Nederland verdubbelt medaillerecord bij Olympische Spelen in Tokio

21 mei 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

We hoeven komende zomer niet meer te kijken naar de Olympische Spelen. Sportdatabureau Gracenote heeft namelijk al precies berekend hoeveel medailles Nederland in de wacht sleept: met een historisch aantal van 46 plakken eindigen we op de vijfde plaats in de algehele ranking.

De onderzoekers van Gracenote gebruikten alle beschikbare sportdata sinds de Zomerspelen van 2016 (Rio de Janeiro) om te berekenen welke atleten de meeste kans maken op een medaille. Het onderzoek werd twee jaar geleden ook al uitgevoerd, destijds kwam Nederland nog op 12 plakken minder uit.

Gracenote verwacht dat onder andere atlete Sifan Hassan (10.000 meter), BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint) en de hockeyvrouwen met de eindoverwinning aan de haal gaan. Bij het zeilen zou Nederland zelfs vijf keer goud in de wacht gaan slepen.

Nederland 'verdubbelt' medaillerecord bij Spelen in Tokio

In totaal voorziet Gracenote voor de Oranje-equipe 16 gouden, 16 zilveren en 14 bronzen medailles, waarmee Nederland op de vijfde plek eindigt. De Verenigde Staten (114 medailles), China (85), Rusland (73) en Japan (59) eindigen volgens het sportdatabureau boven Nederland. De top 10 wordt verder gecomplementeerd door Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië.

Moeilijkste voorspelling ooit

Uiteraard kan niemand in de toekomst kijken, en de onderzoekers houden dan ook een flinke slag om de arm. Ze stellen bovendien dat het vanwege het coronavirus, de aangepaste sportkalenders en kwalificatieprocedures moeilijker dan ooit was om een voorspelling te doen.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, onderkent dat: “Er zijn mondiaal maar mondjesmaat wedstrijden geweest het afgelopen jaar. Als er al wedstrijden waren, dan waren dat vooral Europese wedstrijden. Laten we ons als Nederland vooral niet rijk rekenen, de rest van de wereld is net zo hard bezig als wij.”