EY adviseur overhandigt WakaWaka aan Kofi Annan

02 december 2013 Consultancy.nl

Paulette van Ommen, Corporate Responsibility adviseur bij accountants- en adviesbureau EY, heeft onlangs een WakaWaka overhandigd aan Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Aanleiding voor haar bijzondere ontmoeting: Van Ommen ondersteunt WakaWaka vanuit haar rol als ‘World Economic Forum Global Shaper’.
 
WakaWaka is ontstaan in Nederland. Toen Maurits Groen en Camille van Gestel in 2010 het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika bezochten, ontdekten ze dat er een grote behoefte was voor duurzame off-grid verlichting. In veel gevallen hebben huishoudens toegang tot verlichting, maar die is vaak te duur, gevaarlijk in het gebruik, en niet goed voor het milieu (kerosine lampen). Na verder onderzoek ontdekten ze dat maar liefst 1,3 miljard mensen ter wereld – een vijfde van de mensheid – regelmatig te maken heeft met uitdagingen met betrekking tot verlichting, door bijvoorbeeld geen toegang tot elektriciteit. Daarom besloten ze actie te ondernemen. Na een succesvolle crowdfunding campagne zetten zij hun idee om in de realiteit en medio 2012 lanceerden zij lampen op zonne-energie, genaamd WakaWaka.
 
WAKA WAKA - Share the Sun
 
De introductie van WakaWaka kan een enorm succes worden genoemd, het initiatief is omarmd door grote NGO-organisaties en heeft veel media-aandacht overal ter wereld gekregen. Duizenden WakaWaka’s zijn in het afgelopen jaar verschaft/gedoneerd aan Haïti (aardbeving) en Syrië (oorlog) en op dit moment worden er duizenden verstuurd naar het door de tyfoon Hayan getroffen rampgebied op de Filipijnen.

Paulette van Ommen

Sinds een aantal maanden helpt Paulette van Ommen de organisatie van WakaWaka bij het onder de aandacht brengen van campagnes. Vanuit die rol ontmoette zij recentelijk Kofi Annan. Zijn stichting, de Kofi Annan Foundation, besloot om na de tyfoon in de Filippijnen zijn social media kanalen (o.a. half miljoen Facebook volgers) open te stellen voor WakaWaka, met als doel om bewustwording te creëren voor het goede doel. Van Ommen licht toe: “Ik was al betrokken bij de campagne ten behoeve van de 7 miljoen vluchtelingen in Syrië en omringende landen. Na de ramp op de Filippijnen startte WakaWaka ook al snel een vergelijkbare ‘buy one, give one’ campagne voor de getroffen inwoners. Voor beide landen werk ik momenteel samen met Global Shapers uit zo'n twintig landen om, in samenwerking met invloedrijke boegbeelden, aandacht te vragen voor deze campagnes" aldus de EY adviseur.
 
Paulette van Ommen - Kofi Annan - Sarah Noble
 
Medio november werd Van Ommen nog gekozen tot een van de Top 100 jonge duurzame leiders.

EY donatie

De zogeheten ‘Solar for Philippines’ actie is niet onopgemerkt gebleven binnen EY. Afgelopen week heeft het adviesbureau een donatie gedaan voor 1.000 WakaWaka’s, hiermee kan WakaWaka op korte termijn ongeveer 5.000 Filipijnse inwoners van licht en stroom voorzien.

Nieuws

Meer nieuws over