Roland Berger onderzoekt strategische toekomstopties
De afgelopen 2 maanden is er veel gespeculeerd over de mogelijke overname van Roland Berger. Eind maart lekte uit dat Deloitte opnieuw interesse had getoond, 1 week later waren volgens diverse media alle Big 4 geïnteresseerd en vorige week nog meldden bronnen dat PwC zich had opgewerkt tot de ‘favoriet’ voor een mogelijke overname. Gedurende deze hele periode was alles business as usual, en gaf Roland Berger geen commentaar. Roland Berger zou daarmee gewoon als onafhankelijk strategie consulting kantoor verder gaan. Afgelopen zaterdag gaf Roland Berger echter voor het eerst officiële signalen af, die duiden op een mogelijke overname.
Afgelopen zaterdag kwamen alle 220 wereldwijde Partners bij elkaar in Frankfurt voor hun twee-jaarlijkse meeting. Gedurende deze meeting gaven de partners hun mandaat aan de executive committee om een gedetailleerd onderzoek te doen naar de strategische toekomstopties van het strategiekantoor. Interne betrokken bronnen gaven aan dat er geen formele voorstellen behandeld waren, maar dat er diverse alternatieven zijn zoals samenwerking met een externe organisatie, een strategische alliantie, een fusie, of verdere onafhankelijkheid. Het strategisch onderzoek zou circa 7-8 weken in beslag nemen, op tijd voor de eerst volgende partner vergadering.
Consolidatie
Roland Berger is één van een aantal middelgrote strategie adviesbureaus dat door analisten wordt gezien als ‘rijp voor consolidatie’. Kijkend naar schaalgrootte is Roland Berger relatief vergelijkbaar met A.T. Kearney en Booz & Company - alle drie de organisaties hebben moeite om marktaandeel af te snoepen van de marktleiders McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company. Klanten eisen steeds vaker een wereldwijd bereik en multidisciplinaire dienstverlening, factoren die afhankelijk zijn van grootte. “Middelgrote bedrijven concurreren binnen de zone waar zij net niet groot genoeg zijn om globaal te zijn, maar net niet klein genoeg om een niche speler te zijn” zegt een analist.
Tegelijkertijd, kijken de Big Four accountancy kantoren reikhalzend uit naar manieren om hun positie binnen het lucratievere consulting segment uit te bouwen, aangezien hun eigen audit operaties onder druk staan door markt- en regelgevingdruk. Recente voorbeelden zijn onder andere de overname van Partake Consulting door Ernst & Young, de aankoop van zorgadviesbureaus Plexus en EquaTerra door KPMG en de fusie tussen ConQuaestor en Grant Thornton. True Economy Consulting en Proxyon zijn voorbeelden van overnames door PwC.
Gelukkig huwelijk?
Afgezet tegen een mogelijke fusie of overname staat het feit dat deals binnen de strategy consulting markt een slechte track record hebben. A.T. Kearney partners huiveren nog altijd als ze terugdenken aan de periode (1995-2006), waarin ze onderdeel waren geworden van EDS, een Amerikaanse IT dienstverlener. In 2010 ging een deal tussen Booz & Company en AT Kearney niet door nadat uit de gedetailleerde due dilligence bleek dat de twee bedrijven teveel verschillen hadden. Met name de cultuurverschillen was één van de breekpunten. En een maand later werd een mogelijke deal tussen Deloitte en Roland Berger afgebroken aangezien de partners grote twijfel hadden of de integratie tot een gelukkig huwelijk zou leiden. Het huwelijk tussen Arthur D. Little en Altran was ook geen gelukkige, wat leidde tot een management buy-out door ADL partners begin 2012.
De strategiebranche wordt niet alleen gekenmerkt door mislukte overnames. Vorig jaar werd Monitor overgenomen door Deloitte en onlangs kocht Booz & Company branchegenoot Management Engineers.