Adviesbureaus ondertekenen manifest voor circulair bouwen
Ruim veertig bedrijven hebben zich verbonden aan het manifest ‘Circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal’. Onder deze ambassadeurs bevinden zich ook talrijke ingenieurs- en adviesorganisaties actief in de bouwsector.
Bedrijven die het manifest ondertekenen, committeren zich aan het omarmen van circulair bouwen als de nieuwe standaard in de bouwsector. Circulair bouwen draait in de kern om het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik van materialen.
In de retail en mode-industrie staat circulariteit al aanzienlijk langer op de agenda, maar ook de bouwsector zet de laatste jaren flinke stappen. En dat moet ook, want met de toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen is de keuze voor circulariteit in vrijwel iedere sector geen vrijblijvende optie meer, maar pure noodzaak.
Dat is waar het manifest ‘Circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal’ (HHN) om de hoek komt kijken. Het manifest werd gelanceerd als een oproep aan de bouwsector om aan de slag te gaan met een nieuw raamwerk: ‘Het Nieuwe Normaal (HNN)’. Het manifest en het nieuwe raamwerk richten zich in de eerste plaats op de materialentransitie, maar ook een duurzame context en sociale aspecten staan hierin centraal.
“HHN is de nieuwe, gedragen standaard voor circulair bouwen met haalbare én ambitieuze prestaties voor gebouwen, infra en gebied”, laten het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Cirkelstad weten, de initiatiefnemers achter het nieuwe manifest.
Beide streven naar “één taal voor circulair bouwen”, waardoor opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar beter begrijpen en effectiever kunnen samenwerken.
Sinds de lancering hebben meer dan veertig partijen het manifest ondertekend, waaronder ook meerdere ingenieurs- en adviespartijen: Royal HaskoningDHV, Witteveen + Bos, Antea Group, AT Osborne, Copper 8, Metabolic, Draaijer, Brink en Flux Partners.
Door het manifest te onderschrijven, onderstrepen ze hun commitment om bij te dragen aan de versnelling van de transitie naar een circulaire bouweconomie.
Onderzoek toont aan dat consumenten steeds hogere verwachtingen hebben van bedrijven als het gaat om de transitie naar circulaire modellen. Ze geven de voorkeur aan circulaire producten en merken die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Dit wijst op een groeiend bewustzijn onder consumenten en een toenemende vraag naar circulaire oplossingen.