Twee derde CEO’s zet ESG in top 3 strategische prioriteiten

23 november 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het belang van environmental, social en governance-beleid (ESG) in het bedrijfsleven blijft toenemen. Volgens een nieuw onderzoek van Bain & Company staat ESG bij twee derde van de bedrijven in ons land in de top drie van strategische prioriteiten voor het komende jaar.

In het rapport stelt het strategisch adviesbureau dat de snelle opkomst van ESG dusdanig serieuze vormen heeft aangenomen dat het thema zich nu op een “keerpunt” bevindt.

Waar ESG jarenlang werd gezien als een transitie die vooral gedreven is door het nastreven van ‘purpose’ en bijdragen aan een betere wereld, zijn bedrijven er nu op grote schaal van overtuigd dat ESG ook tot concurrentievoordeel leidt. En dus schroeven CEO’s hun investeringen in het thema flink op.

Sustainability is top of mind and becoming even more important

Bijna alle CEO’s (90%) zien ESG als een existentiële of grote disruptie. 40% geeft aan dat ESG-leiderschap cruciaal is om een levensvatbaar bedrijf te blijven. 60% ziet handelen volgens ESG-principes als een motor voor groei, terwijl twee op de vijf het zien als een manier om nieuwe markten te betreden.

“Hoewel de integratie van ESG-principes wordt gedreven door externe druk, waaronder regelgeving en een toenemend consumentenbewustzijn, grijpen veel bedrijven de kans aan om doelen te stellen die verder gaan dan wat van hen wordt geëist”, zegt Jenny Davis-Peccoud, partner bij Bain & Company en wereldwijde co-leider van de Sustainability & Responsibility-praktijk.

“Steeds meer bedrijven geloven dat ESG hen een concurrentievoordeel zal opleveren. Zij zien ESG steeds meer als een motor voor groei, innovatie, klantvoorkeur en operationeel voordeel. En als een manier om zich te onderscheiden in de strijd om talent. CEO’s worden geïnspireerd om deze overgang voortvarend te leiden om de levensduur van hun ondernemingen te waarborgen nu duurzaam ondernemen het nieuwe normaal wordt.”

CEOs score their ESG transformation relatively high, but acknowledge there are many challenges impeding faster progress

Enkele jaren geleden toonde onderzoek van Bain & Company al aan dat ESG-transformaties een stuk lastiger zijn te realiseren dan de meeste andere transformaties. Het nieuwste onderzoek van het advieskantoor bevestigt opnieuw dat het verankeren van ESG niet zomaar gedaan is. Gemiddeld geven CEO’s hun ESG-transformatie tot nu toe een 6 als rapportcijfer, daarbij wijzend op de vele uitdagingen waar ze in hun ESG-reis tegenaan lopen.

Alejandro Navarro, partner bij Bain & Company, deelt tips over hoe bedrijven met succes duurzaamheid tot de kern van hun bedrijfsstrategieën kunnen maken. “Het is essentieel om ESG in alle onderdelen van het bedrijf te verankeren. Maak duurzaamheid tot een strategische prioriteit door je goverance hierop aan te passen, en stel ESG-kpi’s vast die door de verschillende bedrijfsonderdelen en functies worden overgenomen en die gekoppeld zijn aan incentives.”

“Uiteindelijk draait het ook om pragmatisme. Dat betekent vallen en opstaan, berekende risico’s nemen en het overgaan van een kwartaalritme naar een langetermijn- en circulaire strategische planning.”