7 Roland Berger restructuring experts naar McKinsey & Co

07 januari 2014 Consultancy.nl

McKinsey & Company heeft in Duitsland zeven zeer ervaren restructuring experts van concurrent Roland Berger Strategy Consultants aangetrokken. Aanleiding voor de mini carve-out: McKinsey heeft de restructuring dienstverlening bestempeld als een strategische groei-aanjager. De actie verdient echter geen schoonheidsprijs, aangezien volgens het Duitse Manager Magazin de overstap pas na een juridische strijd tot stand kon komen.

Voor Roland Berger is restructuring een van zijn belangrijkste competenties en een gebied waar  – vooral binnen de thuismarkt Duitsland – het een voorsprong geniet op concurrenten als McKinsey, BCG en Bain. Echter, in het afgelopen jaar verkeerde Roland Berger in onrustig vaarwater, als gevolg van de doorlopen strategische heroriëntatie. Hierdoor was er sprake van interne onzekerheid binnen het advieskantoor. Voor McKinsey daarentegen was het een ideaal moment om toe te slaan, stelt Manager Magazin. Het Amerikaanse strategiebureau overtuigde vier partners (Max Falkenberg, Nils Kuhlwein von Rathenow, Klaus Kremers en Timo Kamp) en drie principals om de controversiële stap te maken van Roland Berger naar hun eigen Duitse landenorganisatie.

McKinsey is met een omzet van rond de €700 miljoen marktleider binnen de Duitse management consulting markt. Sinds begin dit jaar wordt McKinsey geleid door de recentelijk aangestelde Cornelius Baur, die Frank Mattern opvolgt, die op zijn beurt een prominente wereldwijde rol kreeg toebedeeld. Vorig jaar lanceerde McKinsey Duitsland een ambitieus groeiplan – zo wil het bijvoorbeeld dit jaar alleen met maar liefst 8% groeien. In december van vorig jaar was al een uitwerking van de strategie zichtbaar – het kantoor voegde 14 nieuwe partners aan zijn team van in totaal 169 partners (bij McKinsey bekend als Directors). Vanuit een inhoudelijk oogpunt, zijn Corporate Strategy, Restructuring en IT Strategy (waaronder Big Data) als belangrijkste groeigebieden aangemerkt.

McKinsey - Restructuring experts

Slechts drie jaar geleden lanceerde McKinsey een serieuze restructuring praktijk in Duitsland, en nu met de aanvulling van de zeven Roland Berger experts heeft het een dozijn partners en tientallen (senior) consultants gespecialiseerd in het vakgebied.

Roland Berger

Ondanks het ‘verlies’ aan een directe concurrent, kan Roland Berger nog altijd bouwen op de grootste restructuring praktijk in het land. Restructuring is een van de belangrijkste competenties binnen de organisatie en er wordt geschat dat er zo’n 165 adviseurs werkzaam zijn op dit gebied. Twee maanden geleden, voegde Roland Berger zijn Restructuring tak samen met de Corporate Finance service line en ging het een partnership aan met Karl Kraus & Partners, een boutique specialist die door de ex-Roland Berger veteraan Karl Kraus wordt geleid.

Carve-outs binnen adviesbranche

Dergelijke grote carve-outs van adviesteams komen niet al te vaak voor binnen de consultancybranche en als ze al voorkomen dan doen adviesbureaus er alles aan om deze uit de media te weren. In twee recente gevallen is dit niet gelukt. In oktober 2012 schreven diverse media, waaronder Consultancy.nl en De Telegraaf, over de omstreden overstap van negen Capgemini Consulting TMT adviseurs naar Deloitte Consulting (zie ’Deloitte rooft telecom tak van Capgemini Consulting’). En in februari vorig jaar trok KPMG 23 financiële experts aan van ConQuaestor, en buitte het de onzekerheid uit binnen het bedrijf als gevolg van de mogelijke verkoop aan Grant Thornton, wat uiteindelijk twee maanden later ook een feit werd.