Voormalig OC&C adviseur in bestuur Circle Economy

09 oktober 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Martijn Lopes Cardozo, een voormalig consultant bij OC&C Strategy Consultants, is toegetreden tot de Raad van Bestuur van Circle Economy, een sociale non-profit organisatie die zich inzet voor een wereldwijde transitie naar een circulaire economie. Naast Lopes Cardozo is ook Louise Vet, directeur van NIOO-KNAW, tot het bestuur toegetreden. “Met trots verwelkomen wij deze twee ervaren en visionaire professionals in de Raad van Bestuur”, aldus Andy Ridley, CEO van Circle Economy.

Circle Economy werd begin 2012 opgericht en groeide de afgelopen jaren uit tot een toonaangevende non-profit organisatie die de transitie naar een circulaire economie wil versnellen. Vanuit het kantoor in Amsterdam doet een team van twintig professionals onderzoek naar circulaire onderwerpen, creëert het door middel van marketing- en media exposure bewustwording over circulair ondernemen en ondersteunt het organisaties bij het omarmen van het fenomeen. Bijvoorbeeld door best practices te delen en door organisaties te verbinden met experts en dienstverleners.

In het kader van hun groeiende footprint heeft het management van Circle Economy – bestaande uit oprichter Robert-Jan van Ogtrop en Herman Wijffels – besloten om twee nieuwe leden toe te voegen aan de Raad van Bestuur. Eind september zijn Louise Vet en Martijn Lopes Cardozo toegevoegd aan de Raad van Bestuur, die hun expertise meebrengen naar Circle Economy, respectievelijk vanuit de wetenschap en de wereld van startups.

Circle Economy

Martijn Lopes Cardozo begon zijn loopbaan in 1996 bij het wereldwijde strategy consultancybureau OC&C Strategy Consultants, waar hij een bijdrage leverde aan diverse opdrachten in Nederland, de UK en Frankrijk. Na drie jaar bij OC&C maakte Lopes Cardozo de overstap naar de industrie, en bekleedde sindsdien diverse managementrollen bij onder meer Ericsson, en bij de Nederlandse mediabedrijven DTG en TMG. In zijn huidige rol is hij CEO van Black Bear, een producent van carbon black op basis van end-of-life banden voor de rubber-, banden- en verfindustrie. Naast zijn functies in het bedrijfsleven heeft Lopes Cardozo ook een trackrecord als ondernemer. Zo was hij betrokken bij diverse succesvolle exits in Europa en de VS en is hij Entrepreneur in Residence bij YES!Delft – waar hij coaching en advies geeft aan verschillende (clean tech) startups.

Lopes Cardozo: “Als lid van de Raad van Bestuur wil ik andere bedrijven uitdagen de stap naar de circulaire toekomst te maken. Tegelijkertijd begrijp ik als ondernemer heel goed welke uitdagingen en fantastische kansen er zijn voor het Circle Economy team. Ik zet mijn ondernemersinzichten graag in om de impact van Circle Economy te vergroten!”

Martijn Lopes Cardozo, Louise Vet, Robert-Jan van Ogtrop, Herman Wijffels, Andy Ridley

Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en professor in evolutionaire ecologie bij de universiteit van Wageningen, is benoemd tot vierde lid van de Raad van Bestuur. Andy Ridley, CEO van Circle Economy*, over de nieuwe aanwinsten: “Met trots verwelkomen wij deze twee ervaren en visionaire professionals in de Raad van Bestuur”, om daaraan toe te voegen: “…Beiden zijn van groot belang om de wereldwijde transitie naar een circulaire economie te laten slagen en onze organisatie effectiever te maken.” Ridley besluit: “Het is fantastisch om deze boegbeelden aan boord te hebben, nu Circle Economy zich steeds meer richt op de wereldwijde implementatie van praktische en schaalbare oplossingen voor de circulaire economie.”

Vooruitkijkend denkt Circle Economy een vijfde raadslid te zullen installeren in 2016 om zijn “ambitieuze doelstellingen” te kunnen realiseren, aldus Ridley, die aangeeft dat een nieuwe bestuurder naar verwachting begin 2016 zal worden aangekondigd.

*De afgelopen drie jaar (tot april 2015) werd Circle Economy geleid door een in het veld bekende consultancyprofessional en sociaal ondernemer. Guido Braam, medeoprichter van Kirkman Company – een organisatieadviesbureau dat zich onder meer specialiseert in circulaire economie – fungeerde ruim tweeënhalf jaar als Executive Director bij Circle Economy, maar besloot eerder dit jaar terug te keren naar Powered By Meaning. Daar zet Braam momenteel zijn kennis en ervaring in op het gebied van circulair- en sociaal ondernemerschap.