Arthur D. Little partners kopen firma terug van Altran

03 januari 2012 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Altran heeft Arthur D. Little (ADL) verkocht aan het management van het adviesbureau door middel van een Management Buy-Out (MBO). Begin november maakte Altran bekend dat het in onderhandeling was met ADL partners over een mogelijke verkoop van het gerenommeerde strategy consulting kantoor. Alle wereldwijde kantoren van ADL, 26 verspreid over meer dan 20 landen, zijn betrokken bij de buy-out. De partners hebben tussen €13 en €20 miljoen betaald voor de MBO.

Arthur D. Little werd in 2002, nadat het kampte met grote financiële problemen, overgenomen door Altran tijdens een veiling. In de maanden daarvoor waren onderhandelingen met potentiële kopers Mercer, Monitor en PA Consulting Group stukgelopen.

Het overgrote meeredeel van ADL Nederland adviseurs had het adviesbureau toen al verlaten. Zo besloten vijftien ADL-adviseurs om een nieuw adviesbureau op te richten: Quintel Strategy Consulting (in januari 2011 is Quintel overgenomen door A.T. Kearney). Daarnaast hebben meerdere adviseurs de overstap gemaakt naar concurrenten. Zo zijn bijvoorbeeld Tyo Collot d’Escury, René Seyger en Jochem Moerkerken (inmiddels partner bij Bain & Company) destijds vertrokken naar Roland Berger Strategy Consultants, dat begin 2002 een kantoor opende in Nederland.

MBO in lijn met verwachting
De verkoop van ADL komt om twee redenen niet als een verrassing voor analisten. Allereerst was de potentiële afsplitsing in het afgelopen half jaar al meerdere keren ter sprake gekomen. Tijdens de aandeelhoudersbijeenkomst in juni liet Altran CFO Laurent Dubois weten dat Altran bezig was met “het evalueren van strategische opties voor Arthur D. Little”. Tijdens de presentatie van de nieuwe strategie van Altran in october werd duidelijk dat het strategieadviesbureau niet langer in Altrans toekomstige strategie zou passen en dus in de etalage stond. “Een strategy consulting kantoor pas niet meer in onze portfolio”, zei Altran-CEO Philippe Salle destijds. In het persbericht van de MBO zegt de topman het volgende: “het verkoop van ADL is een van de eerste stappen in het realiseren van onze nieuwe strategie - meer focus op innovatie en IT consulting”.

Tegenvallende financiële resultaten
Naast de keuze van Altran om meer focus aan te brengen aan haar core diensten waren de financiële resultaten van ADL ook aanleiding om het strategisch adviesbureau af te stoten. ADL werd sterk geraakt door de crisis in 2009: de wereldwijde omzet daalde in het daaropvolgende financieel jaar met circa 40%. Ondanks een sterk wereldwijd hersteld, kampte het adviesbureau nog wel met een licht dalende omzet (Q3 omzet van €25 miljoen tegen €26,4 miljoen een jaar eerder. De tegenvallende financiële prestaties, in combinatie met het feit dat ADL minder dan 5% bijdroeg aan de internationale omzet van Altran (meer dan €1 miljard), was voor het Altran MT ook een reden om ADL af te stoten.

Over Arthur D. Little
Arthur D. Little (ADL) heeft circa 500 consultants in dienst, verspreid over 26 kantoren in meer dan 20 landen. Het adviesbureau is een van de meest gerenommeerde consultancykantoren ter werreld: vorig jaar won het een prijs voor zowel ‘strategie adviesbureau van het jaar’ en ‘Best Management Consultancy of the Year’. ADL is in 1886 opgericht en is daarmee het oudste adviesbureau ter wereld. Vorig jaar vierde ADL haar 125-jarig jubileum. Ter ere van het jubileum interviewde Consultancy.nl ook de Managing Director van ADL Nederland, Martijn Eikelenboom.