FairPhone en Tesla winnen Social Enterprise Award

28 mei 2015 Consultancy.nl

FairPhone en Tesla Motors zijn in de prijzen gevallen tijdens de Social Enterprise Day, die eerder deze maand plaatsvond. FairPhone won de Start-up Award 2015, voor het tonen van sociaal ondernemerschap. Tesla Motors mocht de Transformation Award 2015 in ontvangst nemen, voor het transformeren van hun organisatie naar een social enterprise.

Social Enterprise Day
Op 21 mei van dit jaar organiseerde organisatieadviesbureau Kirkman Company in samenwerking met de Gemeente Utrecht en ReedBusiness Elsevier de tweede editie van de Social Enterprise Day. Tijdens het evenement werd het concept van ‘social enterprises’ uiteengezet en konden bezoekers ervaren hoe organisaties een social enterprise kunnen worden (een van de expertisegebieden van Kirkman, red.). Tot slot werden ook dit jaar weer de Social Enterprise Awards uitgereikt aan organisaties die ofwel sinds hun oprichting sociaal ondernemerschap hebben getoond, of hun organisatie de afgelopen periode hebben getransformeerd naar een social enterprise. Social enterprises vormen volgens het adviesbureau de motor van onze economie en ontwikkelen innovatieve en ondernemende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Ook zorgen deze bedrijven voor meervoudige waardecreatie voor al hun doelgroepen: klanten, partners en werknemers, maar ook het milieu, de maatschappij en aandeelhouders.  

Social Enterprise Day 2015

Awards voor FairPhone en Tesla Motors
Tijdens de Social Enterprise Day werden twee awards* uitgereikt: De Social Enterprise Startup Award – bedoeld voor start-ups (<5 jaar) die sinds hun oprichting hun sociaal ondernemerschap hebben getoond – en de Social Enterprise Transformation Award – voor organisaties (>5 jaar) die hun bedrijfsvoering ingrijpend hebben veranderd om een social enterprise te worden. De jury beoordeelde onder andere de lange termijn visie van de genomineerde finalisten**, hun impact op alle relevante stakeholders en de wijze van opereren binnen de branche.

FairPhone heeft de Start-up Award 2015 ontvangen voor het tonen van sociaal ondernemerschap en voor de sociale impact die zij met hun businessmodel bewerkstelligen. Een meerderheid van de jury koos voor de Nederlandse start-up die mobiele telefoons zo ‘fair’ mogelijk ontwikkelt. “Fairphone toont aan dat het anders en beter kan in een gevestigde markt. De organisatie maakt aantoonbaar gebruik van zo eerlijk mogelijk verworven grondstoffen en produceert zijn telefoons ‘fair’”, aldus de jury.

Tesla Motors mocht de Transformation Award 2015 in ontvangst nemen, voor het transformeren van hun organisatie naar een social enterprise. Het bedrijf werd geprezen voor zijn duurzame insteek: “Tesla Motors levert met individueel elektrisch vervoer een bijdrage aan duurzame mobiliteit”, aldus de jury. Ook positief is het feit dat Tesla hun technologie voor iedereen open stelt. “Tesla beweegt zich in verschillende sectoren om nog meer impact te maken op de energie transitie.”

Fairphone and Tesla - Winners Social Enterprise Award

* Ook werd de Elsevier Juist Publieksaward uitgereikt, die werd gewonnen door Ctaste. In dit Amsterdamse restaurant werken in totaal 26 mensen, waarvan er dertien visueel beperkt zijn en één doof is. Sande Ballij, mede-oprichter van het restaurant nam de award voor beste sociale onderneming in ontvangst.

** De finalisten voor de twee categorieën waren:
Start-up Award: Beebox, Gelukskoffer, Soil Cares, Zorgvoorelkaar en Fairphone
Transformation Award: ANWB, AkzoNobel, Cygnific, PGGM en Tesla Motors.

Nieuws