Altran helpt Citroën met ontwikkeling elektrische AMI
Citroën werkt samen met Altran aan de ontwikkeling van de Citroën AMI, de ultracompacte, lichte elektrische auto van de Franse automaker.
De Citroën AMI, die in april vorig jaar werd gelanceerd, is een 100% elektronisch voertuig met twee zitplaatsen. De kleine auto van 458 kilogram maakte zijn debuut in Frankrijk en is sindsdien in verschillende andere Europese landen uitgerold, waaronder Spanje, Italië, België, Portugal en recentelijk Duitsland.
De Citroën AMI kan worden bestuurd zonder rijbewijs, en volgens een release van Groupe PSA, het moederbedrijf van Citroën, is de auto “perfect afgestemd op de hedendaagse consumententrends, voldoet hij aan de stedelijke mobiliteitsbehoeften voor korte afstanden en biedt hij een volledig digitale klantervaring”.
Recensies van de auto zijn veelbelovend. Zo beschrijft Top Gear het voertuig als “leuk om mee door de stad te toeren. Iedereen houdt ervan en de auto wekt een gevoel op dat zelfs in een superauto niet mogelijk is... ideaal voor stedelijk woon-werkverkeer en om je in de stad voort te bewegen.”
Citroën wendde zich tot Altran – onderdeel van Capgemini – om het ontwikkelingsproces te ondersteunen. Op basis van de vereisten van de Franse autofabrikant leidde Altran het ontwikkelingsproces, zowel vanuit technisch perspectief – inclusief onderzoek, simulatie, testen, goedkeuring en supplier management – als vanuit industrieel inzicht, gericht op architectuur en productiefaciliteiten; van ontwerp tot inkoop en voertuig- en procestechniek.
Om het project tot een goed einde te brengen, deed Altran een beroep op een honderdtal experts, georganiseerd in multidisciplinaire, internationale teams. Deze teams kregen ondersteuning van autospecialisten in Frankrijk, Marokko en Nederland voor softwarecomponenten, en van professionals in India en China voor inkoopvraagstukken.
William Rozé, Executive Vice-President bij Altran, zegt over de samenwerking: “We zijn trots dat we dit project tot een goed einde hebben gebracht, dankzij de inspanningen van teams in vijf verschillende landen. De expertise van Altran maakte de verschuiving mogelijk van klassieke auto-ontwikkeling naar het aanbieden van innovatieve en concurrerende oplossingen.”
Rozé voegt toe dat het programma “een primeur was voor Altran” en dat het ingenieurs- en technisch adviesbureau “nu kan voortbouwen op deze ervaring om nieuwe concepten te introduceren voor het bouwen van andere intelligente industrieën”.