Hoeveel verdienen Olympische atleten voor een gouden, zilveren of bronzen medaille?

16 februari 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

De financiële vergoeding achter een gouden medaille op Olympische Winterspelen varieert sterk per land. In Kazachstan krijgt een atleet maar liefst €215.100 als hij met een gouden plak thuiskomt, terwijl in Nederland een Olympische Winterspelenwinnaar het moet doen met een premie van €25.500. Daarnaast zijn er drie landen – Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden – waar sporters überhaupt geen financiële bonus krijgen wanneer zij uitblinken. 

Terwijl Sven Kramers tien kilometerrace – die gisteren nauwlettend werd gevolgd door grote delen van het land – uitdraaide op een flinke deceptie, gaat het vooralsnog weer erg voorspoedig met de Nederlandse medailleoogst. De blijdschap van de (bijna) winnaars bij het betreden van het erepodium lijkt de opvatting te ondersteunen dat zo’n plaats op het Olympische erepodium al voldoende beloning is voor de geleverde sportprestatie. In lijn met die gedachte, heeft het Internationaal Olympisch Comité ook geen geldbedrag beschikbaar gesteld voor winnaars van een gouden, zilveren of bronzen medaille.

In plaats daarvan ligt die financiële verantwoordelijkheid bij de nationale Olympische comités. Uit een analyse van Consultancy.nl blijkt dat landen met een laag bruto binnenlandse product de neiging hebben om triomferende atleten de hoogste beloningen te bieden. Dit terwijl het niet waarschijnlijk is dat die sporters zo’n uitbetaling snel in ontvangst zullen nemen, aangezien de welvarende naties traditioneel ook de meest sportkrachtige landen zijn, en zij vooralsnog ook op deze Olympische Winterspelen in Zuid-Korea de prijzenpodia domineren. 

Medaillespiegel aller tijden 

Zonder besneeuwde bergen en met slechts zeventien miljoen inwoners doet Nederland het met een tiende plek op de all-time Winterspelen-medaillespiegel niet onaardig*. In 2006 in Turijn en in 2010 in Vancouver behaalde Nederland in het medailleklassement dezelfde tiende positie, terwijl ons land tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji zelfs de vijfde plek wist te veroveren in het klassement. In 2014 sleepte Nederland met acht stuks tevens meer gouden plakken in de wacht dan ooit tevoren. Wel eindigde Nederland een keer nog hoger op de medailleladder: bij de Spelen van 1972 in het Japanse Sapporo werd de vierde plek behaald. Acht jaar daarvoor, in het Oostenrijks Innsbruck, veroverde Sjoukje Dijkstra het allereerste Nederlandse goud, bij het kunstschaatsen. 

Aantal medailles gewonnen tijdens Olympische Winterspelen (1924 – 2014)

Terwijl Nederland zich dus absoluut niet hoeft te schamen voor zijn prestaties op de Olympische Winterspelen, volgt het op gepaste afstand van de drie landen die tot nu toe het beste hebben gepresteerd op het wintersporttoernooi: Duitsland, Rusland en Noorwegen. 

Duitsland beschikt over 136 gouden, 135 zilveren en 106 bronzen. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat die medailles zijn behaald door Oost-Duitsland, West-Duitsland en het verenigd Duitsland. Onze oosterburen hebben daarmee maar liefst vijftig medailles meer dan Rusland, dat met 132 gouden, 95 zilveren en 100 bronzen echter ook niet slecht is bedeeld. Ook is het huidige Rusland niet volledig verantwoordelijk voor de 327 Winterspelenmedailles: de medailles behaald ten tijde van de Sovjet-Unie zijn meegenomen in de betrekking. Daarnaast lijkt een staatsgestuurd dopingprogramma het land ook een steuntje in de rug te hebben gegeven.

