PwC favoriet voor overname van Roland Berger

01 mei 2013 Consultancy.nl

Eind maart werd bekend dat Deloitte Consulting dicht was bij een overname Roland Berger. Volgens de laatste berichten zou er zomaar, net als twee jaar geleden, een onverwachte draai gegeven kunnen worden aan deze overnameperikelen. In november 2010 werd een mogelijke deal tussen Deloitte en Roland Berger op het laatste moment afgeblazen en nu lijkt het er plotseling op dat PwC rivaal Deloitte heeft ingehaald als het bedrijf met de beste papieren om het wereldwijde strategie consultancy kantoor te kopen. Dit stelt de zakenkrant The Financial Times (FT) op basis van bronnen die nauw betrokken zouden zijn bij de overname. Duitse media berichten echter iets heel anders en suggereren juist dat Roland Berger Strategy Consultants er alles aan lijkt te doen om onafhankelijk te blijven.
 
The Financial Times geeft aan dat twee hoge managers, die nauw betrokken zouden zijn, hebben aangegeven dat PwC en het Duitse strategie adviesbureau in intensieve onderhandelingen zijn verwikkeld. Dit nieuws is niet geheel nieuw – begin april schreef Consultancy.nl al over het feit dat naast Deloitte ook Big 4 rivalen Ernst & Young, PwC en KPMG interesse hadden getoond in Roland Berger. Het grote verschil volgens FT is dat Ernst & Young en KPMG het strijdtoneel kennelijk hebben verlaten en het nu gaat tussen Deloitte en PwC.

PwC favoriet voor overname van Roland Berger
 
PwC heeft aangegeven dat het haar beleid is om geen commentaar te geven op “geruchten en speculaties”. Ook Roland Berger geeft geen commentaar.
 
Focus op advies
PwC’s belang in het verder uitbouwen van haar aanwezigheid binnen consulting ligt geheel in lijn met een duidelijk zichtbare trend in de adviesbranche. Er heerst namelijk een grote druk op de tarieven binnen de control- audit waardoor er minder omzet behaald wordt. Daarnaast hebben diverse accountants- en adviesorganisaties last van ireputatieschade door de regelmatige schandalen binnen dit segment. Om die reden is juist binnen de consultancytak groei te behalen, waardoor er steeds vaker interesse getoond wordt vanuit het accountancy- en audit segment voor het overnemen van complete adviespraktijken of teams van consultants.
 
Recente voorbeelden zijn onder andere de overname van Partake Consulting door Ernst & Young, de aankoop van zorgadviesbureaus Plexus en EquaTerra door KPMG en de fusie tussen ConQuaestor en Grant Thornton. True Economy Consulting en Proxyon zijn voorbeelden van overnames door PwC.
 
De overname trend staat haaks op een eerdere trend begin deze eeuw waarin juist consultancy-praktijken werden afgestoten door de grote spelers. Dat kwam o.a. door het feit dat klanten een combinatie van controle en advies bedenkelijk vonden. Uitzondering was Deloitte, met als gevolg dat het Big4 kantoor op consultancygebied wereldwijd nog steeds voorloopt op naaste concurrenten.

Nieuws

Meer nieuws over