Olympisch team omarmt duurzaamheid en krijgt chef de emission
Het NOC*NSF heeft als eerste sportkoepel ter wereld een chef de emission aangesteld – iemand die verantwoordelijk is voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het Olympische team.
Het idee om een chef de emission in het leven de roepen komt uit de koker van Maurits Hendriks, voormalig chef de mission tijdens de Olympische Spelen van 2012 en 2016. Hendriks – die momenteel werkt High Performance Director bij NOC*NSF – werd op zijn beurt geïnspireerd door de adviesbureaus More2Win en Copper8.
“We stellen de chef de emission aan omdat we zelf onze ecologische voetafdruk willen verkleinen, maar ook omdat we daarnaast anderen willen bewegen tot duurzamer gedrag”, vertelt Hendriks. “Sport heeft een enorme potentie om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Met name omdat je met sport de halve wereldbevolking kan bereiken.”
Marcelien de Koning
Deze week kwam het nieuws naar buiten dat ex-Olympiër Marcelien de Koning is aangesteld als chef de emission van het Nederlandse Olympische team. Toch gaat De Koning zich niet richten op de aankomende Olympische Spelen in Tokio, maar wel op die van Parijs in 2024.
“Deze rol is een enorme eer”, aldus De Koning in een persbericht. “Er is zo veel winst te behalen voor de sport om een duurzaamheidspodium te zijn. En er zijn al zo veel mooie initiatieven binnen de sportwereld. Het is tijd om die meer zichtbaar te maken en anderen daarmee te inspireren.”
De Koning is een voormalig professioneel zeilster. Ze nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen: in 2008 (Beijing) en in 2012 (London). Tijdens haar eerste deelname aan de Spelen won ze een zilveren medaille in de 470-klasse. Daarnaast werd ze in 2005, 2006 én 2007 wereldkampioen in deze zeilklasse.
Nadat De Koning in 2013 haar sportcarrière eindigde, koos ze voor een loopbaan in de duurzaamheidssector. Zo is ze al acht jaar actief als communicatiespecialist binnen de topsector Water & Maritime. Verder vervult de Koning al vier jaar de rol van Chief Solar Officer bij Solar Sport One, een organisaties die races organiseert voor boten die zich voortbewegen op zonnepanelen.
De impact van sport op het milieu
Hoewel andere sectoren stukken vervuilender zijn dan de sportwereld, kunnen alle branches hun steentje bijdragen en hun eigen ecologische voetafdruk verkleinen. Bij sportevenementen zoals de Olympische Spelen is de bouw van stadions en infrastructuur verreweg verantwoordelijk voor de meeste milieu-impact (+70%).
“Er liggen hier vanzelfsprekend heel veel kansen”, zegt Cécile van Oppen, Co-founder van Copper8. “Bijvoorbeeld door voortaan niet alleen meer te gaan kijken naar wat nodig is voor een evenement, maar juist ook door na te gaan wat op de lange termijn nodig is. Derhalve zouden circulaire bouwprincipes meer geïntegreerd moeten worden in het ontwerp van een Olympisch park.”