OpenBook.Works (Best for the World 2017) werd opgericht om bedrijven te helpen bij de implementatie van de transparante managementpraktijken uit het boek ‘De Kracht van OpenBook Management’.
 • Nudge verbindt mensen en organisaties om bottom-up initiatieven te realiseren die zorgen voor positieve en langdurige verandering in de samenleving.
 • Door broeken te verkopen maar wel eigenaar te blijven van de daarin verwerkte denim, gaat MUD Jeans de strijd aan met grondstoffenverspilling.
 • Thermaflex (Best for the World 2017) ontwikkelt oplossingen voor thermische energiedistributie en streeft ernaar energieverspilling te minimaliseren en het gebruik van hernieuwbare bronnen te maximaliseren
 • Bruggink & van der Velden Advocaten Belastingadviseurs (Best for the World 2017) werkt volgens de principes van Ricardo Semler en hecht veel waarde aan eerlijkheid, flexibiliteit en transparantie.

De belangrijkste social enterprises van Nederland 1

 • Peer-to-peer autodeel-netwerk SnappCar telt duizenden autobezitters die hun auto delen met tienduizenden mensen en zo zorgen voor een sociaal, duurzaam en goedkoop alternatief.
 • Wereldwijde gemeenschap Croqqer (Best for the World 2017) wil mensen samenbrengen en creëert en voedt daarvoor op vertrouwen gebaseerde lokale clusters van mensen die hun tijd en talent delen.
 • Triodos Bank (Best for the World 2017) brengt spaarders en investeerders die de wereld willen verbeteren samen met entrepreneurs en duurzame bedrijven die zich precies daarop richten.
 • Communicatie-, PR- en mediabureau BBK/Door Vriendschap Sterker** is gespecialiseerd in marktstrategieën voor merken en trends die idealistische doelen nastreven.
 • Schuttelaar & Partners (Best for the World 2017) is een communicatie- en adviesbureau dat zich met een nadruk op inspiratie en participatie inzet voor een duurzamere en gezondere wereld.
 • Climate Neutral Group (Best for the World 2017) is een adviesbureau dat organisaties helpt de klimaatimpact van hun activiteiten terug te brengen door de CO2-uitstoot te reduceren en eventueel het restant ervan te compenseren via klimaatprojecten, zodat de organisaties klimaatneutraal worden.
 • Met een mensgerichte aanpak stelt marketing-adviesbureau Innate Motion marketeers in staat hun merk ten goede te gebruiken.
 • Administratief en fiscaal adviseur Peer (Best for the World 2017) neemt hoofdzakelijk hoogopgeleiden aan die of een handicap hebben of vluchteling zijn.
 • Fairphone zet zich in voor eerlijkere elektronica door een telefoon te ontwikkelen op basis van een duurzaam ontwerp, eerlijke materialen, goede werkomstandigheden en recycling***.
 • Generous Minds (Best for the World 2017) bestaat uit investeerders, entrepreneurs en adviseurs met een gedeelde ambitie: maatschappelijke problemen oplossen door MVO-ondernemingen te ondersteunen.
 • Marketing- en communicatiebureau Swink Webservices (Best for the World 2017) wil een bijdrage leveren aan de samenleving door gebruik te maken van de “bijzondere gaven” van autistische medewerkers. Swink heeft ook het PSO30 certificaat.
 • Werkplekkenplatform Seats2meet.com is erop gericht toevallige ontmoetingen te creëren tussen mensen die elkaar niet kennen maar relevant zijn voor elkaars groei en kansen.
 • Enviu streeft naar een inclusieve economie en creëert sociale multinationals die sociale- en milieukwesties aankaarten en marktontwikkeling voortdrijven.
 • Door gebruik te maken van videoconference-technologie, re-integreert Webchair (Best for the World 2017) thuisgebonden kinderen met een chronische ziekte of autisme in hun schoolklas.
 • De Krat (Best for the World 2017) was het eerste Nederlandse bedrijf dat foodboxes bezorgde. De dienst koopt zijn producten direct bij de boer en mikt zo op een duurzamere wereld.
 • Tuinverlichtingsproducent WA Verlichting (Best for the World 2017) maakt gebruik van ledlampen om het energieverbruik tot een minimum terug te brengen.