Opvallend genoeg heeft Noorwegen tussen de periode 1924 en 2014 meer Winterspelenmedailles behaald dan Rusland, namelijk 329. Toch bezet het land plek drie in het klassement. Dat komt omdat bij de bepaling van de score in eerste instantie alleen naar het aantal gouden medailles wordt gekeken. Pas wanneer twee landen een gelijk aantal gouden plakken hebben gescoord, gaan de zilveren medailles meetellen, en alleen in de zeldzame gevallen dat ook daar de aantallen aan elkaar gelijk zijn, gaat het aantal bronzen medailles een rol spelen in de classificering. 

Waarde van goud 

Uit de data komt naar voren dat Olympische prijswinnende sporters uitkomend voor minderbedeelde landen vaak de hoogste winnaarspremies krijgen voorgehouden. Kazachstan biedt goudenmedaillewinnaars het hoogste bedrag aan, namelijk €215.100, terwijl een Nederlander voor dezelfde prestatie ‘slechts’ €25.500 in ontvangst mag nemen. Toch mocht Nederland vier jaar geleden dieper in de buidel tasten dan Kazachstan, dat tijdens de Spelen in Sotsji slechts één bronzen medaille in de wacht sleepte, wat het land €62.500 kostte. Dit terwijl Nederland maar liefst acht gouden-, zeven zilveren- en negen brozenmedaillewinnaars mocht uitbetalen. Dat kostte ons land ruim €450.000, wat meer dan zeven keer zo veel is als het totale bedrag dat Kazachstan uitbetaalde.  

Bonus per medaille per land

Kazachstan wordt op afstand gevolgd door Italië, met €150.000 voor goud, €75.000 voor zilver en €50.000 voor brons, en Letland met hoge bedragen voor goud (€142.300) en voor zilver (€85.500) maar een cheque van precies €0 voor de derde plek. Verder kent ook Wit-Rusland een hoge prestatiepremie. Een goudenmedaillewinnaar krijgt namelijk €132.700, wat zesentwintig keer meer is dan het gemiddelde bruto binnenlandse product per inwoner van het land. Dat is verklaarbaar: Wit-Rusland staat bekend als de laatste dictatuur van Europa, en als gevolg daarvan wordt een sportieve overwinning door het Loekasjenko-regime gezien als iets om zijn positie te versterken. 

Er zijn ook drie landen die helemaal geen bonus beschikbaar stellen voor winnende sporters. Het gaat hierbij om Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden. In het licht van de intentie die Groot-Brittanië heeft uitgesproken om een einde te maken aan een historie van teleurstellende prestaties op de Winterspelen – in Sotsji wist het met de grootste delegatie in 26 jaar slechts een gouden, een zilveren en twee bronzen plakken te winnen – kan het als vreemd worden opgemerkt dat dit een van de drie landen is die geen geld beloven aan medaillewinnaars.

In tegenstelling tot Groot-Brittannië, scoort zowel Noorwegen als Zweden al vele jaren erg hoog op de medaillespiegel, dus daar kunnen de kosten aardig kunnen oplopen als zij hun sporters wel van een premie voorzien. Ondanks dat de Noorse en Zweedse medaillewinnaars door hun respectievelijke overheden niet worden beloond voor medailles, is het onwaarschijnlijk dat deze sporters met lege handen terugkeren naar Scandinavië, aangezien ze meestal individuele overeenkomsten hebben afgesloten met sponsors, die hen financiële beloningen in het vooruitzicht stellen voor het leveren van bijzondere prestaties. Ook kunnen sportbonden medailles belonen, zoals de Zweedse skibond, die skiërs een dezelfde beloning geeft als op de afgelopen wereldkampioenschappen.

Ook in andere landen kunnen topsporters meer ontvangen dan alleen de premie die wordt uitgekeerd door hun nationale Olympische comité. Medaillewinnaars in Rusland krijgen bijvoorbeeld een extra bedrag van de regio waar ze vandaan komen en in Zuid-Korea en Bulgarije kunnen overwinnende atleten zelfs rekenen op een levenslange bonus.  

* Hierbij worden Duitsland, de BRD en de DDR als één land gerekend, evenals als Rusland en de Sovjet-Unie. Wanneer deze apart worden gerekend, staat Nederland op een twaalfde plaats.

Gerelateerd: De 26 best verdienende Nederlandse proftennissers aller tijden.