Adviesbureaus dragen bij aan duurzaamheidsagenda Purpose Day XL

14 maart 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Op 18 april vindt de 2023-editie van Purpose Day XL plaats, een dag waarop de transitie richting meer purposevol ondernemen centraal staat. De adviesbranche is een van de drijvende krachten achter het evenement en levert ook diverse sprekers aan het programma.

Tijdens Purpose Day XL 2023 ligt de focus op de noodzakelijke shift in onze wereld naar een purpose-gedreven economie. Bedrijven zonder positieve maatschappelijke impact zullen in de toekomst immers geen bestaansrecht meer hebben, stellen de initiatiefnemers.

“We bevinden ons in een beweging waar bedrijven gaan inzien dat ze een hogere ambitie moeten formuleren dan alleen de schade beperken… We hebben bedrijven nodig die een positieve impact nastreven op mens en planeet.”

Purpose Day XL 2023

Ruim 40 sprekers van vooraanstaande organisaties zullen hun opwachting maken tijdens het event. Onder hen bijvoorbeeld keynotesprekers Paul Polman, voormalig topman van Unilever (en sinds zijn vertrek ondernemer vanuit zijn eigen duurzaamheidsadviesbureau Imagine), en Liesbeth Mol, lid van de Executive Board bij Deloitte.

Verdere keynotes worden verzorgd door filosoof en schrijver Ruud Veltenaar, Bart Nollen (ondernemer en co-founder van Dayrize), activiste Hajar Yagkoubi en Michel Driessen (CEO van Verstegen). Ook zij vertellen over de weg die ze hebben afgelegd om hun organisatie netto-positief te maken. Met andere woorden: een organisatie die meer geeft dan neemt.

Voor de bezoekers biedt Purpose Day een uitgelezen mogelijkheid om meer te leren over purpose-leiderschap, hoe ze een purpose-gedreven visie kunnen ontwikkelen, welke tools hierbij kunnen helpen en hoe zij hun organisatie kunnen activeren richting een meer purpose-gedreven agenda.

Deze onderwerpen komen aan bod in de verschillende themasessies. Sprekers tijdens deze sessies zijn onder meer Wouter van Twillert en Rachelle van der Meijden (beiden Kirkman Company), Stijn Schep (Grant Thornton) en Lucy Lau (Baker Tilly).

Vanuit de missie om te inspireren, activeren en verbinden biedt Purpose Day XL de bezoekers daarnaast veel ruimte om te netwerken en ervaringen, visies en ideeën uit te wisselen met hun vakgenoten, bekenden en andere professionals.

Het evenement kent een brede doelgroep, zoals professionals uit het bedrijfsleven (denk bijvoorbeeld aan duurzame ondernemers, CEO’s en overige beslissers, consultants en MVO- en CSR-managers), professionals uit de (semi)overheid of van duurzame organisaties (onderzoekers, beleidsmakers en projectleiders gericht op duurzaamheid en sociaal ondernemerschap) en financiële partijen (beleggers en impactinvesteerders).

Partners (vooral consultants)

Purpose Day XL wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door tien partners, die elk hun eigen kennis of expertise op duurzaamheidsvlak inbrengen. Maar liefst acht van deze tien partners zijn actief in de consultancybranche.

Deloitte is een van de grootste kantoren gespecialiseerd in accountancy- en adviesdiensten. De Sustainability-praktijk van het-kantoor adviseert overheden en grote multinationals over hoe ze groener kunnen worden.

Ook Baker Tilly en Grant Thornton zijn zakelijke dienstverleners met hun wortels in de accountancywereld. En ook zij hebben praktijken die gespecialiseerd zijn in de transitie naar een duurzamere economie.

2BHonest en Nexio Projects zijn gespecialiseerde kantoren die zich volledig richten op duurzaamheid. 2BHonest is gevestigd in Laren en heeft een kernteam van 16 medewerkers. Nexio Projects is een Nederlands bureau dat ook actief is in Frankrijk en China. Het bureau heeft ruim 60 consultants in dienst en richt zich onder meer op ESG-rapportages en -certificeringen, klimaatdiensten en strategieontwikkeling.

Kirkman Company is een organisatieadviesbureau dat al jaren actief is in het ESG-domein. Het was een van de eerste bureaus in ons land die de B Corp-status wisten te behalen (ook Nexio Projects mag deze titel dragen) en werd vorig jaar uitgeroepen tot een van de koplopers in de adviesbranche op het gebied van duurzaamheid.

Climate Neutral Group helpt bedrijven met het verminderen van hun CO2-uitstoot en het realiseren van hun netto-nul-ambities. Begin 2022 fuseerde het bedrijf met het wereldwijde duurzaamheidsadviesbureau Anthesis (zo’n 750 professionals en ook een B-Corp). Daarmee is de organisatie nu actief in 20 landen.

ClimatePartner is een internationale duurzaamheidspecialist die klanten helpt met het berekenen en verlagen en compenseren van hun CO2-emissies. De organisatie is actief in 60 landen en telt 500 medewerkers, actief voor zo’n 6.000 klanten. ClimatePartner levert oplossingen op het gebied van klimaatactie, waarbij het persoonlijk advies combineert met cloudgebaseerde software.

Tot slot wordt Purpose Day XL ondersteund door nog twee partners: Impact Centre Erasmus (onderdeel van RSM) en Climate Impact Partners.