De belangrijkste social enterprises van Nederland 2

 • Fair-Green Creatives / WAAR verkoopt duurzaam en lokaal geproduceerde mode- en woonaccessoires, eten en boeken.
 • Duurzaam design staat aan de basis van Paul de Ruiter Architects, dat gebouwen ontwerpt die de energiewinst en -opslag maximaliseert door intelligent te reageren op zonlicht.
 • Oneplanetcrowd is Europa’s leidende duurzame crowdfundingplatform en telt meer dan 25.000 actieve investeerders die meer dan €20.000.000 bijeen hebben gebracht.
 • Being Development ontwikkelt duurzaam vastgoed op basis van een eindgebruikers-perspectief, waarbij veel oog is voor de natuurlijke omgeving.
 • Impact Hub Amsterdam is een entrepreneurs-ecosysteem gericht op innovatie, internationalisering en productiviteit dat maatschappelijke (milieu)uitdagingen aangaat.
 • Op sociaal crowdfundingplatform Lendahand kunnen mensen via sterke lokale partners geld uitlenen aan MKB-ondernemingen in opkomende markten.
 • Copper8 (Best for the World 2017) werkt aan vernieuwende projecten om de circulaire economie te realiseren binnen de bouw en de maakindustrie.

 • Familiebedrijf Royal van Wijhe Verf (Best for the World 2017) maakt en verkoopt duurzame verf en coatings aan zowel professionals als consumenten.
 • Kirkman Company (Best for the World 2017) zorgt voor succesvolle transformaties van publieke en private organisaties. Op weg naar 100% relevantie voor alle stakeholders: klanten, medewerkers, partners, milieu, maatschappij en aandeelhouders. 
 • De missie van voedselproducent Farm Brothers is om de wereld te voorzien van gezonde, lekkere en betaalbare organische granensnacks.
 • Starters4Communities biedt trainingen, coaching en werkervaring-programma’s aan jonge afgestudeerden die zich richten op sociaal ondernemerschap en bottom-up stadsontwikkeling.
 • Strategisch adviseur NewForesight specialiseert zich in het aangaan van lastige uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.
 • BeBright is een strategisch adviesbureau dat ernaar streeft de innovatieve competenties van organisaties en de vitaliteit van de samenleving in zijn geheel te versterken.
 • We Accelerate People (Best for the World 2017) is de drijvende kracht achter zes innovatieve techbedrijven, biedt adviesdiensten en zet zijn expertise in om ‘terug te geven’ aan de samenleving.
 • Zakelijke dienstverlener CPI Risk, Finance & Governance beweegt zich op het terrein van risk, finance en governance en kenmerkt zich door zijn pragmatische aanpak en eerlijke prijs.
 • Active Health Group is een adviesbureau dat zich bezighoudt met mensen, arbeidsgeschiktheid, gezondheid en organisatie en helpt zijn klanten sociale waarde te creëren.

Diverse vermeldingen zijn geen verrassing te noemen. Zo is de aanwezigheid van Tony’s Chocolonely op verschillende duurzaamheidslijstjes al jaren vaste prik en profileert Triodos Bank zich nadrukkelijk als de duurzaamste bank. Daarnaast is MUD Jeans voorloper op het gebied van circulair ondernemen, maakt Moyee Coffee zich hard voor een eerlijke prijs voor lokale koffieboeren en zorgt WakaWaka al jaren voor betaalbare verlichting in ontwikkelingsgebieden.

Onder de 48 Nederlandse organisaties bevinden zich ook spelers uit de adviesbranche. Alfa Accountants en Adviseurs is een groot accountants- en advieskantoor, Copper8 is een boutique bureau gespecialiseerd in duurzaamheid, Dutch Group is een consultancybureau uit Bunschoten, adviesbureau Kirkman Company zet al jaren het thema social enterprises op de kaart in ons land, BeBright is een speler gericht op innovatie, NewForesight houdt zich bezig met duurzame adviesvraagstukken en CPI is een finance & risk-specialist.

Continu verbeteren

De 48 Nederlands B Corps kunnen zich het komende jaar een voorloper noemen op het gebied van thema’s als duurzaam en maatschappelijk ondernemen. Dit betekent echter geenszins dat ze op hun lauweren kunnen gaan rusten. B Lab stimuleert sociale ondernemingen ook actief om zichzelf te verbeteren: “Het keurmerk is niet vrijblijvend. Elk jaar opnieuw moeten we bewijzen dat we aan de voorwaarden voldoen, anders verliezen we het keurmerk. Dat houdt ons scherp”, aldus Jan van Betten van Nudge, een van de bedrijven op de lijst.

* Moyee Coffee won eerder dit jaar ook een Social Enterprise Award, als een van de meest sociale ondernemingen van Nederland.

** BBK / Door Vriendschap Sterker is ook een van de initiatiefnemers van het Duurzaam Regeerakkoord, waar ook diverse adviesbureaus zich bij hebben aangesloten, waaronder Andersson Elffers Felix , AT Osborne, Copper8, Ecorys, KplusV, Rebel, Squarewise, Sustainalize en Twynstra Gudde, Arcadis, Royal HaskoningDHV en Schuttelaar & Partners.

*** Fairphone won in 2015 een Social Enterprise Award.